Agentia Europeana a Medicamentului solicita medicilor si pacientilor cu Covid-19 sa raporteze reactiile la medicamente
Agentia Europeana a Medicamentului solicita medicilor si pacientilor cu Covid-19 sa raporteze reactiile la medicamente
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/agentia-europeana-a-medicamentului-solicita-medicilor-si-pacientilor-cu-covid-19-sa-raporteze-reactiile-la-medicamente/
Agentia Europeana a Medicamentului si autoritatile competente nationale amintesc de necesitatea raportarii reactiilor adverse suspectate aparute la oricare dintre medicamentele utilizate (atat pentru tratarea COVID-19 cat si pentru controlul afectiunilor cronice preexistente).
Informatiile furnizate de pacienti si profesionistii din domeniul sanatatii prin raportarile respective se vor adauga la cunostintele generate prin studii clinice si alte studii efectuate in prezent.
Pacientilor si profesionistilor din domeniul sanatatii li se recomanda sa raporteze reactiile adverse suspectate direct catre autoritatea nationala ANMDMR) competenta din statul membru respectiv, folosind datele de contact puse la dispozitie sau catre fabricant, pe baza instructiunilor din prospect.
Pacientii pot raporta reactiile adverse catre medic, asistent sau farmacist, care vor transmite informatiile raportate catre autoritateade reglementare
Totodata, este necesara raportarea reactiilor adverse aparute la medicamente administrate in afara indicatiilor autorizate (off-label) pentru tratareaCOVID-19.
“Pacientilor li se aduce din nou la cunostinta faptul ca pentru tratarea infectiei COVID-19 nu exista medicamente autorizate, in contextul pandemic actual, la pacientii cu COVID-19 fiind insa utilizate mai multe medicamente autorizate pentru tratarea altor boli. Raportarile efectuate de catre pacienti vin in completarea informatiilor transmise de profesionistii din domeniul sanatatii, care continua sa raporteze reactiile adverse suspectate aparute la pacienti in asociere cu medicamente utilizate in perioada pandemiei. Cunoasterea noului virus, inclusiv a interactiunilor cu alte medicamente utilizate de pacienti, este inca incompleta, iar prin raportarea reactiilor adverse suspectate asociate cu utilizarea medicamentelor administrate in contextul COVID-19, pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii pot contribui la strangerea de dovezi valoroase pentru fundamentarea stiintifica a deciziilor privind utilizarea medicamentelor in conditii de siguranta si eficacitate pe masura evolutiei pandemiei”, se precizeaza intr-un comunicat al EMA.
La raportarea reactiilor adverse, trebuie furnizate minimum urmatoarele informatii:
-informatii privitoare la persoana la care a aparut reactia adversa, inclusiv varsta si sexul acesteia;
-daca infectia este confirmata prin testare sau pe baza simptomelor clinice
-descrierea reactiilor adverse
-denumirea medicamentului suspectat de producerea reactiilor adverse (atat substanta activa cat si denumirea comerciala)
-doza de medicament si durata tratamentului
-numarul seriei medicamentului (conform inscriptiei depe ambalaj)
-orice alte medicamente administrate in asociere (inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala, medicamente din plante sau contraceptive)
-orice alta afectiune pe care o poate prezenta persoanala care a aparut reactia adversa raportata.
Pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii sunt incurajati sa furnizeze informatii cat mai exacte si complete in rapoartele de reactii adverse suspectate.
Etichete: medicamente covid-19, tratament covid-19, asocieri medicamente covid-19, reactii adverse medicamente covid-19, raportare reactii adverse medicamente
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii