La 40 de ani dupa eradicarea variolei, maladia Covid-19 a paralizat, in cateva luni, o lumea intreaga
La 40 de ani dupa eradicarea variolei, maladia Covid-19 a paralizat, in cateva luni, o lumea intreaga
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-40-de-ani-dupa-eradicarea-variolei-maladia-covid-19-a-paralizat-in-cateva-luni-o-lumea-intreaga/
La data de 8 mai 1980, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) anunta ca “toate popoarele” au fost “eliberate de variola”, informeaza AFP.
La 10 ani dupa infiintarea OMS in 1948, fosta U.R.S.S. a propus cu ocazia unei reuniuni a acestei organizatii, “intr-un moment de destindere din perioada Razboiului Rece”, ca omenirea sa lupte impreuna pentru eradicarea variolei, a declarat Larry Brilliant, un epidemiolog american. “Statele Unite au acceptat imediat”, a adaugat el, potrivit Agerpres.
A existat atunci “o vointa publica si politica”, a subliniat specialistul american, deplangand totodata “nationalismul” ce prevaleaza in prezent in fata noului coronavirus.
Potrivit surselor citate, la 40 de ani dupa eradicarea variolei, maladia respiratorie COVID-19 a paralizat in doar cateva luni lumea intreaga, ceea ce variola nu a reusit niciodata, in contextul in care rata ei de mortalitate era de aproximativ 30%, cauzand peste 300 de milioane de victime doar in secolul al XX-lea.
“Putem sa invatam multe lucruri de la variola pentru a le folosi impotriva COVID-19”, precum importanta depistarii cazurilor, izolarea bolnavilor si a contactelor acestora, a explicat medicul Rosamund Lewis, coordonatoarea programului anti-variola din cadrul OMS.
Atunci cand OMS a lansat un program intensificat de eradicare in 1967, expertii medicali “mergeau din usa in usa” pentru depistarea bolnavilor.
Vaccinarea a fost “elementul principal al victoriei” contra virusului, dar acest succes reprezinta si “rezultatul unei colaborari internationale” bazate pe campanii de preventie, de tratament si de diagnosticare, a spus Angela Teresa Ciuffi, cercetatoare la Institutul de Microbiologie din cadrul Universitatii din Lausanne.
Ultimul caz de variola majora a fost semnalat in 1975 in Bangladesh si ultimul caz de variola minora in 1977 in Somalia. In 1978, totusi, o specialista britanica in fotografie medicala care lucra in proximitatea unui laborator in care se faceau cercetari asupra variolei a fost infectata si a murit din aceasta cauza.
In lume, la ota actuala, exista doar doua laboratoare acreditate pentru a conserva virusul variolei – in Koltovo (Rusia) si in Atlanta (Statele Unite) – insa fiole vechi cu acest virus au fost descoperite in 2014 intr-un alt laborator american.
Perioada care a trecut de la eradicare a fost marcata de o dezbatere ramasa nesolutionata despre distrugerea ultimelor stocuri cu acest virus. Conform expertilor, din punct de vedere tehnic este posibila recrearea virusului in laborator, insa OMS interzice acest lucru.
La patru decenii dupa eradicarea variolei, spectrul ei persista si chiar s-a consolidat odata cu aparitia amenintarilor bioteroriste.
Daca ar fi reintrodusa, variola “ar putea fi devastatoare pe parcursul primelor saptamani”, cu atat mai mult cu cat “pandemia de COVID-19 a aratat cat de mult timp le ia sistemelor de sanatate publica sa isi activeze logistica”, a afirmat Rosina Ehmann, specialista la Institutul de microbiologie din cadrul Fortelor armate germane, potrivit AFP si Agerpres.
Etichete: variola, eradicare variola, boli infectioase, vaccinare boli infectioase, covid-19, vaccin coronavirus, oms
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii