Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicata in sistemul medico-militar

04/06/2020
Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicata in sistemul medico-militar

Prima embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, aplicata in sistemul medico-militar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prima-embolizare-a-unui-anevrism-cerebral-cu-stent-deviator-de-flux-aplicata-in-sistemul-medico-militar/

O echipa medicala multidisciplinara a realizat o interventie de embolizare a unui anevrism cerebral cu stent deviator de flux, prima din sistemul medico-militar romanesc. Interventia a decurs fara niciun fel de incident, a anuntat Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ” Dr. Carol Davila” (SUUMC), intr-un comunicat.

Interventia a fost singura sansa la o viata normala pentru o pacienta in varsta de 60 de ani, dat fiind faptul ca aceasta suferea de un anevrism de artera carotida interna localizat intracerebral, un tip de anevrism ce reprezinta aproximativ 4% din incidenta anevrismelor cerebrale, special prin marimea lui si diametrul coletului de intare.

“Anevrismul cerebral este o dilatatie de natura patologica a unui vas arterial, care este predispusa, oricand, la ruptura. Acest eveniment medical (ruptura anevrismului) este fatala, in 50% din cazuri, inainte ca pacientul sa se poata prezenta la spital. Consecinta rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiana – complicatie care poate cauza decesul sau comorbiditati grave. Ruptura anevrismului este de obicei brutala, fara semne prevestitoare. Simptomele unui anevrism cerebral rupt sunt gradate folosind scala de severitate a hemoragiei subarahnoidiene, numita scala Hunt si Hess.”, se precizeaza in comunicatul SUMMC.

Potrivit sursei citate, embolizarea este o procedura de tip minim invaziv, realizata prin tehnici endovasculare care, astfel, prezinta o serie de avantaje pentru pacienti: este rapida, cu disconfort minim, duratele de spitalizare si recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absenta.

“Tehnica aleasa pentru tratamentul pacientei noastre a fost singura solutie viabila, din punctul nostru de vedere, aceasta constand in implantarea, peste coletul anevrismal, a unui stent deviator de flux sangvin.”, mai precizeaza reprezentantii Spitalului Militar.

Postoperator, pacienta nu prezinta niciun semn de deficit motor sau senzitiv, este constienta, cooperanta si orientata temporo-spatial

Etichete: anevrism cerebral, embolizare anevrism, interventie spitalul militar bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: