CNAS acceseaza fonduri europene pentru noi solutii informatice si redimensionarea SIUI

05/06/2020
CNAS acceseaza fonduri europene pentru noi solutii informatice si redimensionarea SIUI

CNAS acceseaza fonduri europene pentru noi solutii informatice si redimensionarea SIUI

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-acceseaza-fonduri-europene-pentru-noi-solutii-informatice-si-redimensionarea-siui/

CNAS va accesa fonduri europene pentru dezvoltarea a trei proiecte de informatizare, pentru care estimeaza ca se va obtine aprobarea cererilor de finantare pana la finalul acestui an, anunta institutia intr-un comunicat de presa.

In data de 28 ianuarie 2020, CNAS a semnat un Contract de finantare in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), care are ca obiectiv dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de management, denumit “Sistem integrat de management in sistemul de asigurari sociale de sanatate“.

Acest sistem, conform sursei citate, va permite elaborarea de rapoarte, analize si studii menite sa optimizeze si sa consolideze capacitatea decizionala a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS).

“Valoarea totala a proiectului este de 101,98 milioane lei, din care 85,64 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila acordata de Autoritatea de Management POCA. Prin sistemul care va fi creat in cadrul acestui proiect, datele extrase din PIAS vor fi integrate si organizate intr-un format unic de referinta. Astfel, din PIAS vor fi generate rapoarte personalizate in vederea efectuarii analizelor, studiilor si statisticilor necesare la nivel intern sau la solicitarile Ministerului Sanatatii si ale altor institutii, precum Institutul National de Statistica si Institutul National de Sanatate Publica. Aceste date vor contribui la o mai buna intelegere a nevoilor asiguratilor, la reducerea riscurilor si cresterea eficientei cheltuielilor publice in sistemul de sanatate. Echipa de proiect a fost constituita si in prezent se lucreaza la intocmirea documentatiei necesare derularii achizitiei publice. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.”, se precizeaza in comunicatul CNAS.

Un alt proiect important, pentru care CNAS anunta ca a demarat procedurile de accesare de fonduri nerambursabile, este extinderea Dosarului Electronic de Sanatate (DES), care a fost conceput initial pentru medicina primara si spitale, dar care, potrivit reprezentantilor Casei, “este necesar sa fie dezvoltat pe intreg lantul de servicii medicale.”

In prezent se lucreaza la definitivarea specificatiilor tehnice si functionale necesare pentru intocmirea proiectului tehnic, ce va fi depus pentru avizare la Comitetul Tehnico-Economic (CTE).

Proiectul „Sisteme informatice pentru conectarea la DES a furnizorilor de servicii paraclinice, ambulatoriu de specialitate pentru specialitatile clinice, de recuperare, ingrijiri la domiciliu, paliative, stomatologice, dispozitive medicale si consultatii de urgenta la domiciliu” are ca obiectiv dezvoltarea si extinderea unor platforme si aplicatii informatice pentru sanatate (e-sanatate), cu scopul prioritar de a oferi beneficii asiguratilor, printr-o mai buna informare a medicului curant despre istoricul medical al pacientului, reducerea timpului necesar stabilirii diagnosticului si cresterea acuratetei acestuia.

De asemenea, se va evita astfel efectuarea unor servicii medicale redundante (ex. analize de laborator), ceea ce va determina o utilizare mai eficienta a fondului de sanatate. Valoarea estimata a proiectului este de 82 milioane lei, dar poate suferi modificari in functie de specificatiile care vor fi aprobate. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni.“, anunta CNAS.

De asemenea, “Sistem Informatic pentru Gestionarea Moderna a Accesului la Servicii Medicale Acte, Recomandari si Tehnologii” (SIGMA SMART) este un proiect care se va sustine pentru avizare la CTE in data de 9 iunie 2020, etapa preliminara aprobarii cererii de finantare si contractare.

Acest proiect, care se doreste a fi derulat in parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei (ADR), are ca obiectiv general optimizarea fluxurilor de date si monitorizarea electronica a serviciilor medicale decontate din FNUASS.

Proiectul prevede constructia unui portal in care asiguratii si furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate pot efectua programari electronice ale serviciilor medicale de care pacientii au nevoie.

Proiectul prevede emiterea si gestionarea electronica a majoritatii documentelor utilizate in sistemul de sanatate: bilete de trimitere, certificate de concediu medical, scrisori medicale, recomandari electronice pentru ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative, pentru dispozitive medicale, tehnologii si dispozitive asistive.

Potrivit CNAS, automatizarea fluxurilor de documente va avea ca efect cresterea calitatii si eficientei serviciilor decontate din FNUASS si reducerea birocratiei. Valoarea estimata a proiectului este de 121,7 milioane lei, iar durata estimata a proiectului este de 36 de luni.

Introducerea acestor instrumente informatice este necesara pentru a simplifica procedurile de acordare a unor servicii in sistemul de sanatate, precum eliberarea certificatelor de concediu medical. De asemenea, asiguratii nu vor mai fi nevoiti sa mearga la casele de asigurari de sanatate cu recomandarea de ingrijiri medicale la domiciliu sau cu recomandarea de ingrijiri paliative la domiciliu pentru a obtine certificarea pe recomandare a numarului de zile de ingrijiri“, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

De asemenea, CNAS intentioneaza sa acceseze finantare in cadrul Programului Operational Sanatate 2021 – 2027 pentru dezvoltarea si implementarea proiectului “Redimensionare si standardizare sistem informatic CNAS“, a carui fisa de proiect a fost depusa in luna mai 2020.

Durata de implementare a proiectului va fi de 3 ani de la semnarea contractului, iar bugetul va fi stabilit in functie de specificatiile tehnice si functionale ale acestuia.

Cresterea calitatii si eficientei serviciilor decontate din FNUASS depinde in mare masura si de performanta sistemului informatic din sanatate. Dorim sa realizam o analiza completa a solutiei existente in vederea identificarii punctelor sensibile care necesita remediere, in urma careia sa redimensionam PIAS astfel incat sa creasca interoperabilitatea sistemelor ce compun Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate. Obiectivul principal al acestui proiect este reducerea timpilor de lucru, atat pentru furnizorii de servicii medicale, cat si pentru angajatii CNAS/CAS, in interesul direct al pacientului”, a mai declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Etichete: sistem informatic de sanatate, SIUI, PIAS, CNAS, dosarul electronic de sanatate, DES

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: