Sindromul inflamator nou descoperit la copii are puncte comune cu boala Kawasaki, dar este diferit (Studiu)
Sindromul inflamator nou descoperit la copii are puncte comune cu boala Kawasaki, dar este diferit (Studiu)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-inflamator-nou-descoperit-la-copii-are-puncte-comune-cu-boala-kawasaki-dar-este-diferit-studiu/
Doua studii americane publicate de curand furnizeaza o descriere mai documentata decat cele anterioare in privinta simptomelor misterioasei maladii asociate cu noul coronavirus, care a afectat cel putin o mie de copii pe plan global, denumita sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C).
Cele doua studii, publicate in New England Journal of Medicine (NEJM), au fost realizate pe un esantion de aproape 300 de copii si tineri cu varste sub 21 de ani, care au avut COVID-19 (sau suspiciuni intemeiate), cazuri recenzate in Statele Unite in perioada martie-mai, in urma unei alerte lansate in Regatul Unit la finalul lunii aprilie, apoi de catre Centrul pentru Prevenirea si Controlul bolilor (CDC) din Statele Unite in luna mai, relateaza AFP si Agerpres.
Pe plan global, au fost raportate o mie de cazuri in care sunt incluse si cele vizate de noile studii.
Pe 15 mai, Centrul european de prevenire si de control al bolilor a raportat 230 de cazuri in Europa, dintre care doua decese in Franta si Regatul Unit.
Asa cum s-a banuit, este clar ca sindromul apare intr-o a doua etapa, la mai multe saptamani dupa infectarea cu virusul SARS-CoV-2: un studiu realizat pe plan national mentioneaza o durata medie de 25 de zile, in timp ce altul, realizat la New York, arata ca majoritatea cazurilor s-au prezentat la o luna dupa varful pandemiei in orasul respectiv, potrivit surselor citate.
Aceasta afectiune este confirmata ca fiind foarte rara: 2 cazuri la 100.000 de persoane cu varste sub 21 de ani. Asa cum au observat deja medici de pe cele doua coaste ale Atlanticului, copiii de culoare, hispanici si de origine indiana sunt relativ mai afectati in comparatie cu copiii caucazieni.
Simptomele cele mai frecvente nu sunt respiratorii. De fapt, peste 80% dintre copii sufera de fapt de tulburari gastrointestinale (dureri abdominale, greata sau varsaturi, diaree), iar multi au prezentat eruptii cutanate, in special cei sub cinci ani. Cu toti au prezentat febra, cel mai adesea mai mult de patru sau cinci zile. La 80% dintre acestia, este afectat sistemul cardiovascular.
Etichete: sindrom inflamator copii, boala kawasaki, covid-19 copii
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii