Lider Sanitas: Trebuie sa purtam pampersi, este inuman, noi nu facem fata cu personalul pe care il avem
Lider Sanitas: Trebuie sa purtam pampersi, este inuman, noi nu facem fata cu personalul pe care il avem
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/lider-sanitas-trebuie-sa-purtam-pampersi-este-inuman-noi-nu-facem-fata-cu-personalul-pe-care-il-avem/
Personalul medical care lucreaza in cazuri de covid este insuficient si lucreaza ture prea lungi, astfel ca multe cadre medicale poarta scutece sub combinezoanele medicale, spun sindicalistii din Sanatate.
Zeci de cadre medicale afiliate Federatiei Sanitas din spitale si din unitati de asistenta sociala din Bucuresti au protestat in fata Palatului Victoria, imbracati in combinezoane de protectie biologica.
Personalul medical a depus cateva zeci de memorii la Registratura Guvernului, principalele doua probleme semnalate de sindicalistii din sistemul sanitar din Bucuresti fiind suprasolicitarea personalului medical implicat in tratamentul bolnavilor sau suspectilor de covid, dar si lipsa remunerarii acestuia potrivit legislatiei, relateaza Agerpres.
Printre altele, s-a solicitat scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care trateaza bolnavi de covid, din cauza suprasolicitarii fizice a acestuia, in conditiile purtarii combinezonului de protectie si a lipsei aerului conditionat din unitatile sanitare covid.
“Trebuie sa purtam pampersi, este inuman, noi nu facem fata cu personalul pe care il avem acum. In momentul in care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poti sa-l dai jos oricand, pentru ca riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decat la echipare. Si atunci stai in acel combinezon 4-5-6 ore. Daca intri intr-o operatie, poate sa dureze chiar mai mult. Stand in spital, in combinezon transpiri, probabil ca la 40 de grade – pentru ca in unitatile sanitare este interzisa folosirea aerului conditionat – te sufoci in el. Si nu exista personal destul ca sa injumatatim aceasta perioada, adica sa nu stai 4 sau 6 ore imbracat, ci pur si simplu sa te schimbe o colega la 2-3 ore. Sa se organizeze cumva timpul de munca astfel incat sa nu ne oblige sa stam non-stop in acele combinezoane. Ma refer la personalul care trateaza covid, dar si la spitalele de urgenta care, atunci cand vin politraumatisme, nu stii daca acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu si este tratat ca si cand ar fi, adica trebuie sa-ti iei toate masurile de protectie”, a declarat Viorel Husanu, presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, potrivit sursei citate.
La randul sau, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a atras atentia ca in urma conditiilor specifice de lucru, cadrele medicale care lucreaza cu bolnavii de covid ajung ca la finalul unei ture de munca sa colecteze cantitati uimitoare de transpiratie in cizmele de protectie.
“(Problema principala e, n.r.) lipsa de personal si faptul ca cei care sunt in linia intai nu au fost schimbati de 4 luni de zile. Chiar daca au lucrat in ture, se descurca foarte greu. (…) Nu absolut toata lumea (isi pune scutece, n.r.), dar sunt persoane care isi pun, pentru ca nu se pot schimba o data la o ora sau la doua ore cand au nevoie. Si sunt colegi de-ai mei care au zis ca isi pun pampersi ca si bolnavii, pentru ca n-au cum sa se duca la toaleta. Pentru necesitatile fiziologice isi pun pampersi. Mai consuma si lichide, nu poti sa stai acolo (fara sa bei apa des, n.r.), aerul conditionat nu functioneaza pentru ca zic ca imprastie covid. Si atunci, cu aerul conditionat oprit, caldura este uriasa, se transforma si vaporii, iar cand ne spun ca se schimba pe sectie dupa cateva ore cu cate jumatate de litru de apa in fiecare cizma sau in fiecare botosel nu ii credem. Si asa este, este foarte greu”, a afirmat Leonard Barascu, citat de Agerpres.
Presedintele Federatiei Sanitas a mai criticat si lipsa de comunicare cu sindicatele din partea conducerii Ministerului Sanatatii.
Pe de alta parte, presedintele Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu, a mai explicat ca multe dintre cadrele medicale care lucreaza in spitale covid nu au primit stimulentul de risc in valoare de 2.500 de lei si nici sporul pentru personalul medical valabil pentru perioada de epidemie.
Etichete: federatia sanitas, cadre medicale covid, personal medical spitale covid, protest sanitas
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii