Numarul pacientilor diagnosticati cu hepatite si intrati pe tratament a scazut considerabil

23/07/2020
Numarul pacientilor diagnosticati cu hepatite si intrati pe tratament  a scazut considerabil

Numarul pacientilor diagnosticati cu hepatite si intrati pe tratament a scazut considerabil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/numarul-pacientilor-diagnosticati-cu-hepatite-si-intrati-pe-tratament-a-scazut-considerabil/

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) atentioneaza asupra scaderii numarului de romani testati si diagnosticati cu hepatite in ultimele luni, dar si in ceea ce privesti procentul mic al pacientilor care au intrat pe tratament comparativ cu alti ani.

Conform datelor de la CNAS, in programul destinat hepatitei C care poate cuprinde pana la 17.500 persoane, in perioada februarie-30 iunie 2020, au fost inclusi doar 3.558 de pacienti: 883 in februarie, 1.279 martie, 181 aprilie, 402 mai si 813 iunie. In cazul hepatitei B, studiile clinice, intrerupte pentru o perioada din cauza accesului dificil in spitale, au fost reluate.

“Cea mai mare problema a pacientilor cu afectiuni hepatice in acest moment este legata de accesul la tratament si la medicul specialist. Situatia devine critica! Avem din ce in ce mai multe plangeri de la bolnavi, in special cei cronici, care nu stiu cum sa actioneze in lipsa unor informatii constante si clare din partea autoritatilor. Incurajam pacientii sa-si contactez medicul curant (infectionist sau gastroenterolog) si sa stabileasca cea mai buna solutie pentru a avea acces la tratament in conditii de siguranta, mai ales in cazul investigatiilor ce trebuie realizate in spital. Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitelor facem apel la mobilizarea tuturor celor implicati, pentru ca, impreuna, sa reusim sa scoatem aceasta boala din vietile noastre. Romania a implementat multe lucruri bune in ultimii ani si este pacat sa nu continuam aceste eforturi”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO, ptrivit unui comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit urmatoarele obiective de eliminare a hepatitelor pana in 2030: 90% reducerea incidentei, 90% persoane diagnosticate dintre cele care au HVC, 80% din populatia eligibila cu HVC tratata, 65% reducerea deceselor provocate de afectiuni hepatice ale ficatului. Romania este printre tarile care s-au angajat in atingerea acestor deziderate.

Din pacate, studiul “Castigarea cursei de eliminare a hepatitei C”, realizat de Boston Consulting Group (BCG) si publicat recent, arata ca majoritatea tarilor este departe de atingerea tragetului impus de OMS. Din cele 29 de tari analizate, printre care si Romania, doar 10 ar putea sa indeplineasca obiectivul – Australia, Canada, Franta, Germania, Islanda, Italia, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie. In cazul tarilor incluse in studiu, mai putin de 40% dintre persoanele cu HVC au fost testate.

Rata de tratament este insuficienta pentru a atinge obiectivul OMS, doar 55% pana in 2030 versus 80% cat a fost stabilit. Pentru atingerea targeturilor, cazurile diagnosticate ar trebui sa creasca cu 7% anual peste valoarea initiala din 2015, in timp ce numarul persoanelor tratate in fiecare an ar trebui sa creasca cu 25% in urmatorii 10 ani.”

Recomandarea specialistilor BCG este ca tarile sa adopte o strategie bazata pe doua aspecte: grupurile aflate la risc – persoane care iti administreaza droguri injectabile, barbati care fac sex cu barbati, populatie migratoare si populatii de aceeasi varsta – si modelul de asistenta medicala ce trebuie sa includa abordarea one-stop-shop, modelul test-and-treat, o descentralizare a serviciilor la nivelul comunitatii pentru a atinge grupurile la risc si echipe multidisciplinare (personal medical si non-medical).

Conform comunicatului APAH-RO, in cazul Romaniei, ne putem lauda cu planul strategic adoptat anul trecut si cu intentia de a monitoriza fiecare initiativa desfasurata, dar ne lipseste inca un registru national al pacientilor si nu este foarte clar daca anul 2030 reprezinta termenul limita in procesul de eliminare a hepatitelor.

In aceste conditii si tinand cont de situatia internationala actuala, APAH-RO propune o serie de masuri concrete care sa vina in sprijinul bolnavilor cu hepatite din Romania:

• Urgentarea solutiilor pentru ca pacientii sa aiba acces la initierea terapiei antivirale.
• Pacientii testati pentru COVID-19 sa fie testati si pentru hepatita. Astfel vor fi acoperiti si pacientii neasigurati, o problema la care nu s-au gasit inca solutii.
• Sa creasca numarul centrelor unde medicii pot initia tratamentul.
• Sa se ofere sansa de a prescrie terapia antivirala si altor specialitati (de exemplu medicina interna).
• Medicii de familie sa fie incurajati si sprijiniti sa faca testare. Markerii virali sa fie introdusi in evaluarea anuala a fiecarui pacient.
• Sa existe o pagina/ un site unde Ministerul Sanatatii sa anunte saptamanal spitalele care primesc pacientii cu boli cronice.

In perioada 27 iulie-02 august 2020, APAH-RO va imparti pliante si kit-uri de igiena continand: pasta de dinti, sapun si dezinfectant pacientilor cu afectiuni hepatice prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din Bucuresti, Brasov, Turda, Giurgiu si Iasi. De asemenea, asociatia va desfasura campanii de informare on-line pentru a incuraja testarea si a sustine accesul la investigatii si tratament.

OMS precizeaza ca 256 milioane de persoane traiesc cu hepatita cronica B si 71 milioane cu hepatita cronica C. Accesul la testare este limitat, doar 9% dintre cei cu hepatita B si 20% dintre cei cu hepatita C fiind constienti de infectare. Anual, la nivel mondial, hepatita cauzeaza 1,4 milioane de decese. Romania se afla pe locul doi, dupa tuberculoza, in privinta numarului deceselor cauzate de boli infectioase.

Etichete: hepatita, tratament hepatita, interferon free, diagnosticare hepatita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: