Cand este indicata Dexametazona la pacientii cu Covid-19?
Cand este indicata Dexametazona la pacientii cu Covid-19?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cand-este-indicata-dexametazona-la-pacientii-cu-covid-19/
Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, medic specialist Interne si Reumatologie, explica, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a unei clinici private, importanta diferentierii formei clinice de boala COVID-19 si a indicatiilor dexametazonei.
Potrivit medicului, dexametazona poate salva vieti in cazul pacientiilor cu forme severe COVID-19 ce necesita oxigenoterapie, dar in acelasi timp poate fi extrem de periculoasa la pacientii cu forme usoare sau medii.
Redam mai jos postarea integrala pe marginea acestui subiect:
“Cand este indicata Dexametazona la pacientii cu COVID-19?
Vehicularea unor informatii in media si captarea lor de persoane fara cunostinte in domeniu poate fi extrem de daunatoare.
Pe buna dreptate s-a vehiculat ca dexametazona poate fi utila pentru pacientii cu COVID-19 si forme severe de pneumonie. De la aceasta indicatie corecta si sustinuta de un studiu- RECOVERY- efectuat in UK la pacienti cu forme severe de boala, ventilati, unde tratamentul cu dexametazona a redus mortalitatea, la utilizarea dexametazonei la inceputul bolii in forme usoare/medii este o mare greseala ce poate duce la agravarea bolii prin cresterea replicarii virale.
N-as fi scris aceste lucruri daca nu mi s-ar fi povestit cum un cunoscut a ramas acasa izolat, cu simptome usoare COVID si s-a tratat cu dexametazona, ajungand insa cum era de asteptat rapid la spital.
Dexametazona este un cortizonic utilizat pe scara larga pentru efectele antiinflamatorii si imunosupresoare. Poate salva vieti cum se intampla si la pacientii cu forme severe COVID-19 ce necesita oxigenoterapie, dar in acelasi timp poate fi extrem de periculoasa la pacientii cu forme usoare sau medii.
Nu stiu sa mai existe alt medicament caruia sa i se faca un elogiu intr-o pictura. Cat de bine s-a simtit dupa ce a luat cortizon pictorul francez Raoul Dufy se vede in pictura de mai jos, intitulata ‘La Cortisone’. A fost printre primii pacienti tratati cu cortizon chiar de la inceputurile utilizarii lui, in 1950, pentru poliartrita reumatoida ce-i deformase mainile si-l impiedica sa picteze. Nu stia ca trei ani mai tarziu tot cortizonul care-i daduse atatea sperante ii va cauza si moartea printr-o hemoragie digestiva, datorita utilizarii prelungite si necontrolate.
Putem face elogiul cortizonului si in COVID-19 daca stim cand si cum sa-l utilizam. Pentru aceasta trebuie sa intelegem ce se intampla in momentul in care ne-am infectat.
La fel ca majoritatea virusurilor, SARS-CoV-2 patrunde in celulele pe care le infecteaza prin receptori, receptorul cel mai folosit fiind enzima de conversie a angiotensinei 2. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2 dezvolta un raspuns de aparare, ce consta in implicarea mai multor sisteme de protectie ale organismului. Astfel in prima linie de aparare, innascuta, se vor recruta diverse celule responsabile de distrugerea si eliminarea virusului. Ulterior se dezvolta un raspuns imun adaptativ, cu sinteza de anticorpi, initial de tip IgM si apoi de tip IgG. Folosirea cortizonului in stadiile incipiente de boala va impiedica apararea antivirala si va creste replicarea virala agravand boala.
In formele severe de boala, SARS-CoV-2 depaseste mecanismele fiziologice de aparare ale organismului, se produce o replicare virala rapida cu aparitia unui infiltrat inflamator masiv in tesutul pulmonar. La agravarea afectarii pulmonare contribuie un raspuns inflamator exagerat, cu sinteza si eliberare rapida a unei cantitati excesive de citokine, cresterea permeabilitatii capilare, acumulare de lichide in alveole, dispnee, insuficienta respiratorie severa, tulburari de coagulare in diverse organe, complicatii ce pot determina decesul. Eliberarea brusca a unei cantitati mari de citokine, pare sa fie implicata in patogenia unora dintre manifestarile pulmonare severe ale COVID-19.
In aceasta situatie este binevenita dexametazona si alte anticitokinice pentru a calma „furtuna citokinica’ si a restabili echilibrul initial. Conform studiului RECOVERY si a datelor preliminare pentru pacientii in stare grava cu afectare pulmonara severa pe ventilator, tratamentul cu dexametazona a redus mortalitatea cu 1/3 in timp ce pentru pacientii necesitand doar oxygen, mortalitatea a fost redusa cu 1/5.
Administrata cand trebuie si cui trebuie, Dexametazona este in general sigura cu raport favorabil risc/ beneficiu in special pentru pacientii cu forme severe de pneumonie in cadrul COVID-19. Deoarece tratamentul este de scurta durata, chiar daca dozele de cortizonic sunt mari nu vor aparea efecte adverse serioase, necontrolabile. ”
Etichete: dexametazona, tratament dexametazona, dexametazona pacienti covid-19, riscuri dexametazona, prof dr. ruxandra ionescu
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
Pot face vaccin covid dacă fac injecții cu cortizon