Organizatia Salvati Copiii solicita Guvernului respectarea distantei minime de 1,5 m intre elevi
Organizatia Salvati Copiii solicita Guvernului respectarea distantei minime de 1,5 m intre elevi
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/organizatia-salvati-copiii-solicita-guvernului-romaniei-respectarea-distantei-minime-de-15-m-intre-elevi/
Salvati Copiii Romania solicita Guvernului Romaniei respectarea distantei minime de 1,5 m intre elevi sau invatarea prin rotatie, asistenti sociali si asigurarea accesului real la educatie pentru copiii vulnerabili.
Organizatia Salvati Copiii Romania solicita autoritatilor decidente, intr-o scrisoare trimisa viceprim-ministrului, Ministerului Educatiei si Cercetarii si Ministerului Sanatatii, sa respecte si sa asigure toate conditiile necesare limitarii raspandirii SARS-CoV2 in randul copiilor, odata cu inceperea noului an scolar :
– distanta fizica de minimum 1,5 m si, acolo unde nu e posibil;
– invatarea prin rotatie (pe grupe), in care jumatate din elevi vor fi pentru o saptamana la scoala si cealalta jumatate vor face lectii online;
– alocarea de resurse financiare, astfel incat sa existe medici si asistenti sociali;
– clarificarea conditiilor de acordare a laptopurilor/tabletelor, astfel incat accesul la educatie sa fie real pentru toti copiii.
“Organizatia reaminteste ca regulile de sanatate publica de prevenire a raspandirii COVID-19, comunicate public de reprezentantii Guvernului Romaniei, in toate fazele pandemiei, au prevazut obligatia tuturor persoanelor ca, in spatiile publice inchise, sa respecte distanta fizica de minimum 1,5 m, iar in anumite conditii de 2 m (in unitatile medicale, in spatiile de ingrijire personala, in lacasurile de cult etc.). Aceleasi ratiuni au determinat Guvernul sa decida inchiderea tuturor unitatilor de invatamant in data de 10 martie, perioada in care ratele zilnice de infectare cu Covid-19 erau de 3-4 ori mai mici decat in prezent.”, se precizeaza in scrisoarea organizatiei.
Potrivit sursei citate, pastrarea distantarii fizice minime de 1,5 m, purtarea corecta a mastilor si utilizarea corespunzatoare a dezinfectantilor au fost cele trei reguli fundamentale pe care Salvati Copiii le-a aplicat in programele socio-educationale desfasurare in perioada iulie-august si care au cuprins 4.000 de copii, neinregistrand pana in prezent niciun caz de transmitere Covid-19.
Plecand de la aceste considerente, Salvati Copiii considera recentul act normativ supus consultarii publice emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii extrem de important si propune mai multe modificari si completari.
Obligatia de respectare a unei distantari fizice minime de 1,5 metri intre elevi la clasa
“Precizam ca datele epidemiologice recente indica faptul ca si copiii pot dezvolta forme severe, fiind inregistrate in Europa, ca si in China, sute de cazuri care au necesitat ventilare pulmonara. De asemenea, numeroase studii confirma faptul ca si copiii pot transmite Covid-19 , cu atat mai mult cu cat, in marea majoritate a cazurilor de infectare, ei s-au dovedit a fi total asimptomatici, ceea ce le va permite, purtatori ascunsi fiind, sa treaca de triajele organizate in colectivitatile scolare si sa intre in contact cu copii sanatosi.”, mai scrie in scrisoarea deschisa.
Conform documentului, se atrage atentia asupra faptului ca, intr-o proportie insemnata (22%) , elevii din Romania invata in clase supraaglomerate in care nu va fi posibila decat o distantare fizica de 1 m sau mai mica, riscand sa cream o situatie de discriminare in asigurarea protectiei impotriva transmiterii noului Coronavirus. Elevii care invata in scolile din mediul rural in care populatia scolara e foarte scazuta sau in clase din mediul urban care respecta legislatia in vigoare cuprinzand intre 10 si 22 de elevi in invatamantul primar sau intre 10 si 26 in invatamantul gimnazial vor fi mult mai protejati decat cei din scolile aflate in zone urbane cu densitate mare a populatiei si cu rate mari de infectie cu Covid-19, in care clasele numara intre 30 si 40 de elevi, ai caror parinti vor fi nevoiti sa accepte un risc epidemiologic mai mare.
“Reamintim ca practicile pozitive ale unor state cu un nivel scazut al infectarilor (Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Slovenia, Danemarca, Germania) de a mentine grupele scolare la un numar scazut de elevi, prin impartirea in grupe de 6-14 elevi au urmarit: asigurarea distantarii fizice de cel putin 1,5 metri, evitarea contaminarii intregii clase initiale de elevi, asigurarea unei mai bune supravegheri din partea cadrului didactic, evitarea aglomerarii la grupurile sanitare, pe holurile scolii ori in curtea scolii, la aducerea copiilor la scoala si la preluarea lor dupa ore. Pentru copiii din ciclul primar si gimnazial, numerosi specialisti din Romania au sustinut stabilirea unei distante de 1,5 m intre elevi sau chiar de 2 m intre banci, in acest ultim caz, putandu-se renunta la purtarea mastii pentru copiii sub 11 ani, daca tinem seama de dificultatea ca cei mici sa poarte masca in timpul celor 4-6 ore cat se vor afla la scoala.”,se mai arata in scrisoarea adresata autoritatilor.
Salvati Copiii Romania solicita introducerea regulii de distantare fizica intre elevi de minimum 1,5 m si, ca alternativa de derulare a educatiei in scolile care au clase care incalca dispozitiile legale cu privire la numarul de elevi la clasa in invatamantul preuniversitar , includerea, la punctul 4. Organizarea programului scolar, a modelului invatarii prin rotatie (pe grupe) in care jumatate din elevi vor fi pentru o saptamana la scoala si cealalta jumatate vor face lectii online.
Totodata, Organizatia Salvati Copii mai solicita implicarea autoritatilor locale in pregatirea scolilor si in minimizarea factorilor de excluziune sociala in randul copiilor, face propuneri vizavi de rolul autoritatile locale, cere asigurarea consilierii psihologice, a educatiei pentru sanatate si clarificari cu privire la modalitatea de distribuire a tabletelor si a laptopurilor.
Etichete: salvati copiii, distanta minima intre elevi la scoala, masuri protectie impotriva covid in scoli
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii