Raed Arafat: Modul de comunicare in pandemie a pus personalul medical sub o presiune maxima
Raed Arafat: Modul de comunicare in pandemie a pus personalul medical sub o presiune maxima
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raed-arafat-modul-de-comunicare-in-pandemie-a-pus-personalul-medical-sub-o-presiune-maxima/
Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), spune ca modul in care s-a comunicat in spatiul public in contextul pandemiei, chiar din interiorul sistemului medical in anumite momente, a pus sub presiune munca personalului medical.
“Munca personalului medical sub o presiune maxima a fost o noutate pentru foarte multi dintre colegii nostri medici. Medicii nu sunt obisnuiti sa vada ca sunt criticati de dimineata pana seara, inclusiv de catre colegi din interiorul sistemului sanitar. Adica, tu esti in Terapie intensiva si lucrezi si-ti pui viata in pericol si la televizor ai un coleg sau o colega care neaga existenta bolii, din interiorul sistemului sanitar. Astea au fost noutati, nimeni nu s-a asteptat la ele, nimeni nu a crezut ca o sa vada acest lucru. Medicii nu fac cursuri de comunicare reala, deci cum sa comunice cu presa, cum sa comunice cu oamenii, cand sunt in situatie de criza si acest lucru s-a vazut. Unii colegi au preferat sa nu comunice deloc, alti colegi au comunicat, dar au comunicat intr-un mod in care, poate, nu s-au facut intelesi si cei care au comunicat si au incercat sa comunice au devenit tintele unor atacuri ca sa le inchida gura”, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.
Seful DSU a mai sublinat ca medicii s-au confruntat si cu aspecte de legalitate a actiunilor lor.
“Si chiar au fost puse sub semnul intrebarii si stim aici, in Romania, ca s-au trimis adrese in care s-a transmis la unele spitale ca ele sunt monitorizate pentru tortura. Inseamna ca, automat, medicii au fost pusi sub semnul intrebarii ca potentiali tortionari. Si, ganditi-va, indiferent care era intentia si de cat de buna era, modul in care s-a comunicat a fost o problema, pentru ca mesajul care s-a transmis era un mesaj de lipsa a increderii a populatiei, sa scada increderea populatiei in medicii care lucrau si trebuia lucrat si comunicat in acest sens”, a afirmat Arafat.
El a pus in discutie si aspectele legate de drepturile individuale si pana unde merg acestea.
“Si aici ne-am trezit, medicii s-au trezit, medicii de boli infectioase si mai ales de sanatate publica cu problema care spune in urmatorul fel: orice persoana are drept absolut. Si noi venim si spunem: da, pana la limita in care pui in pericol viata altora si aici dreptul de a infecta pe altii nu exista. Si atunci, dreptul individual de a decide total in problema unei boli transmisibile, in mod normal nu exista. Trebuie sa existe reguli de sanatate publica care pun limite. Si ne-am confruntat cu discutii multe pe aceasta tema, in aceasta perioada, nu numai in Romania, pe plan mondial. Si iarasi, astea trebuie sa fie analizate in viitor, astfel de discutii avand loc si acum 100 de ani si la alte pandemii si epidemii, dar se pare ca inca nu au gasit solutia finala, ca sa inteleaga lumea ca domeniul sanatatii publice inseamna ca protejam majoritatea”, a mai precizat Arafat, potrivit sursei citate.
De asemenea, el a mai facut afirmatii si despre necesitatea instruirii medicilor de alte specialitati in domeniul urgentei si al terapiei intensive.
Etichete: comunicare sanatate, personal medical pandemie, legalitate actiuni medicale, raed arafat
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii