Efectul aspirinei in doza zilnica administrata pe termen lung asupra mortalitatii datorata cancerelor

17/05/2012

Efectul aspirinei in doza zilnica administrata pe termen lung asupra mortalitatii datorata cancerelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/efectul-aspirinei-in-doza-zilnica-administrata-pe-termen-lung-asupra-mortalitatii-datorata-cancerelor/

Studiile anterioare au aratat ca aspirina in doza mica administrata zilnic timp de cinci ani sau mai mult reduce riscul de cancer colorectal. O analiza a mai multor studii publicata in revista The Lancet arata ca administrarea zilnica de aspirina a redus numarul deceselor cauzate de mai multe tipuri de cancer in timpul si dupa finalul acelor studii. Analiza a fost efectuata de Prof. Dr. Peter Rothwell de la Universitatea Oxford, Prof. Dr. Gerald Fowkes de la Universitatea Edinburgh si colaboratorii lor.

Acest articol este sponsorizat de:

Pentru analiza au fost selectate opt studii randomizate care au avut o durata de cel putin patru ani si in care un grup a primit aspirina si alt grup placebo. Studiile au vizat preventia primara a bolilor cardiovasculare si cea secundara atat dupa un eveniment cardiovascular recent cat si in grupuri cu risc cardiovascular crescut insa fara un eveniment cardiovascular recent (diabet zaharat tip 1 sau 2, angina stabila, indice glezna brat scazut).

Numarul total de pacienti cuprinsi in cele opt studii a fost de 25570 iar numarul total de decese cauzate de cancer a fost 674. Au fost analizate fisele individuale ale pacientilor pentru a se determina cauza mortii.

In ceea ce priveste decesele care au avut loc pe perioada studiilor, s-a observat ca aspirina a redus cu 20% decesele cauzate de cancere gastrointestinale si non-gastrointestinale, cele mai mari beneficii fiind intalnite dupa cinci ani de tratament (30-40%) si cu reduceri semnificative in ceea ce priveste decesele prin cancer colorectal si pancreatic.

Datorita registrelor de cancer din Marea Britanie, au fost disponibile date din trei studii (12659 de pacienti) pentru evaluarea follow-up, a deceselor survenite pana la 20 de ani dupa incheierea studiului. Au existat 1634 de decese cauzate de cancer in acest grup. Administrarea de aspirina a redus riscul de deces dupa 20 de ani in toate tipurile de cancere solide si gastrointestinale, dar nu si in cancerele hematologice. Doua studii au avut o durata a tratamentului mai mare de cinci ani si s-a observat ca beneficiul administrarii de aspirina asupra preventiei deceselor cauzate de cancer a crescut odata cu cresterea duratei de administrare.

Cele mai mari beneficii au fost observate dupa cinci ani de administrare de aspirina in cazul cancerului esofagian si de pancreas si dupa zece ani pentru cancerul de stomac si colorectal. In cazul cancerelor solide non-gastrointestinale urmarite pe o perioada de 20 de ani, s-a observat o scadere a deceselor datorate cancerului pulmonar, de prostata si a tumorilor primare cerebrale.

Nu s-a observat o legatura intre beneficiu si doza de aspirina administrata, aceasta fiind de cel putin 75mg in studiile analizate. Beneficiile au variat cu varsta, astfel incat s-a observat o reducere a deceselor de 1,41% la pacientii sub 55 de ani, 4,53% intre 55-64 de ani, 7,08% la peste 65 de ani.

Analiza arata ca administrarea zilnica de aspirina pentru 5-10 ani reduce mortalitatea indiferent de cauza (inclusiv hemoragie fatala) pe perioada tratamentului cu 10%.

Acest articol este sponsorizat de:

Autor: Actavis - Dana Zoitanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: