ANPC a retras de la vanzare zeci de milioane de masti neconforme
ANPC a retras de la vanzare zeci de milioane de masti neconforme
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anpc-a-retras-de-la-vanzare-zeci-de-milioane-de-masti-neconforme/
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare peste 31 de milioane de masti de protectie, in urma controalelor realizate la nivel national.
Seful ANPC a mentionat ca cele peste 31 de milioane de masti au fost retrase de la comercializare pana la remedierea deficientelor, iar alte 90.000 de masti au fost retrase definitiv in urma deficientelor constatate.
“Printre abaterile pe care le-am gasit, acestea sunt privitoare la informare partiala sau totala, am descoperit ca nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscuta pe plan european, nu au fost insotite de certificate de conformitate, nu au indicatii de utilizare, nu au indicatii de manipulare sau de inmagazinare. De asemenea am gasit si multe abateri de practici comerciale incorecte, astfel incat prin anumite denumiri consumatorul era indus in eroare sa cumpere acel produs in ideea ca ii asigura o protectie a sanatatii. Aceste masti (arata catre un pachet de masti retrase de la comercializare, n.r.) nu au un certificat de conformitate care a fost agreat de catre Uniunea Europeana. Ele poate sunt bune, nimic de spus, dar in momentul in care nu au un astfel de certificat, deci nu se poate aplica CE-ul pe ele, nu pot fi vandute in Romania”, a declarat Eduardt Cozminschi, presedintele ANPC, conform Agerpres.
Printre mastile retrase de la comercializare se numara si masti care au marcajul CE, dat de un organism care nu este certificat la nivelul UE.
De altfel, conform reprezentantilor ANPC, marea majoritate a produselor care nu corespund sunt din spatiul ex-european: China, Turcia, India.
Potrivit institutiie, abaterile constatate in cursul actiunilor de control au fost: lipsa totala sau partiala a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului; lipsa inscrierii instructiunilor de utilizare; lipsa mentionarii compozitiei materialului utilizat; lipsa traducerii in limba romana a informatiilor si instructiunilor pe etichetele de produs; lipsa indicarii elementelor de identificare si caracterizare, referitoare la denumirea producatorului/importatorului/distribuitorului si adresa sediului in Romania; lipsa marcajului CE; lipsa declaratiei de conformitate; lipsa indicatiilor privind conditiile speciale de depozitare si/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora; lipsa informatiilor privind modul de intretinere a EIP; lipsa lotului sau a numarului de serie ori a altui element care sa permita identificarea mastii – EIP; lipsa inscrierii marimii mastii – EIP; comercializarea de produse nesigure (in interiorul cutiei, mastile nu erau ambalate); practici comerciale incorecte; lipsa afisarii sau afisare neconforma a preturilor.
Etichete: masti de protectie, masti neconforme, anpc
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Intrati pe ANPC – sunt publicate ( cu foto) cele care nu corespund medical .
Nu ne-ați spus care sunt cele care ne apără!!!