Organe obtinute prin bioimprimare | Cresc sperantele pentru transplantarea organelor produse in laborator
Organe obtinute prin bioimprimare | Cresc sperantele pentru transplantarea organelor produse in laborator
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/organe-obtinute-prin-bioimprimare-cresc-sperantele-pentru-transplantarea-organelor-produse-in-laborator/
O echipa internationala de cercetatori a reusit sa produca un numar considerabil de mini-rinichi cu ajutorul unei tehnologii ce implica un proces similar cu imprimarea 3D. Aceasta reusita inseamna un progres catre bioimprimarea rinichilor in vederea transplantarii, relateaza Xinhua.
Constatarile studiului, condus de Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) din Australia si de compania de biotehnologie Organovo din Statele Unite, au fost publicate in jurnalul stiintific Nature Materials.
Cercetarea a demonstrat modul in care bioprintarea 3D a celulelor stem poate produce tesut renal necesar pentru transplanturi, noteaza si Agerpres.
Desi rinichii bioimprimati aveau dimensiunea unei unghii, toti au prezentat o structura similara cu cea a unui rinichi real – inclusiv structurile de filtrare numite nefroni – si au fost folositi de cercetatori pentru a examina toxicitatea unor substante medicamentoase despre care se stie ca provoaca leziuni renale la oameni.
“Vatamarea renala indusa de medicamente este un efect secundar major si dificil de prezis in cadrul studiilor pe animale. Bioprintarea rinichilor umani este o abordare practica pentru testarea toxicitatii inainte de utilizare”, a declarat Melissa Little din cadrul MCRI, potrivit surselor citate.
Avand in vedere capacitatea de a genera un numar mare de tesuturi renale vii cu o calitate stabila direct din celule stem umane, expertul considera ca aceasta tehnologie aduce mai aproape de realitate tratamentul renal personalizat si, in cele din urma, tesutul renal transplantabil.
“Calea catre terapia de substitutie renala care utilizeaza tesut renal derivat din celule stem necesita cresterea masiva a numarului de structuri nefronice prezente in tesutul ce trebuie transplantat”, a mai precizat Little.
Etichete: bioimprimare organe, organe obtinute in laborator, imprimare 3D organe
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii