Studiu: Covid-19 ar putea evolua intr-o boală sezoniera
Studiu: Covid-19 ar putea evolua intr-o boală sezoniera
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-covid-19-ar-putea-evolua-intr-o-boala-sezoniera/
SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala Covid-19, ar putea deveni in cele din urma similar unuia care cauzeaza raceli obisnuite, reaparand anual in mod sezonier alaturi de alti agenti patogeni din familia coronavirusului, estimeaza un studiu realizat in SUA, potrivit DPA.
Acest lucru se va intampla, insa, doar atunci cand noul coronavirus va deveni endemic, momentul in care se va raspandi printre comunitatile umane intr-un mod care nu provoaca in mod obisnuit focare importante sau imbolnaviri grave, conform unei echipe de cercetatori de la Universitatea Emory din Georgia si de la Penn State Universitaty, relateaza si Agerpres.
“Perioada de timp care va trece pana la acest tip de stare endemica depinde de cat de repede se raspandeste boala si de cat rapid este implementata vaccinarea. Asadar, secretul este ca toata lumea sa fie expusa pentru prima data la vaccin cat mai repede posibil”, a declarat pentru New York Times autoarea principala a studiului, Jennie Lavine, de la Universitatea Emory.
Potrivit surselor citate, modelul echipei a fost bazat pe studii efectuate asupra a sase coronavirusuri umane, dintre care patru se raspandesc in mod obisnuit printre oameni si provoaca doar simptome usoare.
Celelalte doua, sindromul respirator acut sever (SARS) si sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), au aparut mai recent si au rate mai mari de deces si de contagiozitate, insa impartasesc o genetica similara cu noul coronavirus, raspunzator de boala COVID-19.
Oamenii de stiinta nu cunosc deocamdata cat dureaza efectul imunizarii impotriva noului coronavirus in urma imbolnavirii, insa dovezile sugereaza ca “imunitatea de blocare a infectiei” dispare rapid, in timp ce “imunitatea de reducere a bolii este de lunga durata”.
Aceasta inseamna ca o persoana poate sa se reinfecteze cu noul coronavirus la cateva luni dupa infectare, insa a doua, a treia sau a patra oara boala nu s-ar manifesta la fel de sever – similar cu infectiile in cazul racelii obisnuite.
Potrivit cercetatorilor, odata ce majoritatea oamenilor dobandesc protectie impotriva COVID-19, fie pe cale naturala, prin infectare, fie prin vaccinare, majoritatea cazurilor vor aparea “aproape in totalitate la bebelusi si copii mici”, despre care se cunoaste ca in acest caz prezinta in general doar simptome usoare, mai scriu sursele citate.
Intre timp, in cazul persoanelor varstnice si a celor vulnerabile, reinfectarea poate avea loc in continuare in timpul “fazei endemice”, insa acestea ar putea fi protejate de simptomele grave de COVID-19 datorita infectiilor pe care le-au experimentat in copilarie, conform modelelor pe termen lung dezvoltate de echipa.
Insa, in absenta implementarii masive a vaccinarii, ar putea dura multi ani – cu infectii si decese – inainte ca noul coronavirus sa devina doar o alta boala sezoniera, au mai subliniat cercetatorii.
Studiul a fost publicat saptamana aceasta in jurnalul Science.
Etichete: covid-19, covid boala sezoniera, infectare sars-cov-2
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii