CMR si CMMB atrag atentia ca medicii trebuie sa prescrie tratamente conform ghidurilor si protocoalelor in vigoare

27/01/2021
CMR si CMMB atrag atentia ca medicii trebuie sa prescrie tratamente conform ghidurilor si protocoalelor in vigoare

CMR si CMMB atrag atentia ca medicii trebuie sa prescrie tratamente conform ghidurilor si protocoalelor in vigoare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-si-cmmb-atrag-atentia-ca-medicii-trebuie-sa-prescrie-tratamente-conform-ghidurilor-si-protocoalelor-in-vigoare/

Reprezentantii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti au sesizat si trag un semnal de alarma privind faptul ca in spatiul public sunt prezentate asa-numite “tratamente-minune” pentru afectiunea provocata de virusul SARS-CoV-2, tratamente pentru care sunt vehiculate argumente pro si contra.

Astfel, atat Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) cat si Colegiul Medicilor din Romania (CMR) lanseaza un apel pentru o comunicare responsabila in privinta tratamentelor pentru Covid-19.

In aceste conditii, cele doua colegii atrage atentia ca medicii trebuie sa prescrie tratamente conform ghidurilor si protocoalelor in vigoare, precum si recomandarilor institutiilor din domeniu.
“Medicii care profeseaza in Romania trebuie sa prescrie numai medicamente aprobate la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) sau Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR). Aceasta aprobare din partea autoritatilor de resort nu trebuie privita doar ca o chestiune birocratica, ci ca o garantie a verificarilor privind eficienta si siguranta unui tratament inainte de a fi disponibil pentru pacienti”, se precizeaza intr-un comunicat comun, semnat de catre presedintii celor doua institutii.

Potrivit sursei citate, aprobarile din partea Agentiei Europene a Medicamentului si Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania vin la finalul unui proces atent reglementat, in care sunt analizate de catre specialisti datele privind tratamentele.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti adreseaza un apel public pentru responsabilitate in privinta comunicarii legate de asa-numite “tratamente-minune”, deoarece exista informatii ca multi pacienti, in urma discutiilor din spatiul public, au decis sa isi achizitioneze astfel de tratamente, in unele cazuri fiind vorba de medicamente destinate zonei veterinare.

Tratamentele administrate pacientilor trebuie sa aiba in spate dovezi stiintifice, ghiduri si protocoale. Vorbim despre o medicina bazata pe dovezi stiintifice. Bineinteles ca, in dezvoltarea medicinei, in gasirea de noi tratamente, cercetatorii trebuie sa ia in calcul toate posibilitatile, sa analizeze toate variantele si ca inovatia este una dintre pietrele de temelie in acest domeniu, dar administrarea catre pacienti de catre medici trebuie sa vina obligatoriu numai dupa ce un tratament este avizat de catre organele de reglementare, iar aceasta aprobare vine in urma studiilor efectuate. Incurajam schimbul de opinii, dar trebuie sa tinem cont cu totii ca, de multe ori, mai ales in situatii sensibile si fara precedent, o parte a populatiei poate sa ia o informatie vehiculata in spatiul public drept o “solutie miraculoasa”, ceea ce poate avea ulterior efecte asupra sanatatii care nu sunt cunoscute si chiar efecte negative“, a declarat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti si Colegiul Medicilor din Romania (CMR) mai precizeaza ca apelul pentru medicina bazata pe dovezi si pentru tratamente bazate pe ghiduri si protocoale terapeutice, precum si pentru o comunicare responsabila in acest sens trebuie sa vizeze toate afectiunile.

Etichete: tratamente covid, ghiduri si protocoale tratamente, cmr, cmmb

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Sorin Stoian says:

    Buna ziua.
    Acest mesaj ANULEAZA juramantul lui Hipocrate:
    =Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;
    Revenind la “medicamentul minune” care a starnit multa valva si destule pareri neavizate, este evident ca versiunea pentru animale nu beneficiaza de o molecula care sa fie buna la om si nici pe departe rafinarea respectiva.
    Totusi, sa iei in deradere si sa etalezi lipsa crasa de educatie medicala prin comandarea de “studii” pe un medicament de este deja pe lista OMS de medicamente esentiale, sau care a fost administrat la 3,7 miliarde de oameni cu efecte secundare usoare, medicament care este anti-inflamator, anti-coagulant, virostatic samd, este doar rezultatul lipsei de informare impletita cu interese economice obscure.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: