Transmiterea Covid-19 ar putea deveni sezoniera, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu ONU
Transmiterea Covid-19 ar putea deveni sezoniera, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu ONU
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/transmiterea-covid-19-ar-putea-deveni-sezoniera-potrivit-rezultatelor-preliminare-ale-unui-studiu-onu/
Transmiterea bolii COVID-19 ar putea deveni sezoniera, insa datele sunt deocamdata insuficiente pentru a sugera vremea si calitatea aerului drept factori pentru a adapta masurile de combatere a pandemiei, au precizat reprezentantii ONU, conform AFP si Agerpres.
La mai bine de un an de la aparitia bolii in China, raman inca multe elemente necunoscute cu privire la transmiterea acesteia. Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), o agentie specializata a ONU, a infiintat o echipa speciala, care reuneste 16 specialisti, insarcinata cu studierea influentei factorilor meteorologici si a calitatii aerului asupra pandemiei.
Primul raport emis estimeaza ca, potrivit caracterului sezonier al bolilor virale respiratorii – in special varful sezonului rece pentru gripa si coronavirusurile care provoaca raceli in climatele temperate – COVID-19 “ar fi o boala sezoniera daca va persista cativa ani”, scriu sursele citate.
De asemenea, specialistii ONU au afirmat ca studiile de modelare a proceselor au aratat ca transmiterea COVID-19 “ar putea deveni sezoniera in timp, ceea ce sugereaza ca este posibil sa se ia in calcul factori meteorologici si de calitate a aerului pentru a monitoriza si prevedea” boala in viitor.
Cu toate acestea, ei afirma ca este inca prea devreme pentru a lua in considerare acesti factori, iar OMM constata ca dinamica transmiterii COVID-19 anul trecut “pare sa fi fost influentata in principal de interventiile guvernamentale, mai degraba decat de factorii meteorologici”.
“In acest moment, datele disponibile nu sustin utilizarea factorilor meteorologici si a calitatii aerului pentru a permite guvernelor sa relaxeze masurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile”, a declarat Ben Zaitchik, copresedinte al echipei speciale si membru al Departamentului pentru stiintele Pamantului si Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore.
“In primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare in anotimpurile calde si in regiunile calde. Nu exista dovezi ca acest lucru nu s-ar putea intampla din nou”, a adaugat Zaitchik, citat de sursele mentionate.
OMM arata de asemenea ca, in timp ce studiile de laborator au gasit unele dovezi conform carora virusul supravietuieste mai mult in mediu rece, cu umiditate redusa si unde exista radiatii ultraviolete slabe, acestea nu au indicat daca factorii meteorologici au o influenta semnificativa asupra ratelor de transmisie in conditii reale.
Etichete: transmitere covid-19, covid-19 boala sezoniera,
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii