Educatie pacienti: Recomandari pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostata

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

15/01/2013

Recomandari pentru pacientii cu hipertrofie benigna de prostata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/recomandari-pentru-pacientii-cu-hipertrofie-benigna-de-prostata/

pacienti hipertrofie benigna de prostataRecomandari legate de schimbarea stilului de viata

1. Reduceti aportul de lichide seara, chiar evitati consumul de orice lichide cu doua ore inainte de culcare, aceasta masura avand ca efect scaderea frecventei urinarilor nocturne. Asigurati-va ca in cursul primei parti a zilei consumati suficiente lichide, astfel incat consumul zilnic de lichide sa nu scada sub 1.5l/ zi.

2. Mergeti la toaleta si incercati sa urinati cat puteti de mult inainte de a pleca de acasa atunci cand aveti multe drumuri de facut sau atunci cand stiti ca exista posibilitatea ca pe parcursul zilei sa aveti un acces redus la toaleta.

3. Evitati consumul de cafeina si de alcool, care pot avea efect diuretic, crescand astfel eliminarea de lichide si marind frecventa urinarilor.

4. Utilizati tehnicile de mictiune “dubla” – asteptati cateva momente dupa ce ati terminat de urinat, pentru a incerca din nou. O astfel de manevra poate asigura golirea completa a vezicii urinare.

5.  Folositi “trucurile” de distragere mentala de la vezica si de la actul urinarii – cu scopul de a scadea/anula senzatia de nevoie imperioasa de a urina si de a scadea frecventa urinarilor.

6. Revizuirea medicatiei concomitente care poate avea ca efect accentuarea simptomelor urinare (cresterea cantitatii de urina si implicit frecventa urinarilor), de exemplu anumite medicamente antihipertensiune, antidepresive etc.

7. Luati masuri pentru evitarea constipatiei, aceasta avand un efect de “presiune” asupra vezicii urinare.

Important de stiut

Nu se face recoltarea PSA ( Antigenul Specific Prostatic ) imediat dupa:

  • contactul sexual (la mai putin de 48 de ore);
  • instrumentarea uretrala (la mai putin de 48 ore);
  • tuseu rectal (la mai putin de ore);
  • in episod acut de prostatita;
  • mers pe bicicleta/motocicleta.

Valoarea normala a PSA nu exclude prezenta carcinomului (cancerului) de prostata!

Variatii ale PSA (peste o anumita limita), chiar daca valorile se incadreaza in intervalul normal de valori, nu exclud prezenta carcinomului de prostata.

Nu se recomanda determinarea calitativa a PSA ( in cazul careia rezultatul este “pozitiv sau negativ” ) pentru ca nu are nicio valoare din punct de vedere medical!

Efectuati doar determinari cantitative ale PSA (rezultatele indica valoarea PSA in sange).

Anumite tratamente administrate pacientilor cu HBP (inhibitori de 5 alfa reductaza) scad nivelul PSA cu aproximativ 50% din valoarea initiala, la aproximativ 6 luni de la initierea tratamentului. Din acest motiv, se recomanda repetarea dozarii PSA la 6 luni de la initierea unui astfel de tratament, iar interpretarea rezultatelor se va face tinand cont de valoarea initiala a PSA.

Este foarte important sa respectati tratamentul recomandat de medic!

Efectuati controalele medicale conform recomandarilor medicale!

Prezentati-va la medic ori de cate ori simptomele se agraveaza sau apar simptome urinare noi!

Nu uitati sa informati medicul asupra oricarei alte afectiuni aparute sau a oricarui alt tratament pe care l-ati initiat la recomandarea altor persoane!

 Mai multe informatii despre aceasta patologie a tractului urinar inferior, despre factorii de risc determinanti si modul in care aceasta afectiune este definita in prezent, dar si despre monitorizarea pacientului si comunicarea cu acesta, puteti afla accesand cursurile Hiperplazia benigna de prostata I, respectiv Hiperplazia benigna de prostata II, creditate cu cate 8 puncte EMC.

Articole pe acelasi subiect:

12 Comentarii

  1. FLOREA PETRU MELINTE says:

    AM SI EU ACELASI DIAGNOSTIC:Adenocarcinom de prostata acinar ICD-O-3,C619,8140/3 ESTE RECOMANDABILA RADIOTERAPIA SAU OPERATIA DE ELIMINARE A PROSTATEI

  2. Ungureanu says:

    Am virsta 69 ani la analiza facuta Psa este 6.42 iar Free este 1.10 La ecografie prostata are dimensiune4.55 5,04 / 4.75 vol 57 cm Doresc sa aflu cat de grav este Va multumesc mult.

  3. Visan Marius says:

    Prima analiza de PSA are valoarea de 4,8.Mentionez ca nu am probleme deosebite si urinez o data noaptea.Ce ar trebui sa intreprind in continuare?

  4. Ion Tita says:

    Va rog să-mi spuneți la 62 ani cu pas total 4,61 și pas freze 0,43 cum este rezultatul? Mulțumesc!

  5. Mihaila Mircea says:

    Am PSA-ul 17 si dr mi-a spus ca am hipertrofie de prostata dar nu e cazul de operatie indicandu-mi un tratament de 3 luni.E grav?Multumesc anticipat!

  6. adam ion says:

    psa 1,36;free psa 22,94%.Va rog sa-mi comunicati in ce situatie ma aflu.Va multumesc!

  7. titi says:

    la recomandare urolog am facut analize PSA total 3,69 ,FRE psa 057 vreau sa stiu care sete raportul dintre cele doua si daca rezultatul este bun

  8. Elena says:

    Buna ziua. Soțul meu are 74 ani si a facut analize pt prostata care au valorile mai mari . PSA total 8,5 si PSA Free 2,2. Noaptea se trezește câteodată de 2- 3 ori pt a urina dar sunt nopți in care se trezește numai o data.
    Întrebarea mea ar fi : care ar fi următorul pas care trebuie facut acum. El a facut tratament numai cu ceaiuri pt prostata si investigatiile făcute sunt la sange , tusei rectal, si ecografie. Astept un răspuns pe email- ul meu.
    Multumesc anticipat.

  9. Neculau says:

    Sotul meu in urma unei analize de PSA a fost 30 dupa cateva zile le-am refacut a scazut la 21.8.Mentionez ca nu are nici un simptom de prostata.Are 62 de ani.Ce sa facem?Este cancer ?

    • Ion Dragusinoiu says:

      In data de 11.06.2015 mi s-a recoltat sange pt.PSA si rezultatul a fost 0.422 ng/ml,iar in data de 19.06.2015 am repetat analiza la indicatia medicului urolog la alt laborator si rezultatul a iesit PSA 0.629 iar Free PSA 3.26.Este normal ca in 8 zile PSA sa creasca cu circa 50%.Mentionez ca urinez normal si noaptea nu ma scol sa merg la tualeta.Ce ma sfatuiti sa fac,sa repet Free PSA.

  10. Elena Dinca says:

    Bună ziua,
    As dori sa știu dacă în urma unui control rectal se poate stabili un diagnostic corect (hipertrofia prostatei), fără alte analize. Va rog sa îmi spuneți dacă este bine să se mențină sonda introdusa în urma cu 4 zile (pentru a putea urina), încă 7 zile până la terminarea unui tratament cu antibiotice recomandat in urma controlului rectal. Va mulțumesc pentru timpul acordat și aștept răspunsul dvs . cât mai curând. Mulțumesc anticipat. Elena Dinca.

  11. ana blegic says:

    va rog sa-mida-ti un sfat in legatura cu diagnostcul Adenocarcinom de prostata acinar ICD-O-3,C619,8140/3.Este de vorba de o persoana de 79 de ani,tesut prostatic benign,psa 40,42.Va multumesc din suflet.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: