Institutul Cantacuzino a implinit un secol de existenta
Institutul Cantacuzino a implinit un secol de existenta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/institutul-cantacuzino-a-implinit-un-secol-de-existenta/
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara “Cantacuzino” din Bucuresti implineste, joi, 1aprilie2021, un secol de existenta, moment macat printr-o ceremonie oficiala. Evenimemtul va da start unei serii de activitati denumita generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino”.
Institutul „Cantacuzino” a fost infiintat la 1 aprilie 1921, prin Inaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri si Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Profesorul Cantacuzino fondase si conducea „Laboratorul de Medicina Experimentala” inca din 1901, de cand fusese numit profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, potrivit MApN.
Acest laborator, pe langa activitatile didactice si stiintifice, a avut drept sarcina, in 1904, prepararea serului antistreptococic si a serului antidizenteric, doua premiere pe atunci, de stricta necesitate pentru medicina romaneasca.
In Monitorul Oficial din 16 iulie 1921, a fost publicata Legea privind infiintarea Institutului de Seruri si Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”, votata de Parlament si promulgata de Regele Ferdinand I la 13 iulie 1922, cu Decretul nr. 3068. Sediul acestuia a fost stabilit in 1924, intr-o noua locatie, construita alaturi de Institutul V. Babes.
De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, in Institutul Cantacuzino s-au efectuat cercetari in toate domeniile importante ale microbiologiei si stiintelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri si seruri terapeutice, specialistii sai fiind implicati in activitati de sanatate publica (in special prin activitatea de indrumare metodologica a Institutelor de sanatate publica din Romania), de supraveghere epidemiologica a teritoriului, de documentare si pregatire a personalului medical de specialitate.
Etichete: institutul cantacuzino, istoria institutului cantacuzino
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii