Ministrul Sanatatii: Foarte probabil ca va trebui sa traim cu o forma sau alta a virusului
Ministrul Sanatatii: Foarte probabil ca va trebui sa traim cu o forma sau alta a virusului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-foarte-probabil-ca-va-trebui-sa-traim-cu-o-forma-sau-alta-a-virusului/
Ministrul Vlad Voiculescu spun ca nu se stie cat va dura pana cand se va reveni la libertatea de dinainte de pandemie, si ca este foarte probabil ca lumea va trebui sa traiasca cu o forma sau alta a noului coronavirus.
“Nu stim cat va dura pana cand vom avea libertatea pe care o aveam acum un an si jumatate. Foarte probabil ca va trebui sa traim intr-un fel sau altul cu o forma sau alta a virusului si atunci trebuie sa gasim si noi, ca tara, si intreaga umanitate trebuie sa gasim moduri de a convietui cu acest virus. (…) In perioada urmatoare avem nevoie sa fim impreuna si avem nevoie sa definim modul in care noi o sa fim competitivi la nivel international. De modul in care scapam sau gestionam acest virus o sa depinda capacitatea noastra de a ne plasa in aceasta lume mare. Daca o sa ramanem cu o ghiulea atarnata de picior, fara sa gestionam criza, cu un sistem medical slabit, asta o sa impacteze tot viitorul acestei natiuni’, a afirmat ministrul la videoconferinta ‘Profit Health.forum – Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizari, esecuri, viitor”, citat de Agerpres.
Potrivit demnitarului, in domeniul medical, fie ca se vorbeste despre infrastructura, resurse umane, reglementari sau vaccinare, calea este cea a onestitatii.
“Daca vorbim despre infrastructura, atunci, onest vorbind, stim cu totii ca s-a investit nu numai putin, dar s-a investit si prost. Stim cu totii ca, pentru a face lucrurile mult mai bine pe viitor, avem nevoie sa construim capacitatea statului de a implementa proiecte. Avem un exemplu cat se poate de clar de esec al statului in a implementa proiecte pentru care deja exista finantare. Spitalele regionale sunt doar un exemplu pe care il cunoaste toata lumea. Dar putem sa mergem la nivel mai mic sau mai mare si sa vedem ca finantarea nu este de o vreme cea mai mare problema”, a mai afirmat Voiculescu.
In opinia sa, este nevoie de onestitate daca se vorbeste despre resursa umana din sectorul sanitar.
“Daca ne uitam la resursa umana, stim ca salariile au fost ajustate intr-o directie buna, stim ca exista inca inechitati, stim ca angajarile nu s-au facut totdeauna asa cum se cuvine, stim ca nu avem o strategie a resurselor umane pe care sa o urmam cu totii indiferent daca la putere este un partid sau altul. (…) Avem nevoie de onestitate daca vorbim de resursa umana in sanatate. Daca vorbim de reglementari, iarasi cu onestitate putem spune ca telemedicina nu este un fenomen foarte nou, nu este ceva sa nu ne fi fost de folos si inainte de criza aceasta. Este ceva ce a trebuit sa fie acceptat chiar de unii care nu acceptau telemedicina sau orice concept sau element care tine de acest concept mai mare al telemedicinei”, a mai explicat ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.
Etichete: coronavirus, pandemie covid-19, resursa umana sectorul sanitar
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii