Valeriu Gheorghita: 30% dintre medicii de familie au optat pentru vaccinarea anti-Covid in cabinetele proprii
Valeriu Gheorghita: 30% dintre medicii de familie au optat pentru vaccinarea anti-Covid in cabinetele proprii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valeriu-gheorghita-30-dintre-medicii-de-familie-au-optat-pentru-vaccinarea-anti-covid-in-cabinetele-proprii/
Medicul Valeriu Gheorghita spune ca, in prezent, 3.082 de medici de familie au optat pentru participarea la campania de imunizare anti-Covid in cabinetele proprii, asta reprezentand 30% din totalul medicilor de familie care se afla in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
“Avem situatia centralizata la nivel national, sunt 3.082 de medici de familie care au optat pentru a participa la campania de vaccinare in cabinetele proprii, din totalul celor 10.940 de medici care se afla in relatie contractuala cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce inseamna un procent de circa 30%. Este mai putin decat ne asteptam si cat estimam din datele disponibile REVISAL”, a afirmat Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV, citat de Agerpres.
Totodata, el a mai adaugat ca a fost elaborata si instructiunea in baza careia se va desfasura procesul de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie.
“In primul rand, in cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri (…) care pot sa fie depozitate intre 2 si 8 grade si, de asemenea, sa fie distribuite pe aceleasi conditii de temperatura, ceea ce inseamna ca avem la acest moment doua optiuni: vaccinul de la AstraZeneca si vaccinul de la Johnson & Johnson, in functie de numarul de doze pe care urmeaza sa le receptionam. Vaccinurile si materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalina preumplute, seringile preumplute de adrenalina, EpiPen-uri vor fi alocate catre fiecare cabinet de medicina de familie”, a precizat Gheorghita.
El a reiterat ca programarile persoanelor la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare, ci se realizeaza pe listele deschise la medicii de familie.
“Ca atare, medicii de familie fac catagrafia pacientilor din lista de pacienti si aloca un numar de circa 10 persoane la vaccinare pe zi, tinand cont ca vaccinul de la AstraZeneca este distribuit in flacon multidoza a cate 10 doze si vaccinul de la Johnson & Johnson este distribuit in flacoane a cate 5 doze, asa incat trebuie sa avem intre 5, 10 sau mai multe persoane, in functie de numarul celor care doresc sa se vaccineze”, a spus Gheorghita.
El a mentionat ca vaccinarile in cabinetele medicilor de familie se vor desfasura in afara programului de lucru obisnuit.
“Fiecare medic de familie isi va stabili propriul program de vaccinare, in functie de orele contractate cu Casa Nationala de Asigurari, asa incat sa existe un program destinat strict pentru vaccinarea persoanelor doritoare impotriva COVID-19. De asemenea, se va asigura un circuit conform celui deja existent, pentru ca il stim, in cabinetele medicilor de familie se deruleaza activitati de vaccinare in cadrul Programului National de Imunizare”, a afirmat medicul militar.
Data stabilita pentru demararea acestui demers la nivel national este 4 mai.
Pana la acel moment vom asigura trainingul tuturor medicilor de familie care sunt inclusi in acest proiect. Vom stabili toata infrastructura legata de distributia dozelor de vaccin, de distributia materialelor sanitare, asa incat sa putem demara in conditii cat se poate de bune”, a mai afirmat seful CNCAV potrivit sursei citate.
Etichete: vaccinare anti-covid la medicii de familie, vaccinare la medicul de familie
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii