Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta
Varianta indiana a coronavirusului ar putea deveni dominanta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/varianta-indiana-a-coronavirusului-ar-putea-deveni-dominanta/
Seful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a avertizat ca este foarte probabil ca varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2, din India, sa devina dominanta.
El a adaugat adaugand ca, din acest punct de vedere, este important ca autoritatile sa asigure accesul la vaccinare al oamenilor care isi doresc acest lucru, intrucat in conditiile in care nu se va ajunge la o rata de acoperire suficienta care sa incetineasca raspandirea infectiei in randul persoanelor, Romania risca sa se confrunte cu un al patrulea val de imbolnaviri.
“Pandemia nu s-a incheiat, este cat se poate de evident ca la acest moment exista patru variante virale ingrijoratoare, asa cum ele au fost clasificate de Organizatia Mondiala a Sanatatii – varianta Alfa sau varianta britanica, varianta Beta sau varianta sud-africana, Gama, varianta braziliana, si, nu in ultimul rand, varianta Delta sau varianta indiana. Aceasta tulpina are o capacitate de contagiozitate cu circa 50% mai mare decat varianta britanica si stim ca varianta britanica avea o capacitate de contagiozitate cu cel putin 30%-50% mai mare decat varianta initiala din Wuhan. Deci, daca ne-am uita la rata bazala de reproducere a cazurilor, este de aproape 5, in sensul ca un pacient bolnav infecteaza alte 5 persoane. Spre deosebire de tulpina initiala, care avea o rata bazala de reproducere a cazurilor intre 2 si 3. Deci, categoric vorbim de o contagiozitate mult mai mare si, din pacate, ceea ce se intampla in acest moment in Marea Britanie arata o tendinta de expansiune in populatie a acestei variante virale, majoritatea cazurilor diagnosticate de infectie cu SARS-CoV-2 sunt cauzate de aceasta varianta Delta”, a declarat Valeriu Gheorghita citat de Agerpres.
Seful CNCAV a subliniat ca exista o parte buna din punct de vedere al masurilor de control epidemiologic, respectiva ca vaccinurile actuale isi dovedesc eficienta fata de aceasta varianta virala, cu conditia sa fie efectuata schema completa de vaccinare.
“Si sunt rezultatele prezentate recent intr-un studiu efectuat in Marea Britanie care au aratat o mentinere a eficientei de peste 90%, atat pentru vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cat si pentru vaccinul de la compania Astra Zeneca, in ceea ce priveste riscul si rata de internare a pacientilor diagnosticati cu infectie SARS-CoV-2, cu conditia sa fie pacienti care au schema completa de vaccinare. Spre deosebire de varianta Alfa, varianta britanica, daca nu avem o schema completa de vaccinare, nu suntem suficient de bine protejati in fata infectiei cu varianta Delta. Deci, unul dintre mesajele foarte importante este sa completam schema de vaccinare cu ambele doze sau, daca vorbim de vaccinul de la Johnson&Johnson, o singura doza “, a mai spus medicul militar Valeriu Gheorghita.
Etichete: varianta indiana a coronavirusului, varianta indiana sars-cov-2, vaccinuri eficiente impotriva tulpinii din india
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii