Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate

18/06/2021
Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate

Seful CNAS spune ca reglementarea contributiei personale va aduce transparenta si predictibilitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/seful-cnas-spune-ca-reglementarea-contributiei-personale-va-aduce-transparenta-si-predictibilitate/

Adrian Gheorghe, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adrian Gheorghe, spune ca este nevoie de reglementarea contributiei personale pentru a aduce transparenta si predictibilitate dar si pentru a stimula inclusiv cresterea competitiei in sistemul medical.
“Masura contributiei personale. (…) Ce este contributia personala este un element care trebuie clarificat. Contributia personala este diferenta dintre tariful decontat din Fondul national Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (…) De ce este nevoie sa se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenta si predictibilitate in modul in care sunt percepute aceste sume”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS, citat de Agrepres.

El a subliniat ca prin reglementari se intentioneaza transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel incat sa fie foarte clar cat se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si cat percepe in plus furnizorul.

“Si in acest moment un asigurat se poate trata in sistemul privat si i se poate deconta de catre CNAS din fond. Contributia personala nu aduce o noutate in sensul introducerii acestei posibilitati. Ea exista. Diferenta este ca in acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio suma in plus fata de acest tarif. Asta inseamna ca nu se intampla pe cai legale perceperea acestor sume deoarece trebuie sa recunoastem – si spun asta foarte raspicat – tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (…) Masurile prevazute pentru introducerea contributiei personale au rolul de a elimina aceasta zona gri si de face transparent cat se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si cat percepe in plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de varsta”, a mai spus seful CNAS.

Totodata, el a explicat ca, in ceea ce priveste contributia personala, sunt prevazute trei masuri esentiale care urmeaza sa fie aprobare foarte curand.

“Care sunt aceste trei masuri: consimtamantul exprimat in scris de catre asigurat sau reprezentantul legal al acestuia, in functie de caz, privind furnizarea serviciilor spitalicesti medicale si nemedicale de care urmeaza sa beneficieze. Doi – devizul estimativ care i se va inmana asiguratului inainte de furnizarea serviciului in care i se va detalia lista costurilor la care sa se astepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucratoare. (…) Al treilea instrument este decontul eliberat la externare care va cuprinde din nou detaliat tariful suportat din fond precum si pe categorii de costuri celelalte costuri suportate prin contributie personala in afara fondului. (…) Aceasta reglementare reprezinta inca un pas pentru a materializa principiul ‘banii urmeaza pacientul’ si din nou pentru a aduce mai multa transparenta si predictibilitate decat avem acum. (…) Consideram ca un astfel de proiect poate stimula inclusiv cresterea competitiei cu beneficii pentru asigurat”, a mai precizat Adrian Gheorghe potrivit sursei citate.

Etichete: contributie personala sistem de sanatate, servicii medicale, cnas

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: