Valeriu Gheorghita: Romania are o evolutie epidemiologica foarte buna

23/06/2021
Valeriu Gheorghita: Romania are o evolutie epidemiologica foarte buna

Valeriu Gheorghita: Romania are o evolutie epidemiologica foarte buna

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/valeriu-gheorghita-romania-are-o-evolutie-epidemiologica-foarte-buna/

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, spune ca Romania inregistreaza o evolutie epidemiologica foarte buna si ca acest lucru se datoreaza inclusiv faptului ca a fost permisa imunizarea persoanelor care apartin diverselor categoriilor de varsta, in momentul in care si-au dorit acest lucru.

“Credem ca, in felul acesta, avand o acoperire vaccinala mai buna si in crestere in randul tinerilor, putem sa impiedicam foarte mult lantul transmiterii. Si faptul ca astazi Romania inregistreaza o evolutie epidemiologica foarte buna – poate printre cele mai bune din Europa – se datoreaza si faptului ca am avut o strategie de vaccinare care a permis tuturor categoriilor de varsta sa se vaccineze in momentul in care si-au dorit acest lucru, incepand cu data de 15 martie, fapt care a scazut foarte mult transmiterea, pentru ca tinerii sunt persoane active, interactioneaza foarte mult si raspandesc virusul si aduc virusul si acasa, la persoanele vulnerabile. Este important sa continuam campania de vaccinare. Chiar daca la acest moment numarul celor care se vaccineaza cu doza unu este in scadere, sunt convins ca in perioada urmatoare, dupa ce trece si entuziasmul concediilor, oamenii vor intelege importanta, beneficiile vaccinarii”, a spus Valeriu Gheorghita citat de Agerpres.

El a mentionat ca in perioada urmatoare campania se va concentra asupra mediului rural si se va merge in intampinarea persoanelor care doresc sa se imunizeze, astfel incat vaccinarea sa fie posibila cat mai aproape de fiecare gospodarie.

Presedintele CNCAV a pledat pentru imunizarea copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, adaugand ca acest lucru salveaza vieti.

“Sunt peste 140.000 de copii, adolescenti si tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 19 ani inclusiv care au fost vaccinati cu cel putin o doza pana la acest moment. Practic, sunt sub 10% din ceea ce inseamna populatie tinta. Se discuta foarte mult despre oportunitatea vaccinarii minorilor, grupa de varsta 12-15 ani, in actuala campanie de vaccinare, nu doar in Romania, ci la nivel global. Prima intrebare este daca vaccinarea minorilor salveaza sau nu vieti si raspunsul este cat se poate de clar: da, salveaza vieti. Chiar daca riscul minorilor de a face o forma grava de boala este semnificativ mai mic decat la adult, totusi avem o rata de deces inregistrata la nivel global de circa doua pierderi de vieti omenesti la un milion de copii, ceea ce nu stiu daca inseamna mult sau putin, dar pentru persoana respectiva a fost o mortalitate de 100%”, a mai afirmat el potrivit sursei citate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat ca imunizarea cu cel putin o doza de vaccin anti-COVID reduce riscul de a contracta infectia cu cel putin 50%. De asemenea, vaccinarea duce la diminuarea incarcaturii virale cu cel putin 50%, ceea ce determina o scadere a riscului de transmitere.

Etichete: evolutie epidemiologica, vaccinare anti-Covid, valeriu gheoghita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: