Executivul a suspendat prevederile unei legi privind pensionarea personalului de ambulanta si UPU la 57 de ani

30/06/2021
Executivul a suspendat prevederile unei legi privind pensionarea personalului de ambulanta si UPU la 57 de ani

Executivul a suspendat prevederile unei legi privind pensionarea personalului de ambulanta si UPU la 57 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/executivul-a-suspendat-prevederile-unei-legi-privind-pensionarea-personalului-de-ambulanta-si-upu-la-57-de-ani/

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care suspenda prevederile Legii 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul serviciilor civile care asigura asistenta publica medicala de urgenta si prim ajutor calificat.

“Legea obliga la pensionare la varsta de 57 de ani a personalului care lucreaza in serviciile de ambulanta si unitatile de primiri urgente. Initial, toate discutiile care erau pana la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea in unele conditii de catre personalul care lucreaza si nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani si daca a completat stagiul de cotizare. Legea permite ca persoana care au ajuns la varsta de 57 de ani inaintea pensionarii sa solicite anual sefului sectiei sau serviciului unde lucreaza prelungirea cu cate un an a activitatii sale in cadrul serviciului respectiv cu conditia de a fi consultata de un medic de medicina muncii si sa fie de acord seful unitatii”, a declarat Raed Arafat, seful DSU, potrivit Agerpres.

El a aratat ca impactul imediat ar fi ca 18% din medicii serviciilor de ambulanta si 18% din medicii de primiri urgente s-ar pensiona.

“Noi am facut o analiza de impact. (…) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanta si 17%, chiar 18% din medicii unitatilor de primiri urgente si SMURD in categoria personalului pensionar la 57 de ani si va trebui, daca doreste, sa ceara prelungirea. Problema cu prelungirea este ca nu avem niciun standard clar pentru medicii de medicina muncii in tara la acest moment, care este baza ca el sau ea poate sa continue activitatea sau nu poate, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa avem decizii destul de diferentiate in tara din punct de vedere al medicului care va stabili daca persoana poate sau nu sa continue activitatea. Lasand asta la o parte, persoana este vrand sau nevrand la cheremul sefului. Cifrele pe care le-am dat, impactul lor este extrem de serios”, a mai explicat seful DSU.

El a prezentat si impactul pe trei ani al acestei legi, mentionand ca 31% dintre medici ar fi pensionari, 12% dintre asistenti medicali, 45% dintre ambulantieri, aproape 10% din soferi de autospeciale si 34% din operatorii registratori de urgenta.

Totodata, Arafat a atras atentia ca nu sunt pensii mari pentru aceste persoane si ca ar exista probleme si in ceea ce priveste concediile daca s-ar aplica legea.

“Un medic primar, dupa calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihna. Adica, ar lipsi in total in jur la 10 saptamani din 52 de saptamani Nu avem nicio problema, dar nu avem cu cine sa-i inlocuim’, a spus Arafat.

El a subliniat ca unele prevederi ale legii pot crea dezechilibre.

“Au scapat si sunt convins ca a fost o scapare, anumite categorii de personal care lucreaza in unitatea de primiri urgente la acest moment sau in unele unitati, scapand mentionarea lor inseamna ca in viitor acest personal nu va putea sa activeze in calitate de medic sau de personal in cadrul UPU sau ambulanta. Mai mult decat atat, tot o scapare, a scazut perioada de pregatire a medicilor care fac competenta de urgenta pentru UPU si a scazut cu sase luni”, a mai spus Arafat.

El a precizat ca legea a fost suspendata in ansamblu pana la finalul anului urmator.

“S-a suspendat intreaga lege ca sa putem sa o analizam si sa vedem care sunt solutiile si impreuna cu Parlamentul sa venim cu solutii de modificare si, bineinteles, la intelegere cu colegii care sunt de la sindicat, serviciile de urgenta sa gasim solutiile care sa fie OK pentru personal, dar in acelasi timp sa nu duca la pierderi de vieti si la un impact foarte grav pe viata cetatenilor”, a argumentat seful DSU, potrivit sursei citate.

Etichete: pensionare medici, pensionare personal ambulanta si UPU, zile concediu medical medici

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: