CNCAV incurajeaza vaccinarea cu acelasi tip de ser in cazul ambelor doze ale vaccinul AstraZeneca
CNCAV incurajeaza vaccinarea cu acelasi tip de ser in cazul ambelor doze ale vaccinul AstraZeneca
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cncav-incurajeaza-vaccinarea-cu-acelasi-tip-de-ser-in-cazul-ambelor-doze-ale-vaccinul-astrazeneca/
Comitetul national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 incurajeaza ferm imunizarea cu acelasi tip de ser in cazurile ambelor doze atunci cand este vorba despre vaccinul de la compania Oxford AstraZeneca. Exceptie sunt contraindicatiile mentionate in prospectul produsului si atunci cand pacientul dezvolta tromboza, a declarat spune medicul Valeriu Gheorghita.
“In urma evaluarii atat a recomandarilor din partea comisiilor de specialitate epidemiologie si sanatate publica de la nivelul Ministerului Sanatatii, precum si toate datele stiintifice pe studii (…) care au fost efectuate in Germania, Spania si Marea Britanie, am concluzionat faptul ca la acest moment CNCAV incurajeaza vaccinarea ferma cu acelasi tip de vaccin in cazurile ambelor doze atunci cand vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford AstraZeneca, exceptie fiind contraindicatiile care sunt mentionate in rezumatul caracteristicilor produsului si atunci cand pacientul dezvolta tromboza cu trombocitopenie dupa prima doza de pierdere capilara, soc anafilactic”, a declarat Valeriu Gheorghita, presedintele CNCAV.
El a adaugat ca datele stiintifice disponibile de la acest moment vor fi reevaluate dupa finalizarea studiilor clinice.
“Consideram ca este mai prudent la acest moment sa asteptam validarea rezultatelor finale pana la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferita si evident ca aceasta decizie este fundamentata si a luat in calcul atat precizarile Agentiei Europene a Medicamentului, care spune foarte clar ca in acest moment nu se afla in masura sa faca o recomandare ferma in acest sens. De asemenea, studiile clinice efectuate pe scheme de vaccinare heterologe nu depasesc depasesc mai mult de 1.000 de pacienti. Din ceea ce stim in momentul acesta, este ca reactogenitatea la cea de-a doua doza cu un vaccin pe baza de ARN mesager este mai crescuta comparativ cu schema de vaccinare care foloseste acelasi tip de vaccin”, a mai mai precizat medicul militar.
CNCAV considera ca riscurile administrarii aceleiasi doze de vaccin din acelasi tip la rapel sunt mult mai mici comparativ cu potentialele riscuri daca se combina vaccinuri cu tehnologii diferite.
“Practic aici nu se anticipeaza o reducere a capacitatii, desi nu avem date clare de eficacitate, avem date de imunogenitate. Ca atare, in acest moment, desi imunogenitatea este pozitiva, practic pacientii care au primit o a doua doza cu vaccin pe baza de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor neutralizanti comparativ cu persoanele care au primit o a doua doza cu acelasi tip de vaccin, insa nu putem defini in totalitate profilul de siguranta si frecventa reactiilor adverse atunci cand vorbim de reactii adverse mai rare de 1 la 1.000 de persoane. Ca atare, nu se pune problema foarte clar de eficacitate, ci mai degraba ceea ce a facut sa mentinem schema de vaccinare cu doua doze din acelasi tip de vaccin este siguranta. Consideram ca este important sa vedem toate datele de siguranta pe o frecventa mai mica decat 1 la 1.000, moment in care vom reevalua toate aceste date si vom fi in masura sa spunem daca este sau nu recomandat sa facem aceasta schema de vaccinare heterologa. (…) Consideram ca riscurile administrarii aceleiasi doze de vaccin din acelasi tip de vaccin la rapel sunt mult mai mici comparativ cu potentialele riscuri pe care nu le stim daca combinam vaccinuri cu tehnologii diferite. Stim ca datele de imunogenitate, adica aparitia anticorpilor neutralizanti, este non inferioara fata de schema care foloseste vaccinuri cu aceeasi tehnologie”, a mai explicat Valeriu Gheorghita.
Ca atare, in cazul serului anti-Covid Oxford AstraZeneca ramane aceeasi schema de vaccinare, potrivit medicului.
Etchete: vaccin oxford astrazeneca, vaccin anti-covid, scheme de vaccinare heterologe
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii