Noile reguli privind concediile medicale pun inutil medicii si pacientii pe drumuri
Noile reguli privind concediile medicale pun inutil medicii si pacientii pe drumuri
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/noile-reguli-privind-concediile-medicale/
Incepand cu data 1 august, medicii de familie precum si cei din ambulatoriu de specialitate, vor trebui sa acorde pacientilor concediu medical fractionat.
Adica, potrivit unui proiect aflat in Transparenta Decizionala pe site-ul CNAS, medicul va putea sa prescrie inițial doar trei zile de concediu, dupa care, daca bolnavul nu inregistreaza o evolutie favorabila in 48 de ore, acesta trebuie din nou sa vina la cabinet, ori medicul va trebui sa se deplaseze la domiciliul acestuia.
Aceste noi norme nu se vor aplica in cazul bolilor infecto-contagioase de grup A sau in cazul urgentelor medico-chirugicale, insa pentru toate celelalte afectiuni vor fi obligatorii.
“Aceasta „standardizare” a concediului medical in care, initial se da concediu doar pentru trei zile, practic, obliga mediul sa cheme pacientul la cabinet dupa 48 de ore daca acesta va avea nevoie de o perioada mai mare de concediu medical. De ce 48 de ore? Pentru ca prelungirea de concediu se face cel tarziu in ultima zi a concediului medical initial. Nu sunt prea multe afectiunile care au o evolutie spectaculoasa in 48 de ore, iar asta inseamna ca eu chem pacientul la cabinet doar pentru a indeplini un demers birocratic.”, a declarat pentru Formare Medicala, Dr. Daciana Toma, medic de familie si secretar in cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
Avem placerea de a va invita in data de 1 august 2021 incepand cu orele 19:00, la un dialog privind reglementarile de acordare a concediilor medicale din 01.08.2021:
Creste birocratia la nivel de cabinet
Medicii de familie au reactionat si au trimis un document cu observatii si propuneri catre CNAS, in care explica de ce aceasta modificare nu creste calitatea actului medical.
“Noi am sesizat in documentul cu propuneri ca acestea nu sunt masuri prin care se creste calitatea actului medical sau siguranta pacientului. Din contra, nu vor face decat sa creasca birocratia la nivel de cabinete si vor creste si disconcortul pacientului. Concediul medical este un document care ar trebui sa-i permita pacientului repaus fizic la domiciliu, adica este o componenta a recomandarilor terapeutice. Nu este doar o decizie a medicului – Hai sa-i dau concediu medical! In acest conext, practic, CNAS se implica printr-o decizie administrativa in actul medical. Fragmenteaza actul medical, gandirea medicala. Nu se mai tine cont de specificul afectiunilor. Nu este vorba de decizia sau experienta mea ca medic ori de recomandarile din ghidurile de practica. Nu. Aici este vorba de cum trebuie sa facem toti ca sa ne aliniem la prevederile legislative. De acum, toate afectiunile vor evolua la fel.”, a mai spus Dr. Daciana Toma.
De altfel, aceste modificari, daca vor intra in vigoare in forma propusa de CNAS, vor afecta inclusiv medicii de ambulatoriu.
“Eu nu stiu daca medicii din ambulatoriu, de exemplu, au decontate in contractul lor cu CNAS servicii la domiciliu.
Este foarte greu sa crezi ca poti standardiza evolutia bolilor dupa bunul plac. O faringita sau o sinuzita, de exemplu, nu se vindeca in 48 de ore. Si, conform noului contract- cadru, aceste evaluari la 48 ore nu pot fi facute prin teleconsultatie.”, completeaza medicul de familie.
Dincolo se acest du-te-vino al pacientului la cabinet ori a medicului catre pacienti, pentru ca, in unele situatii, va trebui sa stea toata ziua pe drumuri sa prelungeasca aceste concedii la domiciliile pacientilor, se mai pune o problema: ce se intampla daca un pacient se imbolnaveste joi sau vineri? Pentru ca in cazul concediilor medicale vorbim de trei zile calendaristice, nu trei zile lucratoare. Asta inseamna ca sambata sau duminica va trebui prelungit concediul medical. Dar asa ceva nu este posibil din punct de vedere legal!
Intentia declarata a CNAS, conform motivarii ultimei modificari aduse OUG 158/2005, este aceea de a asigura justa cheltuire a banului public, dar practic, se incearca descurajarea medicilor de a mai elibera concedii medicale.
Adeverinta de salariat
O alta problema pe care medicii de familie o sesiseaza, este aceea a adeverintei de salariat pe care ar trebui sa o ceara de fiecare daca pacientului. La fel, un demers inutil, profund birocratic si care ar creea disconfort nu doar pacientilor, dar inclusiv angajatorilor.
“Noi am insistat foarte mult pe acest aspect, pentru ca atunci cand faci prelungire, practic eliberezi un nou concediu. Si in noile reglementari nu este stipulat nicaieri ca nu iti trebuie o noua adeverinta pentru prelungire.”, spune Dr. Toma.
Data de eliberare a adeveritei de salariat
Au fost multe controale in tara si se cerea ca data de eliberare a adeverintei sa coincida cu data de eliberare a concediului medical sau sa fie anterioara. Ori acest lucru este de cele mai multe ori imposibil pentru cei mai multi pacienti salariati.
“Am solicitat sa se revizuiasca si sa se reglementeze in mod clar acest aspect, pentru ca este imposibil pentru cei mai multi pacienti care se imbolnavesc sa obtina adeverintele fix in aceeasi zi.
Sa zicem ca sunt unii angajati care pot sa obtina adeverinta prin mijloace de comunicare la distanta si reusesc sa faca asta in ziua in care se prezinta la medic, dar sunt foarte multi angajati, la nivel de tara, care nu au acces la astfel de mijloace de comunicare si vor fi nevoiti sa se deplaseze la sediul angajatorului pentru a obtine adeverinta. In plus, se prea poate ca serviciul de personal/contabilitate sa nu poate fix in momentul acela sa se ocupe de aceasta problema. Aceasta adeverinta ceruta in absolut orice context cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale si a bolilor infecto-contagioase de grup A, va da „de lucru” medicului, pacientului, angajatorului. Si asta in perioada de stare de alerta, cand ne pregatim de valul patru al pandemiei!”, atrage atentia reprezentantul SNMF.
De asemenea, in propunerea de Norme nu este precizat numarul de zile de concediu medical pe care pot sa il acorde medicii de familie. Nici pe episod de boala, nici pe an.
De ce se cere adeverinta la concediul de risc maternal?
Si in cazul gravidelor, lucrurile de complica. Conform noile reglementari care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 august,
“Au introdus adeverinta de salariat si in cazul gravidelor, pentru concediu de maternitate si pentru concediul de risc maternal. Zilele din concediu de maternitate nu se cumuleaza cu zilele de incapacitate temporara de munca. Prin urmare, adeverinta este inutila. Oricum, decontarea concediului de maternitate depinde de stagiul de asigurare.
Referitor la concediul de risc maternal: o gravida, daca are medic de medicina muncii, clar e angajata. Eu eliberez doar fomularul, dar fac totul conform referatului eliberat de medicul de medicina muncii. Nu dau nicio zi in plus sau in minus. Nu pot sa am „contributii personale” la concediul de risc maternal. Si trebuie sa fac asta lunar. Si tot lunar ar trebui sa-i cer pacientei adeverinta de salariat.”, a mai precizat secretarul SNMF.
Planul de urmarie a bolii
Si la aceasta reglementare, medicii de familie spun ca, in realitate, nu va creste calitatea actului medical cu absolut nimic.
“Sunt de completat datele de identificare ale unitatii sanitare emitente, datele de identificare ale pacientului, de pus niste bife, e de completat seria si numarul de biletului de trimitere, seria si numarul concediului medical. Nu ajuta cu nimic pacientul, este doar un instrument de control pe care il vor verifica daca il avem sau nu si ne vor amenda. Doar la ultima rubrica a anexei privind planul de urmarire ar fi justificarea medicala. Dar, in mod normal, asta se trece in fisa de consultatie. Adica, trebuie sa bifez daca am facut anamneza. Pai daca nu l-am intrebat pe pacient ce-l doare, cum am putut sa-i stabilesc un diagnostic, cum sa ii recomand repaus si sa ii eliberez concediu medical?”, mai spune Dr. Daciana Toma pentru Formare Medicala.
Cheltuirea judicioasa a banului public este esentiala, dar economisirea ar trebui sa se faca in sectoarele in care se cheltuie nejustificat.
Concediu de izolare de 14 zile (pentru pacientii depistati pozitivi la testare pentru infectie cu SARS-CoV2), s-a acordat din ziua recoltarii, desi, se prea poate sa fi trecut o saptamana de cand pacientul a prezentat simptome si a anuntat medicul de familie sau a solicitat recoltare la domiciliu. Practic, un pacient pozitiv a stat cu totul in concediu medical si pana la 21 de zile. Si aici vorbim de pacienti izolati la domiciliu, care nu au avut nevoie de internare. Zilele de concediu medical date in plus, din lipsa unor reglementari concordante cu datele stiintifice, au generat cheltuieli inutile. Este doar un exemplu.
In concluzie, orice modificari administrative in sistemul de sanatate trebuie sa tina cont de evidentele medicinei bazate pe dovezi, de calitatea ingrijirilor medicale si de siguranta pacientului.
Proiectul de Ordin comun initiat de presedintele CNAS si ministrul Sanatatii prevede modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, poate fi vazut AICI.
Etichete: eliberare concedii medicale, adeverinta de salariat, concediu de risc maternal contract-cadru, dr daciana toma, noi reguli privind concediile medicale
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
RUȘINE, RUȘINE din nou CNAS,care în continuare își bate joc de pacienți și de medicii de familie, fiind ruptă de realitate,începând de la conducere în jos. Acolo nimeni nu cunoaște situația din teren,nimeni nu are habar de nimic,nu știu cu ce se confruntă medicii de familie și pacienții. Deci :RUȘINE, RUȘINE CNAS încă o dată și pentru nu mai știu a câta oară! De fapt din 1999 când s-a înființat medicina de familie,de atunci nu au făcut decât să îngreunează de la an la an actul medical,accesul pacienților la servicii medicale și situația medicilor de familie,de care efectiv își bat joc. Am lucrat în sistem 17 ani și tot ceea ce spun este adevărat și f.f.trist din păcate!
Ca de obicei,incompetența politicului și a celor ce hotărâsc este clară.Iar noi,medici,plătim amenzi usturătoare.