Epidemie de Norovirus in judetul Brasov | Peste 140 de persoane afectate
Epidemie de Norovirus in judetul Brasov | Peste 140 de persoane afectate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/epidemie-de-norovirus-in-judetul-brasov/
In localitatea Rasnov din judetul Brasov este in evolutie o epidemie de Norovirus. Peste 140 de persoane s-au prezentat la medic cu simptomatologia specifica in cursul saptamanii trecute, a informat, luni, Directia de Sanatate Publica (DSP) Brasov.
Potrivit institutiei, a fost inregistrata o aparitie brusca a unui numar crescut de persoane care au manifestat fenomene digestive de tip varsaturi, greturi, durere abdominala, febra, frisoane, scaune diareice si care au solicitat consult medical la medicii de familie sau la spitalele din judet.
In ancheta epidemiologica au fost raportate 140 de persoane care au fost inregistrate de catre unitatile sanitare, evolutia acestor pacienti fiind favorabila.
Directia de Sanatate Publica Brasov a prelevat probe din reteaua de apa a orasului Rasnov, care, la evaluarea de etapa, nu arata contaminarea cu germeni patogeni.
”Din cei 140 pacienti cu simptomatologie digestiva, 25 pacienti s-au prezentat la unitati spitalicesti, iar 1 caz a fost spitalizat, avand o evolutie clinica buna (copil in varsta de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, in cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultand infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, consideram aceasta ca fiind cauza cea mai probabila a focarului de boala transmisibila aparut in orasul Rasnov.”, transmite DSP Brasov.
Infectia cu Norovirus este o afectiune contagioasa care se transmite extrem de rapid.
”Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparatie cu cele aproape 1.000 de particule, in cazul gripei. Modalitatea de transmitere a acestui virus este multipla: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafete contaminate, prin consumul de alimente si/sau bauturi contaminate. Alimentele pot raspandi virusul daca au fost manipulate de catre persoane bolnave, mai ales daca nu se pastreaza o igiena corespunzatoare a mainilor, sau daca au fost contaminate la sursa (in cazul pestelui, fructelor, legumelor). ”, mai precizeaza insitutia.
Pericolul de infectare cu Norovirus este maxim in cazul felurilor de mancare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite in bucatarie pot fi infectate si astfel devin raspunzatoare pentru raspandirea rapida a acestui virus. Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, in apa si pe suprafete.
Autoritatiile recomandam populatiei sa respecte masurile de igiena a alimentatiei, cum ar fi igiena mainilor, spalarea fructelor si a legumelor, dezinfectia suprafetelor, in special cu solutii care contin clor, precum si consumarea apei imbuteliate si a alimentelor predominant preparate termic.
Ancheta epidemiologica in acest caz este in desfasurare.
Etichete: epidemie norovirus, norovirus, pericol infectare norovirus
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii