Ambulantierii solicita 1000 de posturi suplimentare si reaplicarea Legii 5/ 2021
Ambulantierii solicita 1000 de posturi suplimentare si reaplicarea Legii 5/ 2021
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ambulantierii-solicita-1000-de-posturi-suplimentare-si-reaplicarea-legii-5-2021/
Presedintele Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta din Romania, Gheorghe Chis, spune ca asteapta de la Guvern sa definitiveze cele o mie de posturi suplimentare pentru serviciile de ambulanta din tara.
El a mai solicitat si reaplicarea Legii 5 din 2021, privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie, suspendata luna trecuta din cauza pandemiei.
“Noi asteptam de la Guvern sa definitiveze cele o mie de posturi suplimentate pentru Ambulanta, pentru ca este nevoie de suplimentarea personalului, pentru ca si asa suntem sub numarul normal de personal. E o problema importanta pe care speram ca actualii guvernanti o vor privi foarte serios. O alta problema este supararea pe care o avem din cauza suspendarii aplicarii Legii 5 din 2021. Speram ca, in cel mai scurt timp, pana la sfarsitul anului, sa se revina asupra legii si sa fie din nou in vigoare. Din pacate, aceasta suspendare umbreste aceasta zi festiva pentru serviciile de ambulanta pentru ca a creat nemultumire in randul personalului nostru”, a declarat liderul Ambulanta, Gheorghe Chis, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, Legea 5 aduce, pentru personalul din Ambulanta si din sistemul de urgenta, multe reglementari care consolideaza sistemul de urgenta.
“Ne-am trezit luna trecuta cu surpriza suspendarii ei, din cauza unor unor motivatii nejustificate. Spuse la nivel de Guvern si folosindu-se de pandemie, s-a acceptat aceasta suspendare. (…) Domnul Arafat a interpretat un articol din toata legea, in care se mentioneaza ca varsta standard de pensionare pentru acest personal care lucreaza in teren si in conditii de urgenta este de 57 de ani. Cu posibilitate de prelungire an de an, in conditiile in care starea de sanatate iti permite si poti sa lucrezi. Dansul nu accepta ideea sa fie la cerere, prelungirea cu acordul institutiei, dansul vrea sa modifice si sa fie ‘daca angajatul solicita’. Eu nu cred ca era cazul sa fie suspendata o lege pentru a se aduce unele modificari, cu care in final am fost de acord. Doar ca pe motivul pandemiei, dansul incerca sa explice Guvernului ca daca ramane legea in vigoare, se va pensiona mult personal si va ramane sistemul de urgenta cu probleme de personal. Ceea ce nu este adevarat, pentru ca in aceasta perioada chiar nu sunt intentii de pensionare. In general, colegii vor sa munceasca atat cat le permite starea de sanatate”, a argumentat Gheorghe Chis, potrivit sursei citate.
De asemenea, el a adaugat ca in Legea 5 sunt prevazute si alte reglementari pentru buna organizare a sistemului, cum ar fi examenul fizic ca proba eliminatorie la angajare, in conditiie in care trebuie sa fie angajati oameni capabili sa desfasoare activitatea care se impune pe teren.
“Noi solicitam revenirea asupra deciziei suspendarii, ca sa putem sa beneficiem de drepturile care sunt acolo stipulate, dar nu numai drepturi, care oricum sunt prea putine, ci obligatiile care sunt prevazute si modul de organizare si desfasurare a activitatii personalului din sistemul de urgenta”, a mai afirmat liderul sindical.
In final, liderul sindical a dorit sa transmita un mesaj tuturor angajatilor din serviciile de Ambulanta.
Sirenele ambulantelor au sunat miercuri, 28 iulie in toata tara, pentru a marca Ziua Nationala a Ambulantei din Romania. In aceasta zi se implinesc 115 ani de existenta a Ambulantei din Romania.
Etichete: serviciul de ambulanta, posturi ambulanta, legea 5/2021, decizie ambulanta
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii