Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut
Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-virgil-musta-despre-trichineloza-fazele-bolii-si-ce-avem-de-facut/
Dr. Virgil Musta, seful Sectiei Infectioase 2 de la Spitalul de Boli Infectioase “Victor Babes” din Timisoara a publicat un material pe pagina de Faceboo a unitatii medicale despre trichineloza.
Medicul a explicat care sunt fazele acestei boli si ce avem de facut pentru a preveni infestarea.
Trichineloza este o boala parazitara produsa de trichinella spiralis, un nematod (vierme cilindric) ce ajunge in corpul uman prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, provenita de la animale infestate, cel mai frecvent porci, mistreti sau ursi.
“Dupa ingestia acestor alimente, parazitii ajung in intestinul omului, unde se inmultesc si apoi patrund prin mucoasa intestinala in sange, iar de aici ajung in muschii striati, unde se inchisteaza, afectand functionarea corespunzatoare a acestora. Parazitii pot ajunge insa si in alte organe, inima, plamani sau chiar in sistemul nervos, ceea ce duce la aparitia unor complicatii severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cat parazitarea este mai intensa, cu atat forma clinica de boala este mai severa.”, scrie dr. Virgil Musta.
Potrivit medicului, boala evolueaza in 3 faze
1. Faza intestinala, ce se manifesta ca o toxiinfectie alimentara, cu scaune moi, greturi, varsaturi, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile pana la o saptamana de la ingestia carnii parazitate. Daca boala este descoperita in aceasta faza, tratamentul este eficient si parazitii nu se mai pot multiplica.
2. Faza migrarii parazitului prin sange in muschi, cand, din cauza reactiei organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap si la nivelul ochilor, eruptii cutanate, dureri musculare, edem facial si chiar hemoragii. Daca afectarea cuprinde si muschii respiratori, pot aparea tulburari de respiratie. Aceasta faza dureaza 2-4 saptamani, dupa care simptomatologia cedeaza. In aceasta etapa, medicatia tiparazitara este mai putin eficienta, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei si a manifestarilor alergice care se produc si care pot afecta sever organismul.
3. Daca ajung in muschi, larvele se inchisteaza, apoi se calcifica producand tulburari de funtionare a acestora. In aceasta faza, singurul lucru ce ne ramane de facut este sa favorizam calcificarea chistelor.
In infestatiile severe, inflamatia poate determina complicatii cardiace (miocardita, insuficienta cardiaca, aritmii), neurologice (encefalita, meningita, tulburari vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei.
Ce avem de facut?
“In primul rand, cei care sacrifica porcul trebuie sa verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. Daca dupa doua – trei zile de la consumul de carne prezentam semnele unei toxinfectii alimentare, trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloza si va incepe tratamentul specific.”, a mai precizat dr. Virgil Musta.
Etichete: trichineloza, infestare trichineloza, simptome trichineloza, complicatii trichineloza, dr virgil musta
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Dacă puteți să-mi recomandați un tratament sau un medic ptr tratarea sau ameliorarea artrozei sau macar un sfat va mulțumesc și aștept un licăr de alinare sănătate va doresc