Cercetarea cardiologilor din Targu Mures, in cea mai prestigioasa revista medicala din lume

14/03/2022
Cercetarea cardiologilor din Targu Mures, in cea mai prestigioasa revista medicala din lume

Cercetarea cardiologilor din Targu Mures, in cea mai prestigioasa revista medicala din lume

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetarea-cardiologilor-din-targu-mures-in-cea-mai-prestigioasa-revista-medicala-din-lume/

Prestigioasa revista New England Journal of Medicine, aflata pe locul 1 in topul international al revistelor medicale, a publicat recent rezultatele proiectului DISCHARGE, din care au facut parte si cercetatorii romani din Targu Mures.

Proiectul de cercetare finantat de Comisia Europeana pentru evaluarea Computer Tomografiei, ca alternativa a cateterismului cardiac.

Proiectul de cercetare a urmarit sa demonstreze ca Angio Computer Tomografia (CT) este la fel de fiabila ca si coronarografia pentru pacientii cu suspiciune de boala coronariana.

Sub coordonarea Universitatii din Berlin/Spitalul Charité, cercetatori din 31 de spitale europene, inclusiv 2 centre din Romania, ambele din Targu Mures, au desfasurat o cercetare comuna, pentru a raspunde acestei intrebari, in cadrul trialului DISCHARGE.

“Scopul acestui trial a fost testarea Angio CT cardiac, drept alternativa non-invaziva a coronarografiei, considerata standardul de aur actual pentru diagnosticul pacientilor cu risc intermediar de boala coronariana. O analiza comprehensiva a rezultatelor studiului, publicata luna aceasta in New England Journal of Medicine, sugereaza faptul ca examinarea Angio-CT ofera un nivel similar de acuratete diagnostica, aditional unui risc mai redus de complicatii.”, scrie intr-un comunicat de presa al al Centrului Medical CardioMed.

Boala coronariana (BC) constituie una dintre principalele cauze de deces in randul populatiei tot mai varstnice din tarile dezvoltate. Durerea toracica, dispneea si oboseala aparute dupa efort pot indica o boala coronariana acuta sau cronica, ambele fiind asociate unui risc crescut de infarct miocardic, stroke si chiar deces de cauza cardiovasculara.

Standardul actual pentru diagnosticul bolii coronariene este reprezentat de o procedura invaziva cunoscuta ca angiografie coronariana (sau cateterism cardiac).

Potrivit comunicatului citat, aceasta investigatie evalueaza daca arterele coronare furnizeaza o cantitate suficienta de sange sau daca fluxul sanguin este afectat de prezenta stenozelor arteriale. Orice ingustare astfel identificata poate fi tratata in cursul aceleasi proceduri, prin utilizarea unor mici baloane expandabile si a unor structuri metalice cunoscute sub numele de stenturi, folosite pentru a mentine deschise vasele de sange nou dilatate. Mai mult de 3.5 milioane de astfel de proceduri sunt efectuate anual in laboratoarele de cateterism din Europa, numarul fiind in continua crestere. Aproximativ 2 milioane, adica mai mult de jumatate, din aceste proceduri invazive nu sunt urmate de un tratament imediat in cadrul laboratorului de cateterism.

Principala intrebare adresata de grupul trialului DISCHARGE a fost daca tehnica ce are un risc scazut, non-invaziva prin Angio-CT coronarian, poate constitui o alternativa sigura cateterismului cardiac pentru anumiti pacienti cu suspiciune de afectiune coronariana. Pentru a evalua eficienta acestor doua tehnici diagnostice imagistice la pacientii cu durere toracica stabila, proiectul a urmarit mai mult de 3.500 de pacienti pe o durata de 4 ani. Pe baza unui procedeu cunoscut drept randomizare, pacientii au fost repartizati aleator pentru computer tomografie sau cateterism cardiac.

Daca evaluarea initiala a exclus prezenta bolii coronariene, participantii au fost externati si trimisi catre medicul curant pentru tratament medicamentos ulterior – pas care a dat si numele trialului (DISCHARGE = externare din lb. eng.). Pacientii diagnosticati cu boala coronariana au fost tratati ulterior in conformitate cu ghidurile europene in vigoare la momentul studiului.

Trialul a fost condus de catre Prof.Dr. Marc Dewey, vice-presedinte al Departamentului de Radiologie al Campus Charité Mitte, si echipa acestuia, implicand un total de 31 de institutii partenere din 18 tari europene.

Potrivit sursei citate, cu privire la rezultatele pe termen lung ale studiului, Prof. Dewey a declarat:

Trialul a confirmat faptul ca un management bazat pe CT este sigur pentru pacientii cu durere toracica stabila (de ex. non-acuta) si suspiciune de boala coronariana”. Evaluarea sigurantei s-a bazat pe cuantificarea incidentei evenimentelor cardiovasculare majore de-a lungul unei perioade de pana la 4 ani. “In randul pacientilor inclusi in studiu referiti pentru cateterism cardiac, riscul de evenimente cardiovasculare majore a fost identificat a fi similar in ambele grupuri ale studiului, atat in cel de CT cat si in cel invaziv, cu o valoare de 2.1% respectiv 3.0% dintre pacienti. Incidenta complicatiilor majore periprocedurale a fost identificata ca fiind de 4 ori mai redusa pentru pacientii evaluati prin strategia diagnostica initiala prin CT”.

Presedintele Consiliului Consultativ Extern – DISCHARGE, Profesorul Harold C. Sox, Profesor Emeritus in Medicina din cadrul Colegiului Darthmouth a adaugat:

A fost un privilegiu sa fiu, folosind o analogie din baschet, pe banca, sustinand remarcabila echipa care a condus munca grea care a condus la obtinerea unei rate de urmarire de 98.6% a principalului obiectiv. Rezultatul s-a materializat intr-un studiu convingator a carui principala constatare va influenta practica medicala.

In Romania, trialul a fost coordonat de catre Prof. univ. dr. Theodora Benedek, sefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Universitatii de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie Targu Mures, Membru in comitetului director al trialului european si coordonator al tuturor centrelor din Europa de Est.

In tara noastra, cele doua site-uri (site-ul Universitatii de Medicina si cel al Centrului Clinic CardioMed) au inrolat peste 300 de pacienti in cadrul acestui trial, la care o serie de studenti doctoranzi si-au adus un aport important in cadrul activitatilor de cercetare prin munca desfasurata, avand o contributie substantiala la succesul trialului, conform declaratiilor Prof. Benedek.

In cadrul cercetarii lor generale, grupul trialului DISCHARGE a inclus, de asemenea, criterii precum imbunatatirea gradului de durere toracica si calitatea vietii pe parcursul derularii cercetarii.

Prin reducerea numarului de proceduri de cateterism efectuate, aceasta noua strategie poate contribui, de asemenea, la reducerea povarei asupra sistemelor de sanatate. Rezumand semnificatia rezultatelor cercetarii, Prof. Dewey a declarat:

Acum, ca Angio-CT coronarian a fost standardizat si testat in ceea ce priveste calitate, ca parte a studiului DISCHARGE, aceasta metoda ar putea fi pusa la dispozitie pe scara mai larga ca parte a ingrijirii clinice de rutina a persoanelor cu nivel intermediar al riscului pentru BC.

Ca un pas urmator, tehnica trialului de estimare a riscului clinic pentru boala coronariana trebuie sa fie ulterior evaluat pentru a determina capacitatea acestuia de a imbunatati gradul de referire si indicatie pentru CT in practica clinica de rutina. Economia in domeniul sanatatii reprezinta o componenta importanta in luarea deciziilor privind rambursarea in sistemele de sanatate.

Dupa cum s-a mentionat in prezentarea publicatiei, sunt necesare derularea de analize de cost-eficienta suplimentare, foarte riguroase din punct de vedere metodologic, in ceea ce priveste CT si cateterismului cardiac, analize care vor fi derulate de Grupul Trialului DISCHARGE.

Etichete: cardiologi targu mures, centrul medical CardioMed, boala coronariana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: