Comisia Europeana a lansat un spatiu european al datelor privind sanatatea
Comisia Europeana a lansat un spatiu european al datelor privind sanatatea
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comisia-europeana-a-lansat-un-spatiu-european-al-datelor-privind-sanatatea/
Comisia Europeana a lansat spatiul european al datelor privind sanatatea (EHDS). Acesta este unul dintre elementele constitutive centrale ale unei uniuni puternice a sanatatii, potrivit unui comunicat al reprezentantei CE in Romania.
Potrivit sursei citate, EHDS va ajuta UE sa faca un urias pas inainte in ceea ce priveste modul in care ingrijirile de sanatate sunt furnizate cetatenilor din intreaga Europa.
Acest spatiu le va permite cetatenilor sa isi controleze si sa utilizeze datele privind sanatatea in tara lor de origine sau in alte state membre. EHDS promoveaza o piata unica autentica pentru serviciile si produsele digitale de sanatate si ofera un cadru coerent, fiabil si eficient pentru utilizarea datelor privind sanatatea pentru activitati de cercetare, inovare, elaborare a politicilor si de reglementare, asigurand respectarea deplina a standardelor ridicate ale UE de protectie a datelor.
“Sunt mandru sa anunt crearea primului spatiu comun de date al UE intr-un domeniu specific. Spatiul european al datelor privind sanatatea va marca un nou inceput pentru politica UE in domeniul sanatatii digitale, astfel incat datele privind sanatatea sa ofere beneficii cetatenilor si stiintei. Astazi, punem bazele unui acces sigur si fiabil la datele privind sanatatea, in deplina conformitate cu valorile fundamentale care stau la baza UE.”, a declarat Margaritis Schinas, vicepresedinte al Comisiei Europene, in comunicatul mentionat.
“Astazi punem in aplicare un alt pilon al uniunii europene a sanatatii. Viziunea noastra devine o realitate. Spatiul european al datelor privind sanatatea marcheaza o schimbare fundamentala in ceea ce priveste transformarea digitala a ingrijirilor de sanatate in UE. El este centrat pe nevoile cetatenilor, permitandu-le sa aiba un control deplin asupra datelor lor, pentru a obtine ingrijiri de sanatate mai bune in intreaga UE. Aceste date, care pot fi accesate in cadrul unor garantii solide de securitate si confidentialitate, vor constitui, de asemenea, o mina de aur pentru oameni de stiinta, cercetatori, inovatori si factori de decizie implicati in viitoarele tratamente care vor salva vieti omenesti. UE face un adevarat pas istoric catre un sistem digital de ingrijiri de sanatate in UE.”, a precizat si Stella Kyriakides, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara.
Cetatenii isi controleaza propriile date privind sanatatea, in tara lor de origine si la nivel transfrontalier
Datorita EHDS, cetatenii vor avea acces imediat, gratuit si usor la datele lor in format electronic.
Ei pot partaja cu usurinta aceste date cu alti profesionisti din domeniul sanatatii in interiorul statelor membre si la nivel transfrontalier, pentru a imbunatati furnizarea de ingrijiri de sanatate. Cetatenii vor avea acces deplin asupra datelor lor si vor putea adauga informatii, rectifica date eronate, restrictiona accesul altor persoane si obtine informatii cu privire la modul in care sunt utilizate datele lor si in ce scop.
Statele membre se vor asigura ca dosarele de sanatate ale pacientilor, prescriptiile electronice, imaginile medicale si rapoartele de imagistica medicala, rezultatele de laborator si biletele de externare sunt eliberate si acceptate intr-un format european comun.
Interoperabilitatea si securitatea vor deveni cerinte obligatorii. Producatorii de sisteme de evidenta electronica a datelor privind sanatatea vor trebui sa certifice respectarea acestor standarde.
Pentru a garanta faptul ca drepturile cetatenilor sunt protejate, toate statele membre trebuie sa desemneze autoritati in domeniul sanatatii digitale. Aceste autoritati vor participa la o infrastructura digitala transfrontaliera care va sprijini pacientii sa-si partajeze datele la nivel transfrontalier.
Imbunatatirea utilizarii datelor privind sanatatea pentru cercetare, inovare si elaborarea politicilor
Totodata, EHDS creeaza un cadru legal solid pentru utilizarea datelor privind sanatatea in scopuri de cercetare, inovare, sanatate publica, elaborarea politicilor si reglementare.
In conditii stricte, cercetatorii, inovatorii, institutiile publice sau intreprinderile din sectorul medical vor avea acces la cantitati mari de date privind sanatatea de inalta calitate, esentiale pentru dezvoltarea unor tratamente, vaccinuri sau dispozitive medicale care vor salva vieti omenesti si pentru asigurarea unui acces mai bun la ingrijiri de sanatate si la sisteme de sanatate mai reziliente.
Pentru a obtine acces la astfel de date, cercetatorii, intreprinderile sau institutiile vor solicita o autorizatie din partea organismului de acces la datele privind sanatatea, care urmeaza sa fie infiintat in fiecare stat membru.
Accesul va fi permis numai daca datele solicitate sunt utilizate in scopuri specifice, in medii inchise si sigure si fara a dezvalui identitatea persoanelor vizate. De asemenea, este strict interzisa utilizarea datelor pentru decizii care sunt in detrimentul persoanelor, cum ar fi elaborarea unor produse sau servicii daunatoare sau majorarea unei prime de asigurare.
Organismele de acces la datele privind sanatatea vor fi conectate la noua infrastructura descentralizata a UE pentru utilizare secundara (HealthData@EU), care va fi creata pentru a sprijini proiectele transfrontaliere.
Context
Pandemia de COVID-19 a demonstrat in mod clar importanta serviciilor digitale in domeniul sanatatii. Adoptarea instrumentelor digitale a crescut semnificativ in aceasta perioada. Cu toate acestea, complexitatea normelor, a structurilor si a proceselor din statele membre face dificila accesarea si partajarea datelor privind sanatatea, in special la nivel transfrontalier. De asemenea, sistemele de sanatate sunt in prezent tinta unui numar tot mai mare de atacuri cibernetice.
Etapele urmatoare
Propunerea prezentata de Comisia Europeana va fi acum discutata de Consiliu si de Parlamentul European.
Etichete: date privind sanatatea, EHDS, Comisia Europeana
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii