Proiect de actualizare a strategiei nationale de vaccinare impotriva Covid-19
Proiect de actualizare a strategiei nationale de vaccinare impotriva Covid-19
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-de-actualizare-a-strategiei-nationale-de-vaccinare-impotriva-covid-19/
Ministerul Sanatatii a lansat in transparenta decizionala un proiectul de act normativ de actualizare a Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID 19, in contextul situatiei epidemiologice actuale.
Incepand cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare impotriva COVID-19 se realizeaza exclusiv prin cabinetele de asistenta medicala primara.
Potrivit intiativei legislatie, avand in vedere deciziile adoptate in cadrul sedintei organizate in data de 4.03.2022 la nivelul Presedintiei Romaniei referitoare la incetarea starii de alerta pe teritoriul Romaniei si ridicarea tuturor restrictiilor adoptate pentru prevenirea si combaterea pandemiei de COVID-19, este necesara modificarea Hotararii Guvernului nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, cu asigurarea in continuare a accesului la vaccinarea impotriva COVID-19 in conditii de siguranta, eficacitate si echitate pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2 si limitarea pandemiei COVID-19.
Schimbari preconizate
“In contextul actual al situatiei epidemiologice determinate de virusul SARS COV 2, cu limitarea transmiterii comunitare si scaderea marcanta a numarului de cazuri de imbolnavire este necesara actualizarea strategiei de vaccinare astfel incat sa se asigure in continuare accesul la vaccinare impotriva COVID-19, in conditii de siguranta, eficacitate si echitate pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2 in Romania. Astfel, prin prezentul act normativ se stabileste un nou mecanism de coordonare a activitatilor de vaccinare la nivel national, atributiile Comitetului national de coordonare a activitatilor de vaccinare impotriva COVID 19, fiind preluate in intregralitate de catre Ministerului Sanatatii, in corelare cu activitatile derulate in cadrul Programului National de vaccinare.
Avand in vedere insa, ca la nivelul centrelor de depozitare si distributie a vaccinurilor impotriva COVID 19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apararii Nationale se afla depozitate cantitati semnificative de doze de vaccin care necesita depozitare la temperaturi de -20°C si respectiv de -80° C este necesara colaborarea in continuare intre structurile Ministerului Sanatatii si Ministerului Apararii Nationale, pana la momentul epuizarii stocurilor de vaccinuri.”, scrie in proiect.
De asemenea, prin acest proiect de act normativ se stabilesc atributiile pentru fiecare minister sau institutie implicata in aceasta etapa in procesul de vaccinare.
In termen de 15 zile de la data prezentei hotarari de guvern, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) isi va inceta activitatea.
Instructiunile elaborate de catre Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) raman in vigoare si vor fi actualizate in functie de contextul epidemiologic si noile dovezi stiintifice de catre MS prin INSP. Documentele aferente desfasurarii activitatii CNCAV se predau pe baza de Proces verbal de predare-primire in termen de 15 zile de la data prezentei hotarari, dupa cum urmeaza:
– Arhiva electronica si arhiva instructiunilor emise de CNCAV – catre Ministerul Sanatatii
– Arhiva documentelor aferente corepondentei CNCAV – catre Secretariatul general al Guvernului.
“Incepand cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare impotriva COVID-19 se realizeaza exclusiv prin cabinetele de asistenta medicala primara organizate conform prevederilor OUG 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, in cadrul programului national de vaccinare (PNV) derulat de catre Ministerul Sanatatii.”, mai scrie in nota de fundamentare a proiectului.
Totodata, conform prevederilor art. XIII alin. (5) din O.U.G. nr. 44/2022 privind stabilirea unor masuri in cadrul sistemului de sanatate, precum si pentru interpretarea, modificarea si completarea unor acte normative, in cazul persoanelor private de libertate, activitatea de vaccinare impotriva COVID-19 se realizeaza exclusiv prin cabinetele medicale din cadrul unitatilor penitenciare, cu sprijinul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, in cadrul programului national de vaccinare derulat de catre Ministerul Sanatatii.
Etichete: strategie de vaccinare anti-covid-19, vaccinarea impotriva covid-19,
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Nu sunt de deacord cu vaccinarea antiCovid și nu doresc sa îmi fac cabinetul centru de vaccinare. Dr. Marius George Savu