Bolile cronice autoimune abordate in cadrul celei de-a doua editii a conferintei ReumaPAC
Bolile cronice autoimune abordate in cadrul celei de-a doua editii a conferintei ReumaPAC
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-cronice-autoimune-abordate-in-cadrul-celei-de-a-doua-editii-a-conferintei-reumapac/
Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART) in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca – Catedra de Reumatologie si Houston NPA au organizat pe 13 iulie a.c. “ReumaPAC”. Aflata la cea de-a doua editie, evenimentul a avut loc in Cluj-Napoca .
Manifestarea s-a adresat atat pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii si autoimune, apartinatorilor acestora, cadrelor medicale interesate (medici si asistenti medicali) care doresc sa intre in dialog direct cu pacientii prezenti, cat si cu ceilalti lectori invitati.
“Prima conferinta ReumaPac desfasurata la Cluj in martie 2012 si axata pe poliartrita si spondilita a reprezentat o premiera nationala. Nu a mai fost organizat un astfel de eveniment de o asemenea amploare, in care medici si cadre didactice universitare din UMF Cluj au sustinut prezentari destinate exclusiv pacientilor. Cei peste 100 de participanti au avut enorm de castigat, invatand foarte multe lucruri care ii pot ajuta in lupta cu boala. Aceasta a doua editie este dedicata bolnavilor diagnosticati cu Lupus Eritematos Sistemic si cu Sclerodermie Sistemica. ReumaPac se contureaza deja ca un brand si dorim sa devina un eveniment periodic de referinta pentru informarea si educarea pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii din toata tara si a familiilor acestora, atragand in acelasi timp atentia opiniei publice cu privire la problemele cu care se confrunta aceasta categorie de pacienti” a declarat presedintele ART, Andrei Hutanu.
Subiectele abordate in cadrul ReumaPac sunt lupusul eritematos sistemic si sclerodermia sistemica. Aceste afectiuni sunt analizate din mai multe perspective: tipologii, afectari de organ, stilul de viata al pacientilor, influenta asupra sarcinii, controalele medicale si analizele medicale, diferitele terapii: corticoterapie, imunodepresoare, antimalarice, anticoagulante. Totodata , s-au abordat teme precum: aparitia bolilor autoimune sistemice, cum influenteaza factorii externi de tipul cald/rece, soare/gheata, corticoterapia – prieten sau dusman, vocea pacientilor.
Considerate boli autoimune, lupusul eritematos sistemic si sclerodermia sistemica sunt cele cele mai frecvente afectiuni din grupul colagenozelor. Amandoua au fost numite bolile „cu mai multe fete” pentru multitudinea de manifestari pe care pacientii pot sa le dezvolte. Pe de alta parte sunt boli cronice, pe care de obicei le ai toata viata, ceea ce presupune o atitudine speciala in fata bolii si o relatie speciala cu medicul curant.
Lupusul eritematos systemic este boala cronica sistemica autoimuna care poate afecta orice tesut sau organ, caracterizata prin inflamatie si distructie tisulara. Intereseaza frecvent inima, articulatiile, pielea, plamanii, vasele de sange, ficatul, rinichii si sistemul nervos. Evolutia bolii este imprevizibila, cu perioade de acutizare (pusee), alternand cu perioade de remisiune (in care boala nu se manifesta). Apare de 9 ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Sclerodermia sistemica este definita ca boala autoimuna caracterizata prin depunerea excesiva a matricei extracelulare si lezarea vaselor din piele si alte organe viscerale. Desi patogenia ramane neclara, interactiunile dintre leucocite, celule endoteliale si fibroblasti este susceptibila a fi elementul central in aparitia bolii. Apare de 4,6 ori mai frecvent la femei decat la barbati.
Articol realizat de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii