Spitalul Judetean de Urgenta Oradea are cel mai modern laborator de analize din Romania
Spitalul Judetean de Urgenta Oradea are cel mai modern laborator de analize din Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-judetean-de-urgenta-oradea-are-cel-mai-modern-laborator-de-analize-din-romania/
Cel mai modern laborator robotizat de analize medicale din Romania a fost inaugurat, la finalul saptamanii trecute, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
Laboratorul integrat de analize a fost realizat deasupra Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Judetean, la etajul I, fiind un proiect unic in sistemul public de sanatate din tara.
Acesta a fost dotat in cadrul proiectului pe fonduri europene ROHU-357: „Cooperarea pentru standarde inalte de asistenta medicala in prevenirea, identificarea timpurie si tratamentul eficient al bolilor in Euroregiunea Bihor-Hajdú Bihar”.
Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea de-a fi dotate mai multe spitale din tara noastra cu aparatura moderna si a felicitat conducerea unitatii spitalicesti din Oradea pentru investitiile masive, din ultimii ani, in infrastructura medicala.
“E bine sa aducem toate laboratoarele din principalele orase ale tarii si din cele mai mici, daca se poate, la standarde de calitate care sa permita diagnosticul pacientilor, si cred ca dezvoltarea zonei de microbiologie va fi esentiala in perioada urmatoare, nu numai pentru diagnosticul bolilor infectioase, ci si pentru tinerea sub control, si fac un apel la d-voastra, ca manageri de spitale, sa tineti cont de acest lucru. Trebuie sa controlam doua probleme majore de sanatate publica si astea se pot realiza doar prin laboratoare de microbiologie profesionalizate in acest domeniu, ma refer la multirezistenta bacteriilor la antibiotic si la control infectiilor asociate asistentei medicale sau nozocomiale, pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceasta terminologie. Ma bucur ca sunt aici pentru ca am o confirmare, am fost in destul de multe judete din tara, am vrut sa vad exact care au fost resursele la nivel local, si cred ca avem si o oportunitate si o obligatie in acelasi timp sa participam la o competitie: Ministerul Sanatatii si autoritatile locale, pentru a face in asa fel incat cetatenii sa aiba in mod real acces la servicii de sanatate de buna calitate. Va felicit, domnule director, pentru abnegatie, perseverenta si pentru continuitate. Se pare ca continuitatea este un element important in realizarea unor obiective serioase in orice domeniu”, a precizat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, potrivit unui comunicat al Primariei Oradea.
Prin acest proiect s-a realizat o linie automatizata pentru laboratorul Spitalului Judetean, cu un sistem de transport rapid al probelor intre sectii si laborator, implementandu-se solutii informatice care sa permita furnizarea cat mai rapida a rezultatelor analizelor de laborator.
Noul laborator va deservi Spitalul Clinic Judetean, iar la solicitare, si celelalte unitati medicale de stat din Oradea. Un important beneficiu va fi scaderea timpului necesar efectuarii analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activitati recurente, scaderea procentului de erori umane, dar si reducerea costurilor cu pana la 30%.
Dotarile si costurile pentru fiecare echipament sunt urmatoarele: sistem complet automatizat de prelucrare pre- si post-analitica a probelor biologice din si in laborator (ROHU 357): 9.240.090,25 lei; ultracongelator (ROHU 357): 43.435 lei; echipament frigorific (ROHU 357): 60.565,05 lei; set ph metru (ROHU 357): 2.688,21 lei; mobilier medical pentru farmacia I: 1.561.667,46 lei; sistem automat de insamantare medii de cultura probe biologice (POIM): 4.165.000,00 lei; instrument PCR de analiza multiplex (POIM): 286.837,60 lei; aparat de imunologie pentru detectarea anticorpilor anti SARS COV 2 (POIM): 798.780,36 lei.
Extindere corp A1 din Stationar I cu un corp de cladire P si amenajare spatiu angio CT
Cei prezenti au vizitat si santierul in curs de finalizare a proiectului „Extindere corp A1 din Stationar I cu un corp de cladire P si amenajare spatiu angio CT”, din cadrul Spitalului Judetean de pe str. Gh. Doja. Lucrarile la cladire s-au facut din fondurile proprii ale spitalului, valoarea acestora fiind de 3.999.637,16 lei.
Sistemul monobloc Angio CT este acum in curs de montare, acesta fiind achizitionat prin fonduri europene in cadrul „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarii serviciilor de sanatate in caz de interventii medicale in situatii de urgenta” – IPHEALTH – FA Phase, Cod emS: ROHU 449 – program de finantare Interreg V-A Romania – Ungaria 2014-2020″, valoarea lui fiind de 8.068.200 lei.
Sistemul monobloc Angio CT va functiona in premiera la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea. Acest aparat este dedicat radiologiei interventionale, dand posibilitatea medicilor ca in cazul pacientului cu AVC sa intervina in timp real, izoland zona afectata a creierului si prevenind in acest fel extinderea in zonele sanatoase.
Acesta este un sistem hibrid folosit in radiologia interventionala vasculara si nonvasculara, compus dintr-un computer tomograf si un brat fluoroscopic cu care se pot achizitiona imagini sectionale din zona de interes, combinat cu imaginile angiografice. Acestea se pot efectua in aceeasi incapere, fara ca medicii sa fie nevoiti sa mute pacientul.
Astfel, se pot aborda patologii complexe prin interventii minim invazive si cu timp de recuperare scurt.
Laborator modern de medicina nucleara pe str. Republicii, nr. 37 (langa policlinica)
Un alt proiect important este cel care vizeaza lucrarile de amenajare a spatiului Laboratorului de medicina nucleara de pe str. Republicii, nr. 37. Amenajarea cladirii de langa policlinica s-a facut din fondurile proprii ale spitalului, valoarea acestora fiind de 1.550.518,45 lei.
Aparatul Spect CT care va fi folosit de acest modern laborator are o valoare de 3.449.572 lei fiind achizitionat pe fonduri europene tot in cadrul „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarii serviciilor de sanatate in caz de interventii medicale in situatii de urgenta”.
Sectia UPU a fost dotata cu un computer tomograf cu 128 slice-uri
Sectia UPU a Spitalului Judetean a fost dotata cu un computer tomograf foarte performant, cu 128 slice-uri, valoarea acestuia fiind de 2.171.750 lei. Acesta a fost achizitionat tot in cadrul „Proiectului integrat pentru dezvoltare durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarii serviciilor de sanatate in caz de interventii medicale in situatii de urgenta”.
Etichete: laborator analize medicale, laborator robotizat de analize medicale, spitalul clinic judetean de urgenta oradea
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii