Consortiul Universitatilor Europene NeurotechEU s-a reunit la UMF Cluj-Napoca

24/05/2022
Consortiul Universitatilor Europene NeurotechEU s-a reunit la UMF Cluj-Napoca

Consortiul Universitatilor Europene NeurotechEU s-a reunit la UMF Cluj-Napoca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consortiul-universitatilor-europene-neurotecheu-s-a-reunit-la-umf-cluj-napoca/

La evenimentul NeurotechEU 3rd Board of Rectors Meeting gazduit de UMF ”Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca au participat rectorii si presedintii unora dintre cele mai importante universitati, din zece tari europene, alaturi de echipele lor, formate din prorectori, manageri de proiect si studenti.

Cele 8 universitati partenere din cadrul consortiului NeurotechEU sunt: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria) si Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca (Romania). La reuniune au mai participat si reprezentantii Universitatii Georgia Tech-Lorraine (Franta) si cei ai Universitatii din Reykjavik (Islanda), institutii interesate sa se alature consortiului.

“Un aspect foarte important al acestui consortiu este faptul ca vom beneficia de experienta fiecaruia dintre noi si vom completa activitatile pe care le are fiecare universitate, atat in ceea ce priveste educatia, cat si cercetarea. Impreuna vom crea noi programe educationale”, a declarat Robert Harris, vicepresedinte academic al invatamantului doctoral din cadrul Karolinska Institutet din Suedia, potrivit unui comunicat de presa.

Programul evenimentului a cuprins o serie de intruniri si dezbateri, atat la nivel de management, cu privire la telurile comune ale universitatilor partenere, cat si de ordin tehnic, cu privire la proiectele aflate in desfasurare, precum Neurotech RI (dedicat sprijinirii studentilor si doctoranzilor implicati in cercetarea si inovarea in domeniul neurostiintelor).

In paralel, au avut loc si o serie de evenimente pentru studenti. Ultima zi a fost dedicata adoptarii si semnarii declaratiei comune a rectorilor universitatilor fondatoare, eveniment organizat la Salina Turda, un loc unic in Europa, care i-a impresionat membrii delegatiei internationale.

“Motivul pentru care am venit la Cluj-Napoca a fost, pe langa faptul ca UMF ”Iuliu Hatieganu” este membra a consortiului nostru, faptul ca aici exista un potential extraordinar, un mediu academic, tehnologic si stiintific dinamic, unde discipline si domenii diferite colaboreaza pe proiecte comune. Nu doar ca exista o scoala medicala exceptionala, de car ene legam si noi acum, ci si o dezvoltare extraordinara in domeniul tehnologiei, condusa si sustinuta de tineri entuziasti”, a transmis prof. Paul Verschure, Project Coordinator NeurotechEU.
Consortiul Universitatilor Europene NeurotechEU este coordonat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universitatii Radboud din Olanda. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a preluat de la Michael Hoch, rectorul Universitatii din Bonn, functia de Chairman of Board of Rectors, pentru urmatoarele 6 luni. Urmatoarea reuniune a rectorilor din cadrul consortiului NeurotechEU va avea loc la Alicante, Spania si va fi gazduita de Universitatea Miguel Hernández.

“Intalnirea de la Cluj-Napoca a venit la momentul oportun, cand trecem de la prima faza a proiectului, cea de acomodare si de adoptare a viziunii comune, la cea de-a doua, in care trebuie sa ne concentram pe ceea ce avem de facut si sa cream planuri pe termen lung pentru studentii, cercetatorii si profesorii nostri”, a declarat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universitatii Radboud din Nijmegen, Olanda.

“A fost o deosebita placere sa-i avem ca oaspeti la Cluj-Napoca pe colegii din consortiu, multi dintre ei fiind personalitati importante din mediul academic international. Cei mai multi dintre ei s-au aflat pentru prima data in Romania. Pe langa faptul ca s-au aratat foarte impresionati de orasul nostru si de cultura romaneasca, am descoperit o serie de puncte comune si de obiective strategice pe care le putem atinge impreuna. In calitate de membru al acestei aliante universitare de prestigiu, universitatea noastra beneficiaza de o serie de oportunitati deosebite, ce vor veni atat in sprijinul studentilor nostri, cat si al cadrelor didactice si cercetatorilor. Vom demara o serie de colaborari la nivel stiintific si educational si in afara consortiului, pe alte discipline, in special cu universitatile cu programe de studiu in domeniul sanatatii, precum Karolinska Institutet din Suedia”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a organizat evenimentul NeurotechEU 3rd Board of Rectors Meeting, cea de-a treia reuniune a rectorilor universitatilor fondatoare ale consortiului The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).

Etichete: NeurotechEU 3rd Board of Rectors Meeting, UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: