Medicul cercetator Sylvia Hoisie, inventatoarea Polidinului, a plecat la cele vesnice
Medicul cercetator Sylvia Hoisie, inventatoarea Polidinului, a plecat la cele vesnice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-cercetator-sylvia-hoisie-inventatoarea-polidinului-a-plecat-la-cele-vesnice/
Nascuta la 24 iunie 1927, la Campulung-Moldovenesc, medicul cercetator Sylvia Hoisie ramane in memoria si in istoria medicinei romanesti drept inventatoarea Polidinului. Potrivit Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino, ea a plecat la cele vesnice.
Cunoscuta, drept, “mama” acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, Sylvia Hoisie si-a dedicat, mai bine de jumatate din viata, activitatii de cercetare aplicata in domeniul sanatatii publice din Romania.
Ca absolventa a Facultatii de Medicina din Iasi, specialitatea Igiena, dupa sustinerea examenelor finale, a fost repartizata de catre Ministerul Sanatatii, la Institutul Cantacuzino din Iasi, infiintat in anul 1953, ca o sectie a celui de la Bucuresti.
Aici l-a avut ca indrumator pe bacteriologul Petre Condrea, profesor la Facultatea de Medicina din Iasi si fost elev al profesorului Ion Cantacuzino, fondatorul Institutului de seruri si vaccinuri ce-i poarta numele.
“Inspirati din alte tari, precum, Franta, Germania, Elvetia si Polonia, unde se foloseau preparate imunostimulatoare pentru cresterea imunitatii, pentru ca organismul sa poata lupta impotriva infectiilor bacteriene, s-au inceput cercetarile si la noi, atat la Iasi, cat si la Bucuresti, pentru fabricarea unui produs asemanator la care s-au folosit doar ingrediente romanesti. Fire deschisa, flexibila, tenace si optimista, increzatoare in reusita atunci cand faci echipa cu oameni care au acelasi crez si iubesc aceleasi valori, s-a reusit, dupa 6 ani de munca, obtinerea produsului propus, respectiv Polidinul. Munca de productie a fost grea la inceput, pentru ca nu exista aparatura si se realiza fiolarea produsului doar manual. Apoi, in anii ’70 s-au folosit masini de fiolat si aparatura, astfel ca, daca la inceput se producea mai putin, in anii 1998-2000, se produceau cam 15 milioane de fiole pe an. Fiecare lot era controlat pe animale.”, scrie Institutul Cantacuzino.
Alte preparate obtinute la Iasi, de catre echipa Sylviei Hoisie au fost: Bronhodin, Aerodin, IBC 10, Orostim, Zoodin (pentru animale).
Potrivit sursei citate, Sylvia Hoisie a dat dovada de acelasi spirit entuziast si dupa iesirea la pensie, in anul 2003, muncind voluntar cu acelasi drag si dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind in pas cu vremurile continuand sa indrume si sa impartaseasca din bogata sa exprienta profesionala si din intelepciunea omului dedicat.
“Noi, cercetatorii de astazi din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, avem in desfasurare un proiect de cercetare-dezvoltare a unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmarindu-se punerea acestuia pe piata cat mai curand, astfel ca, munca depusa de echipa medicului Sylvia Hoisie sa dainuie, ca un arc peste timp ce imbratiseaza generatii intregi sub juramantul lui Hypocrate si dragostea de neam.”, se mai arata in mesajul Institutului Cantacuzino.
Etichete: Sylvia Hoisie, Polidin, Institutul Cantacuzino
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii