Metodologia de supraveghere a cazurilor de variola maimutei (Monkeypox)
Metodologia de supraveghere a cazurilor de variola maimutei (Monkeypox)
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/metodologia-de-supraveghere-a-cazurilor-suspecte-confirmate-de-variola-maimutei-monkeypox/
Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a elaborat si transmis in teritoriu metodologia de supraveghere a cazurilor suspecte/confirmate de infectie cu virusul variolei maimutei (Monkeypox)- versiunea 1.
Fundamentare
Cazuri de variola a maimutei (MPX) au fost raportate recent in mai multe state membre ale UE (Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Suedia si Olanda).
Variola maimutei (MPX) este cauzata de virusul monkeypox care apartine genului orthopoxvirus din familia Poxviridae.
Poxvirus-urile prezinta o rezistenta crescuta in mediul uscat, la temperaturi crescute si toleranta la orice tip de pH in comparatie cu alte virusuri incapsulate, ceea ce influenteaza puternic persistenta lor in mediu.
Boala nu se raspandeste usor interuman. Transmiterea interumana a MPX de la o persoana infectata are loc prin contact cu materialul infectios din leziunile cutanate, prin picaturi respiratorii si prin obiecte contaminate.
Transmiterea prin picaturi respiratorii necesita contact prelungit fata in fata.
Debutul rashului este considerat inceperea perioadei infectioase, cu toate acestea se considera ca persoana cu simptome prodromale poate sa transmita virusul.
Perioada de incubatie a variolei maimutei este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. In izbucnirea actuala, predominanta cazurilor diagnosticate cu MPX in randul barbatilor care fac sex cu barbati (MSM), precum si natura leziunilor cutanate prezente la unele cazuri, sugereaza transmiterea sexuala.
Conform evaluarii epidemiologice a ECDC, in statele membre ale UE/SEE, probabilitatea raspandirii MPX la persoanele care au mai multi parteneri sexuali (inclusiv unele grupuri de MSM), este considerata mare.
Desi majoritatea cazurilor din izbucnirea actuala au prezentat simptome usoare, se stie ca MPX poate evolua cu forme severe la anumite grupuri populationale (copii mici, femei insarcinate, varstnici, persoane imuno-deprimate).
Definitia de caz utilizata pentru supraveghere:
Caz probabil
Orice persoana cu eruptie cutanata maculo-papulara sau veziculo-pustuloasa inexplicabila, localizata sau generalizata, ombilicata sau cu crusta, cu orice localizare, cu debut incepand cu 1 martie 2022.
SI
prezentand unul sau mai multe simptome ale variolei maimutei: febra (de obicei ridicata >38,5°C), cefalee, dureri lombare, oboseala, limfadenopatie (localizata sau generalizata).
SI una dintre urmatoarele:
– are legatura epidemiologica cu un caz confirmat sau probabil de variola a maimutei in perioada de 21 de zile anterioare datei debutului
– a calatorit in tari endemice* MPX in perioada de 21 de zile anterioare datei debutului
– este o persoana (de orice orientare sexuala) care a avut parteneri sexuali multipli sau necunoscuti in perioada de 21 de zile anterioare datei debutului
– este homosexual (MSM).
– are un rezultat pozitiv al testului de laborator privind infectia cu orthopoxvirus (de exemplu, test RT-PCR pozitiv pentru orthopoxvirus fara secventiere, microscopie electronica, serologie.
Caz confirmat
Orice persoana a carei simptomatologie caracteristica variolei maimutei a debutat dupa data de 1 martie 2022 si este confirmata cu urmatoarele teste de laborator: RT-PCR pozitiv pentru MPXV SAU RT-PCR pozitiv pentru orthopoxvirussisecventierea genomului viral pentru confirmarea detectarii virale pentru MPXV.
Investigarea cazurilor cu laboratorul
Cazul care indeplineste criteriile clinice si epidemiologice pentru cazul probabil, va fi investigat prin recoltarea de probe biologice din leziuni cutanate, prelevate cu tampoane din:
– exsudatul leziunilor –
partea superioara a leziunilor
– crustele leziunilor
Procedura de prelevare a probelor din leziunile cutanate
Se utilizeaza pentru prelevare tampoane uscate din dacron sau poliester sau tampoane din acelasi tip de material introduse in mediu de transport viral (VTM).
Se tamponeaza energic leziunea, pentru a fi asigurata colectarea cantitatii adecvate de ADN viral.
Se introduce tamponul intr-un tub steril cu capac cu surub de 1,5 sau 2 ml cu inel O.
Ulterior se rupe capatul aplicatorului tamponului si se inchide tubul.
Transportul probelor:
– pentru probele transportate in ziua prelevarii catre laboratorul unde se efectueaza testarea, tamponul uscat se introduce in tubul steril
– pentru probele recoltate ce nu pot fi transportate in ziua prelevarii, tamponul se introduce in tubul steril, in care exista mediu de transport viral (VTM).
Raportarea cazurilor
Cazul probabil va fi raportat imediat telefonic la DSP judeteana/a municipiului Bucuresti, de catre medicul care a ridicat suspiciunea.
Raportarea va cuprinde urmatoarele date despre bolnav: nume, prenume, adresa de domiciliu, varsta, sex, ocupatie, loc de munca, data debutului, data depistarii, datele epidemiologice mentionate in definitia de caz (istoric de calatorie, orientarea sexuala, contact cu un caz confirmat), daca cazul a fost sau nu internat si unde.
DSP-urile raporteaza imediat telefonic, cazurile probabile la CRSP si la CNSCBT. Datele vor fi trimise apoi pe e-mail catre CRSP si CNSCBT pe macheta din anexa 2.
Spitalul va completa si trimite catre DSP fisa unica (cu incadrare la eveniment neobisnuit/neasteptat) – conform legislatiei in vigoare.
In momentul confirmarii cazului probabil, CNSCBT va informa imediat MS-DGAMMUSP, urmand ca ulterior acesta sa fie raportat la ECDC si OMS.
Etichete: variola maimutei, monkeypox, defintii de caz monkeypox, insp
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii