Oxigenoterapia in tratamentul unor afectiuni acute severe | Forme de oxigenoterapie
Oxigenoterapia in tratamentul unor afectiuni acute severe | Forme de oxigenoterapie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oxigenoterapia-in-tratamentul-unor-afectiuni-acute-severe-forme-de-oxigenoterapie/
Celulele organismului au nevoie de oxigen pentru a produce energie, iar acesta este preluat din aerul respirat. Oxigenul patrunde din plamani in sange si, pe calea circulatiei sangvine, se deplaseaza catre organe si tesuturi.
Anumite afectiuni, insa, pot scadea nivelul oxigenului circulant, iar aceasta va conduce la instalarea unor simptome precum senzatia de lipsa de aer(dispnee) sau respiratie ineficienta, oboseala ori starea de confuzie. In final, se pot produce modificari care deterioreaza structurile si functiile organismului. Terapia cu oxigen poate contracara aceste neajunsuri, precizeaza medicii de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Oxigenoterapia sau terapia cu oxigen reprezinta o metoda de ameliorare a starilor de hipoxie (conditie patologica caracterizata prin aportul unei cantitati insuficiente de oxigen la nivelul tesuturilor din organism), frecvent utilizata in cadrul programelor de prim-ajutor in cazul stopului cardio-respirator sau in alte afectiuni severe, si care are rolul de a creste concentratia de oxigen in aerul inspirat.
“In termeni medicali, oxigenoterapia reprezinta administrarea de oxigen in concentratii mult mai mari decat cel prezent in aerul atmosferic (20,9%), avand drept scop corectarea deficitului de oxigen aparut la nivelul tesuturilor, definind starea patologica de hipoxie tisulara. In prezent, O2-terapia se afla pe lista de medicamente esentiale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) fiind considerata eficienta si sigura. Studii actuale atesta ca oxigenul este cel mai frecvent tratament administrat in spitalele din tarile dezvoltate.
Valorile normale ale saturatiei de oxigen la individul tanar in repaus sunt de 95-98%, dar coboara si la 93% dupa 70 de ani. Se accepta ca nu se poate produce hipoxie tisulara cata vreme hemoglobina este saturata in oxigen de peste 90%.”, scrie As. univ. Adra Trusculescu – medic primar pneumolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babes Timioara/
Oxigenoterapia este disponibila pe baza de recomandare medicala de la furnizorul de servicii medicale; poate fi administrat in spital, pe durata internarii, sau se poate administra la domiciliu. Asadar, nevoia de oxigen administrat suplimentar poate fi pe termen scurt sau mai lung.
De asemenea, oxigenoterapia poate fi utilizata atat in cadrul tratamentului unor afectiuni acute severe (precum insuficienta respiratorie acuta, insuficienta cardiaca acuta, edemul pulmonar acut, infectii respiratorii acute, pneumonie, bronhopneumonie, infarct miocardic acut, insuficienta circulatorie acuta – soc cardiogen, soc hipovolemic sau soc toxico-septic; hemoragii, anemii severe), cat si in cadrul tratamentului unor afectiuni cronice (insuficienta respiratorie cronica, insuficienta cardiaca cronica, bronhopneumopatia cronica obstructiva, cancerul bronho-pulmonar, afectiuni sistemice cronice severe, caracterizate prin deprimarea respiratiei, emfizemul pulmonar, fibroza pulmonara, paralizie, cifoza, cifo-scolioza, pectus excavatus, etc.)
In functie de conditii si perioada in care este necesara administrarea de oxigen, pot fi descrise mai multe forme de oxigenoterapie:
• Oxigenoterapia de lunga durata-OLD (administrata in cadrul tratamentului unor boli cronice) in gestionarea la domiciliu a bolilor cronice
• Oxigenoterapia administrata in cazul exacerbarilor bronhopneumopatiei cronice obstructive
• Oxigenoterapia de scurta durata (administrata in cadrul tratamentului unor afectiuni acute)
• Oxigenoterapia administrata in conditii de ambulator
• Oxigenoterapia administrata in conditii speciale (in cadrul ingrijirilor paliative, pentru reabilitare pulmonara, calatorii, etc.)
“Oxigenoterapia este o unealta medicala extrem de utila, deoarece permite corectarea precoce a deficitului de oxigen in organism, determinand ameliorarea bolii de fond. Oxigenoterapia determina corectarea hipoxemiei, cresterea tolerantei si a rezistentei la efortul fizic in cazul afectiunilor respiratorii severe, imbunatatirea modului de functionare a ventriculilor drept si stang, imbunatatirea functiei cerebrale, ameliorarea dispneei si corectarea hipertensiunii pulmonare”, mai scrie As. univ. Adra Trusculescu, medic primar pneumolog.
Etichete: oxigenoterapia, terapia cu oxigen, spitalul victor babes timisoara
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii