Obezitatea adultului: Cauze, complicatii, tratament
Obezitatea adultului: Cauze, complicatii, tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/obezitatea-adultului-cauze-complicatii-tratament/
Din cauza prevalentei sale in continua crestere, a complicatiilor sale multiple si extrem de severe, precum si a dificultilor intampinate in prevenirea si tratatea ei, obezitatea reprezinta o mare problema de sanatate publica si o provocare pentru sistemele de sanatate publica, atat la nivel mondial, cat si la nivel national, preziceaza Dr. Natalia Horobet – Rahota, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, intr-o postare pe pagina Spitalului Victor Babes Timisoara.
Obezitatea este o boala caracterizata prin cresterea greutatii corporale pe seama tesutului adipos si definita, in prezent, printr-un indice de masa corporala (IMC) ≥30 kg/m2.
Clasificarea obezitatii, in functie de severitate, prezinta trei grade:
1. gradul I (IMC: 30 – 34,9 kg/m2),
2. gradul II (IMC: 35 – 39,9 kg/m2)
3. gradul III (IMC > 40 kg/m2).
Cauzele obezitatii
Cauzele obezitatii sunt: sedentarismul, predispozitia genetica, alimentatia hipercalorica, tulburari de alimentatie, unele medicamente, afectiuni medicale, factori psihologici.
Complicatiile obezitatii
Dintre starile patologice asociate obezitatii, unele pot fi considerate complicatii, altele doar boli asociate.
Complicatiile cardiovasculare sunt: hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, moartea subita, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta venoasa cronica.
Studiile clinice au furnizat dovezi cu privire la rolul direct al obezitatii in patogenia diabetului zaharat, 80% dintre pacientii cu DZ tip 2 sunt obezi sau supraponderali.
Complicatiile respiratorii sunt: sindrom de apnee in somn, disfunctie ventilatorie mixta, insuficienta respiratorie.
Complicatiile osteo-articulare sunt: gonartroza, coxartroza.
Alte complicatii: stari depresive, tulburari menstruale, fertiliate redusa, hipotiroidism.
“Scaderea ponderala este contraindicata in urmatoarele situatii: perioada de lactatie si sarcina, anorexia nervoasa, depresia, hepatita cronica activa, ulcerul gastroduodenal in puseu dureros, tuberculoza activa, nefropatiile cronice, sindromul de malabsorbtie, colestaza, greutatea ciclica”, scrie in postarea semnata de Dr. Natalia Horobet – Rahota, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Tratamentul obezitatii
Mijloacele de tratament pentru obezitate sunt legate de regimul alimentar, exercitiul fizic, modificarea comportamentului alimentar, farmacoterapie, tratamenul chirugical. Substantele antiobezitate pot fi prescrise insa numai de catre medicul specialist.
“Chirurgia bariatrica si metabolica este cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii. Aceasta are ca scop atat pierderea in greutate, cat si remisia, pana la vindecare, a comorbiditatilor, in special a DZ tip 2, diminuand riscurile grave ale altor afectiuni medicale asociate.”, mai precizeaza Dr. Natalia Horobet – Rahota.
Obezitatea este o boala cu prognostic rezervat. Morbiditatea asociata, scurtarea duratei de viata si mortalitatea sunt corelate cu gradul excesului ponderal.
Etichete: obezitate, cauzele obezitatii, complicatiile obezitatii, tratament obezitate
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii