Zece retele de screening in regiunea Centru pentru prevenirea cancerului de col uterin
Zece retele de screening in regiunea Centru pentru prevenirea cancerului de col uterin
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/zece-retele-de-screening-in-regiunea-centru-pentru-prevenirea-cancerului-de-col-uterin/
Pentru prevenirea cancerului de col uterin in regiunea Centru functioneaza in acest moment 10 retele de screening, potrivit unui comunicat de presa al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.
Alaturi de reteaua proprie de screening a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures pentru derularea Proiectului „Program de preventie, depistare precoce si tratament precoce al cancerului de col uterin, incepand cu data de 1 august 2022, in regiunea Centru au fost organizate inca 9 retele de screening, in urmatoarele unitati sanitare:
Spitalul Municipal Sighisoara;
Spitalul Municipal „Dr.Eugen Nicoara” Reghin;
Spitalul Orasenesc „Dr. Valer Russu” Ludus;
Spital Top Med Targu Mures;
Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia;
Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea-Ciuc;
Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyan Kristof” Sfantu Gheorghe;
Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc;
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.
“Aceste unitati sanitare cu paturi, declarate eligibile in urma procedurii de afiliere organizata de catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, s-au organizat in retele de screening cu urmatoarea componenta:
Centru de informare – cu medici specialisti Obstetrica-Ginecologie si Medicina de Familie, Centre de recoltare – cu medici specialisti Obstetrica-Ginecologie si
Laborator de Citologie Cervicala – cu medici specialisti anatomie patologica cu competente in citologia cervicala.”, scrie in comunicat.
Prevenirea cancerului de col uterin si toate activitatile proiectului vor fi oferite femeilor prin organizarea pe judete, astfel:
Judetul Alba – o ampla retea de screening organizata la nivelul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Alba-Iulia, care deserveste tot judetul, prin includerea tuturor spitalelor ca centre de recoltare in ambulatoriul de obstetrica-ginecologie, respectiv: Spitalul Orasenesc
„Dr. Alexandru Borza” Abrud, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Orasenesc Campeni, Spitalul Orasenesc Cugir, Spitalul Municipal Sebes.
Reteaua dispune de 21 de medici de Obstetrica-Ginecologie si 2 medici anatomie patologica.
Judetul Covasna – o retea de screening organizata in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyan Kristof” Sfantu Gheorghe. Reteaua dispune de 6 medici OG si un medic anatomie patologica.
Judetul Harghita – va fi deservit de 2 retele de screening, la Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea-Ciuc si la Spitalul Municipal Odorheiul Secuiesc. Retelele dispun de 18 medici OG si 6 medici anatomie patologica.
Judetul Mures – va fi deservit de 4 retele de screening organizate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, Spitalul Municipal Sighisoara, Spitalul Municipal „Dr.Eugen Nicoara” Reghin, Spitalul Orasenesc „Dr. Valer Russu” Ludus si o retea de screening la un spital privat, Spitalul TopMed Targu Mures. Retelele dispun de 34 de medici OG si 12 medici anatomie patologica.
Judetul Sibiu – o retea de screening organizata in cadrul Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu. Reteaua dispune de 2 medici OG si 3 medici anatomie patologica.
Pentru unitatile sanitare – Spitalul Municipal Toplita, Spitalul Municipal Gheorgheni si Spitalul Orasenesc Covasna – care au depus documentatia de afiliere, dar nu indeplinesc criteriile de organizare ca retele de screening, candidatura le va fi luata in considerare pentru afilierea ca Centre de informare si Centre de recoltare si vor fi validate in etapa urmatoare.
„In toata aceasta perioada am informat constant populatia feminina din Regiunea Centru despre beneficiile participarii la programele de screening ale cancerului de col uterin, dar am depus si eforturi sustinute pentru a aduce in proiect resursa profesionala medicala atat de necesara pentru ca orice femeie sa poata beneficia de testarea gratuita. Pentru organizarea celor 10 retele de screening vreau sa le multumesc tuturor celor care sustin acest proiect intr-un mod real, nu doar declarativ, care se implica in fiecare zi in rutina derularii acestuia. Profesionistii adevarati sunt mereu acolo unde este nevoie de ei! Pentru proiect, indicatorul de organizare a retelelor de screening a fost atins (minim 6 retele de screening), dar eu, ca manager de proiect, consider ca regiunea Centru inca dispune de o mare capacitate medicala de implicare in screening, astfel ca vom continua procedura de afiliere de noi retele de screening, de noi centre de informare-recoltare si procedura de afiliere exclusiv pentru centrele de informare-consiliere. Pentru fiecare femeie care doreste sa participe la screening serviciile preventive trebuie sa fie cat mai accesibile. Stimate doamne si domnisoare suntem aici pentru dvs! Testati-va!”, a declarat Sef Lucrari Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect, potrivit comunicatului citat.
Incepand cu data de 1 aprilie 2022, a fost modificata legislatia privind derularea programelor nationale de sanatate publica, astfel incat screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfasoara exclusiv prin finantare europeana nerambursabila, fiind organizate retelele de screening dupa noile normative legislative.
Prima retea de screening cu finantare europeana a fost organizata in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, incepand cu data de 1.06.2022.
Cu ocazia organizarii retelei de screening a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a fost lansat si un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening: Call-Center 0739.727.187.
In cadrul programului de screening, femeile beneficiaza de consult de specialitate si le sunt recoltate probe pentru testare Babes Papanicolau la grupa de varsta 24-29 de ani, si testarea HPV la grupa de varsta 30-64 de ani, in vederea depistarii leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babes Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social si psihologic, sunt GRATUITE, fiind finantate in cadrul proiectului.
Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin posta.
Daca rezultatul testului – screening este pozitiv, femeia va fi rechemata pentru consult si investigatii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent daca femeia este asigurata sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare in vederea continuarii conduitei medicale. Cazurile care necesita investigatii si suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de catre expertii proiectului pentru cresterea compliantei la tratament.
Grupul tinta, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:
A. femei cu varsta cuprinsa intre:
a. 30-64 ani pentru femeile care beneficiaza de testarea HPV;
b. 24-29 ani pentru femeile care beneficiaza de testarea Babes-Papanicolau au domiciliul/resedinta in regiunea vizata prin proiect.
B. din punct de vedere medical, intra intr-una din urmatoarele situatii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. In cazul acelor membri ai GT – personae vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa ca locuiesc in regiunea de implementare vizata de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde isi desfasoara detentia si nu din perspectiva adresei de domiciliu.
Din cei 170.200 membri ai grupului tinta – persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atat din mediul urban, cat si din mediul rural – 51% se va incadra in una din urmatoarele situatii vulnerabile:
Persoane sarace;
Lucratori pe cont propriu in agricultura
Persoane din mediul rural;
Persoane din centre de plasament sau anterior institutionalizate;
Persoane care au parasit sistemul de protectie a copilului;
Persoane fara adapost
Cetateni romani apartinand minoritatii rome;
Persoane cu dizabilitati, inclusiv persoane invalide si cu nevoi complexe;
Femei care au copii cu dizabilitati;
Persoane care sufera de dependenta de alcool si alte substante toxice;
Victime ale traficului de fiinte umane.
Proiectul „Program de preventie, depistare precoce si tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv cresterea accesului la servicii accesibile, durabile si de inalta calitate, inclusiv asistenta medicala si servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sanatate si servicii orientate catre preventie, depistare precoce (screening) diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% apartin grupurilor vulnerabile.
Etichete: prevenirea cancerului de col uterin, screening cancerul de col uterin,
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii