Doina Azoicai: Masuri care trebuie luate in scoli pentru ca evolutia pandemiei sa nu ne surprinda
Doina Azoicai: Masuri care trebuie luate in scoli pentru ca evolutia pandemiei sa nu ne surprinda
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doina-azoicai-masuri-care-trebuie-luate-in-scoli-pentru-ca-evolutia-pandemiei-sa-nu-ne-surprinda/
Epidemiologul Doina Azoicai, presedinte al Societatii Romane de Epidemiologie, atrage atentia ca e posibil ca, odata cu inceperea anului scolar, sa existe o crestere a numarului de cazuri de imbolnavire cu SARS-CoV-2, atat printre copii, cat si printre adulti. Totusi, medicul vorbeste despre cateva masuri care trebuie aplicate pentru ca evolutia pandemiei sa nu ne surprinda.
”In evolutia acestei pandemii vom constata ca sunt multe asemanari cu evolutia inregistrata de la 1 septembrie 2020, respectiv 1 septembrie 2021, astfel incat sa putem formula o evolutie care va fi valabila pentru 2022. In acesti ani numarul cazurilor a crescut progresiv odata cu inceperea activitatilor profesionale si educative. Stim foarte bine ca in octombrie sau noiembrie s-au inregistrat varfuri ale unor noi valuri pandemice. Deci e posibil si probabil ca si in 2022 vom avea aceasta evolutie probabila a pandemiei cu care sigur ne-am ‘obisnuit’ si ne-a demonstrat faptul ca trebuie sa ne obisnuim si sa incercam sa o depasim cu un minim de sacrificii. In acest context, e posibil ca, odata cu inceperea anului scolar, sa existe o crestere a numarului de cazuri, atat printre copiii de varsta scolara, cat si printre adulti, bineinteles, pentru ca masurile pe care trebuie sa le luam vizavi de unitatile acestea scolare au efecte in limitarea riscului imbolnavirii la copii, dar si limitarea riscului imbolnavirilor la adultii din anturajul copiilor sau adultii care lucreaza in sistemul de invatamant”, a declarat epidemiologul Doina Azoicai potrivit Agerpres.
Potrivit acesteia, asa cum s-a procedat in anii anteriori, si in prezent exista o strategie de pregatire a anului scolar.
In context, ea a enumerat o serie de masuri care trebuie avute in vedere pentru a se evita o crestere a numarului de imbolnaviri.
”Unitatile scolare, ca si in anul anterior, or sa stabileasca un orar corespunzator al activitatilor astfel incat sa se evite aglomerarile cu un numar mare de elevi intr-un interval de timp, astfel incat procesul educational sa se desfasoare normal, dar sa se evite aceste contacte multiple ale elevilor din diverse cicluri de invatamant. De asemenea, o masura care a fost discutata anul trecut si a fost mult mediatizata a fost aceasta masura de dimensionare corespunzatoare a claselor, in sensul ca inca de anul trecut recomandarea a fost ca numarul efectivului elevilor dintr-o clasa sa nu fie foarte crescut, pentru ca acest fapt poate sa favorizeze contacte stranse in cazul mai multor elevi si transmiterea mai facila a virusului care creste in intensitate acest fenomen epidemiologic”, a explicat ea.
Alte masuri vizeaza igienizarea si aerisirea claselor.
”Alta masura importanta, care dupa opinia mea trebuie respectata oricand, este asigurarea decontaminarii continue a mediului scolar prin utilizarea deja cunoscutilor decontaminanti, pentru suprafete, pentru obiecte care sunt utilizate in comun. Ce e foarte important – si aici vreau sa accentuez si sa subliniez ca trebuie sa fie ca un element pivot, daca vreti, in actiunile acestea in unitatile scolare – este asigurarea igienei aerului. Lucrul acesta se poate realiza prin aerisirea salilor de curs, fie chiar in timpul orelor de clasa daca temperaturile ne permit. Mai simplu spus, asigurarea unei ventilatii naturale, daca desigur nu sunt temperaturi scazute, sau in cazul in care vor incepe aceste temperaturi scazute, in pauzele dintre orele de curs trebuie respectata recomandarea ca incaperile sa fie evacuate, elevii sa isi desfasoare pauza in curtea scolii sau pe holuri, iar clasa respectiva sa fie aerisita”, a mai precizat Dr. Doina Azoicai.
De asemenea, si folosirea dezinfectantilor pentru maini ramane una dintre masurile de care trebuie sa se tina cont.
”La acest punct de asigurare a igienei trebuie insistat asupra decontaminarii mainilor. In continuare vom avea acele flacoane cu dezinfectant. Atat elevii, cat si cadrele didactice, dar si personalul auxiliar sa tina cont ca decontaminarea mainilor este o masura de igiena care trebuie respectata in conditiile acestea de colectivitate”, a adaugat aceasta.
O masura ”utila si necesara”, ne spune medicul, o reprezinta supravegherea zilnica, prin triaj epidemiologic, a elevilor si personalului didactic si auxiliar.
Potrivit acesteia, putem depasi si aceasta etapa de inceput a unui an scolar fara sa avem evenimente epidemiologice deosebite in lunile care urmeaza – septembrie, octombrie, noiembrie, printr-o colaborare intre responsabilii unitatilor de invataman si parintii.
“Parintii pot face testele la domiciliu, pentru ca acum accesul este facil la testele rapide, este adevarat ca acestea costa. Vom vedea care va fi strategia Ministerului Educatiei pentru acest an scolar, daca vor fi puse la dispozitie teste pentru ca parintii sa poata face evaluarea rapida a statusului copilului. Bineinteles, pe langa colaborarea aceasta cu parintii, colaborarea cu decidentii de la nivel local si regional. Ei trebuie sa stabileasca anumite masuri care sa faciliteze o buna activitate in unitatile scolare, dar in relatie si cu alte directii de activitate. De exemplu, sa faca posibila ca situatia transportului in comun sa nu fie un element de risc pentru transmiterea virusului la copii sau ceilalti calatori, dar sunt si alte elemente care sa scada riscul in acest moment in care activitatea scolara incepe”, a mai declarat medicul potrivit sursei citate.
Etichete: masuri preventie scoli pandemie, doina azoicai
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii