Studiu: In 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau in sistemul sanitar din Romania

14/09/2022
Studiu: In 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau in sistemul sanitar din Romania

Studiu: In 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau in sistemul sanitar din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-in-2020-peste-350-de-mii-de-persoane-lucrau-in-sistemul-sanitar-din-romania/

Un studiu privind ‘Situatia personalului sanitar din Romania‘, lansat de Fundatia Friedrich Ebert Romania, arata ca, in anul 2020, in sistemul sanitar public si privat din Romania lucrau peste 350 de mii de persoane.

“In 2020, peste 350 de mii de persoane lucrau in sistemul sanitar public si privat din Romania, reprezentand aproximativ 6,6% din totalul salariatilor. Excluzand categoria „altor tipuri de personal sanitar cu studii superioare”, pentru care datele sunt disponibile doar incepand cu 2015, observam o crestere semnificativa a personalului sanitar, de la un varf de aproximativ 270 de mii in perioada anterioara lui 2015 la 330 de mii in 2020. In 2019, 57% (183 de mii) din totalul personalului sanitar lucra in spitale, in crestere de la mai putin de 55% (sub 150 de mii) inainte de 2009. Dupa cum vom vedea, vorbim de un proces mai amplu de concentrare, din care cresterea importantei spitalelor (in dauna altor unitati de ingrijire a sanatatii) e doar o parte. Mai general vorbind, asemenea cifre agregate ascund o serie intreaga de transformari structurale ale sistemului de ingrijire a sanatatii din Romania, realitati care sunt doar partial vizibile in situatia personalului sanitar”, arata studiul Fundatiei Friedrich Ebert Romania.

Potrivit cercetarii, dezvoltarea sectorului privat si relatia acestuia cu sectorul public este insa mult mai complicata decat un simplu transfer de activitate dintr-o directie in alta. In ce priveste structura personalului, exista diferente foarte mari intre sistemul public de sanatate si cel privat.

In primul rand, personalul sanitar auxiliar (infirmieri, brancardieri, ambulantieri etc.) are o pondere foarte scazuta in privat fata de public (7.5% fata de 31% in 2020). Acest lucru se datoreaza in principal absentei serviciilor de urgenta private si faptului ca tratarea cazurilor grave care necesita internare de durata si atentie deosebita ramane in mare parte in sarcina sistemului public.

De asemenea, din punct de vedere cantitativ, medicina de familie a ramas in urma celorlalte servicii medicale.

“In al doilea rand, stomatologii, farmacistii, dar si medicii de familie (in special dupa 2015) au o prezenta cu totul neglijabila in sistemul public, aceste activitati fiind practic in totalitate privatizate — impreuna, reprezinta aproximativ 37% din personalul sanitar din sistemul privat, fata de sub 3% in sistemul public. In al treilea rand, observam o pondere redusa a medicilor in mediul privat (10% fata de 20% in sistemul public), in timp ce ponderea personalului sanitar mediu (in principal, asistentii medicali) este mai mult sau mai putin aceeasi (46-47%). Aceasta diferenta e in cea mai mare parte explicata de faptul ca in sistemul privat medicii tind sa nu fie angajati cu contract de munca, fiind de regula „colaboratori”. Un studiu recent publicat de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) arata ca salariatii reprezinta doar 75% din personalul sanitar din mediul privat, restul fiind colaboratori, iar marea majoritate a colaboratorilor (95%) sunt medici. Altfel spus, medicii colaboratori sunt cu 60% mai multi decat medicii salariati, cel putin pentru angajatorii acoperiti de studiul PALMED”, mai arata studiul

Totodata, cercetarea mai releva ca zonele bogate au fost principalele beneficiare ale cresterii personalului sanitar in ultimii ani, in timp ce in zonele sarace vorbim de stagnare si chiar declin.

“Cresterile salariale nu au rezolvat insa problema lipsei de personal in afara acestor centrelor urbane dezvoltate, intr-o anumita masura chiar contribuind la cresterea inegalitatilor teritoriale. Cresterile salariale s-au dovedit a fi necesare, dar insuficiente pentru a rezolva problema lipsei personalului din sistemul public de sanatate. (…) Ele ar trebui complementate de alte masuri privitoare la personalul medical si sistemul sanitar, dar si de o strategie mai ampla de reducere a inegalitatilor socioeconomice”, se mai precizeaza in studiul citat.

Studiul ‘Situatia personalului sanitar din Romania‘ poate fi vazut AICI

Etichete: personal sistemul public de sanatate, personal sistemul privat de sanatate, personal sistemul sanitar din romania

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: