Studiu: Expunerea la anumiti poluanti atmosferici poate creste riscul de cancer de san

05/10/2022
Studiu: Expunerea la anumiti poluanti atmosferici poate creste riscul de cancer de san

Studiu: Expunerea la anumiti poluanti atmosferici poate creste riscul de cancer de san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-expunerea-la-anumiti-poluanti-atmosferici-poate-creste-riscul-de-cancer-de-san/

Potrivit unui studiu efectuat pe cateva mii de femei din Franta si corelat cu alte cercetari recente, expunerea la anumiti poluanti atmosferici ar putea creste riscul de cancer de san, informeaza AFP.

Studiul – cunoscut sub numele “Xenair” – confirma, printre altele, un risc crescut de cancer de san in cazul expunerii la dioxid de azot, relateaza si Agerpres.

Cercetarea a fost realizata de membri ai Universitatii din Leicester (Marea Britanie), ai Centrului Leon Berard si ai Scolii Centrale din Lyon (sud-est), ai Institutului Gustave Roussy (regiunea pariziana), ai Institutului national pentru mediu industrial si riscuri (Ineris, cu sediul la nord de Paris) si ai centrului Bordeaux Population Health (sud-vest).

Autorii unei metanalize publicate in 2021 au indicat expunerea la dioxidul de azot, estimand ca aproximativ 1.700 de cancere de san in fiecare an in Franta ar putea avea legatura cu acesta. Ei au constatat ca rezultatele privind riscul reprezentat de particulele fine sunt mai putin concludente, potrivit surselor citate.

Pe de alta parte, autorii studiului Xenair au explorat asocierea dintre riscul de cancer de san si expunerea cronica in doze mici la opt poluanti atmosferici: poluanti cu proprietati xenoestrogenice – dioxine, BaP, PCB, cadmiu – si poluanti la care expunerea este zilnica – particule fine (PM10 si PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), potrivit unui comunicat.

Lucrarea lor s-a axat pe 5.222 de cazuri de cancer de san (diagnosticate intre 1990 si 2011), dintr-o cohorta nationala urmarita timp de 22 de ani, comparativ cu acelasi numar de cazuri neafectate.

Pentru fiecare poluant, expunerile medii si cumulative au fost estimate pentru fiecare femeie, luand in considerare, in special, locul in care aceasta locuia.

Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de san legat de expunerea la dioxid de azot.

Aceste rezultate vor fi publicate in revista Environmental Pollution. De asemenea, potrivit cercetarii, s-a constatat un risc si in cazul BaP si PCB153, doi perturbatori endocrini.

Etichete: cancer de san, risc cancer de san, poluare cancer de san

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: