Proiect MS: Actiune de depistare a tuberculozei in judetele cu risc crescut

25/10/2022
Proiect MS: Actiune de depistare a tuberculozei in judetele cu risc crescut

Proiect MS: Actiune de depistare a tuberculozei in judetele cu risc crescut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ms-actiune-de-depistare-a-tuberculozei-in-judetele-cu-risc-crescut/

Ministerul Sanatatii a postat in Transparenta Decizionala un proiect de ordin pentru organizarea si desfasurarea unei actiuni de depistare activa a tuberculozei in judetele cu risc crescut.

Astfel, in cadrul Grantului 1762 ROU-T-MOH “Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania” se desfasoaraa o ampla actiune de depistare activa a tuberculozei, incepand cu luna noiembrie 2022.

Actiunea de depistare activa se va derula in judetele Botosani, Constanta, Galati, Iasi, Maramures, Neamt, Satu Mare, Salaj, Suceava si Tulcea.

“Aceasta actiunea de depistare activa are ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoza din populatie si directionarea lor cu prioritate catre Programul national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei, denumit in continuare PNPSCT, pentru realizarea diagnosticului de certitudine si asigurarea tratamentului adecvat, astfel incat acestor pacienti sa le creasca sansele de vindecare si sa le scada probabilitatea de a suferi de complicatii sau sechele ale TB si implicit consecinte sociale si economice adverse asociate tuberculozei. In plus, depistarea reduce transmiterea TB in gospodarie, la locul de munca, la scoala sau alt mediu comunitar prin tratarea persoanelor cu boala prevalenta si scurtarea duratei infectiozitatii.”, scrie in referatul de aprobare.

In actiunea de depistare activa a TB se vor respecta principii generale, sustinute de Organizatia Mondiala a Sanatatii si anume:

Depistarea activa a persoanelor cu TB se continua cu asigurarea asistentei medicale adecvate pentru persoanele care sunt pozitive, asistenta care include diagnosticare si tratament de inalta calitate.
Depistarea activa vizeaza cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB, inclusiv grupurile cu risc ridicat si comunitatile cu o prevalenta ridicata a TB.
Depistarea activa urmeaza principiile etice stabilite pentru screening-ul pentru boli infectioase, inclusiv obtinerea consimtamantului informat voluntary, conform anexei nr 1 la prezentul ordin. Consimtamantul informat este un drept de baza si un mijloc important de respectare a autonomiei unei persoane.
In urma unui rezultat pozitiv al testului de depistare activa, diagnosticul de TB trebuie confirmat inainte de inceperea tratamentului TB.
Depistarea activa va fi sinergizata, in masura posibilului, cu furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanelor beneficiare.
Actiunea de depistare activa va fi monitorizata cu regularitate si va fi ajustata in functie de rezultatele obtinute pe parcurs, in sensul re-prioritizarii grupurilor de risc, al comunitatilor de desfasurare, al utilizarii eficiente a resurselor si al adaptarii la rezultatele de etapa.

Actiunea de depistare activa a TB este coordonata la nivel central de Ministerul Sanatatii, prin Unitatea de planificare si implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH “Abordarea provocarilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in Romania”, iar la nivel judetean de directiile judetene de sanatate publica.

“Actiunea de depistare activa a TB este destinata persoanelor in varsta de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoza, cu prioritate persoanelor care vin din Ucraina, precum si cetatenilor romani, indiferent de statutul de asigurat.”, mai scrie in referatul de aprobare al proiectului.

Etichete: tuberculoza, depistare tuberculoza, TBC, diagnosticare tuberculoza

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: