Unele medicamente risca sa dispara din farmacii din cauza costurilor de productie

28/10/2022
Unele medicamente risca sa dispara din farmacii din cauza costurilor de productie

Unele medicamente risca sa dispara din farmacii din cauza costurilor de productie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unele-medicamente-risca-sa-dispara-din-farmacii-din-cauza-costurilor-de-productie/

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) atrage atentia ca o parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara in curand de pe piata, ca urmare a exploziei preturilor la utilitati, materii prime si materialele. In context, PRIMER solicita autoritatilor masuri urgente de revizuire a modul de calcul al pretului la medicamente.

“O parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara in curand de pe piata, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite sa opreasca productia acestora, ca urmare a exploziei preturilor, chiar si cu 300 la suta fata de anul trecut, la utilitati, materii prime si materiale necesare fabricarii produselor farmaceutice, in lipsa unei reactii rapide din partea autoritatilor pentru calculul pretului la medicamente, care sa reflecte variatiile din economia reala actuala”, transmite PRIMER intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, PRIMER arata ca din cauza ‘situatiei critice’ cu care se confrunta fabricile de medicamente din tara, acestea ar putea, in curand, sa sisteze productia anumitor medicamente fabricate local.

“Cresteri si de trei cifre ale preturilor la ingrediente active farmaceutice, fata de 2021. Astfel, preturile ingredientelor active utilizate in industria farmaceutica au inregistrat cresteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar pretul pentru Fitomenadiona (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar cateva exemple de majorari semnificative”, mai precizeaza PRIMER.

De asemenea, preturile materiilor prime necesare fabricarii produselor farmaceutice au crescut simtitor, cu pana la 150%, fata de anul trecut.

“Mai mult decat atat, unele materii prime s-au scumpit si cu 1.570%, cum este cazul excipientului Guma arabica, producatorii de medicamente confruntandu-se, astfel, cu o situatie generalizata a costurilor majorate, care vizeaza toate categoriile de materiale si materii prime folosite in industria farmaceutica. La acestea se adauga si presiunea scumpirilor record la energie electrica si gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esentiale care se reflecta in costurile de productiei ale medicamentelor, cu procente naucitoare de aproape 300% la suta in cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, mai transmit producatorii de medicamente.

Astfel, producatorii de medicamente sustin ca pacientii romani vor suporta consecintele negative ale acestor scumpiri uriase, pentru ca vor fi afectati de disparitia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate ‘din cauza cresterii continue si tot mai accentuate a preturilor la materiile prime si utilitati.

“PRIMER solicita autoritatilor sa intervina, fata de toate aspectele mentionate anterior, cu masuri urgente care sa revizuiasca modul de calcul al pretului la medicamente, astfel incat variatiile din economia reala actuala sa se reflecte in pretul medicamentului, pentru a sustine continuitatea productiei interne de medicamente precum si accesul pacientilor romani la tratamente’, mai arata sursa citata.

Etichete: PRIMER, productie medicamente in romania, medicamente in farmacii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: