CMR: Medicii au nevoie de sustinere atat din partea statului, cat si din partea populatiei

31/10/2022
CMR: Medicii au nevoie de sustinere atat din partea statului, cat si din partea populatiei

CMR: Medicii au nevoie de sustinere atat din partea statului, cat si din partea populatiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-medicii-au-nevoie-de-sustinere-atat-din-partea-statului-cat-si-din-partea-populatiei/

Societatea romaneasca are nevoie de un corp medical puternic, corect si bine pregatit, capabil sa faca fata provocarilor, precizeaza Colegiul Medicilor din Romania cu ocazia Zilei Internationale a Profesiei Medicale.

“Cu ocazia acestei zile, este important sa ne amintim de rolul medicului in societate, sa intelegem gradul de dificultate a acestei profesii si, impreuna, medici si populatie sa constientizam si sa protejam relatia ce trebuie sa existe intre medic si fiecare dintre noi. Orice societate moderna are nevoie de medici si de un sistem medical cat mai functional. Increderea este esentiala in aceasta relatie. Medicul trebuie sa fie corect, responsabil si empatic, iar populatia trebuie sa inteleaga menirea medicului”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Medicul – punte de legatura intre pacient si sistemul de sanatate!

Colegiul Medicilor din Romania mai subliniaza ca, din pacate, in Romania, finantarea sistemului medical este redusa fata de media europeana, iar multe probleme ce tin de sistem ajung sa fie percepute de catre o parte a populatiei in responsabilitatea medicului, deoarece, in majoritatea cazurilor, medicul este puntea de legatura intre pacient si sistemul de sanatate. Medicul si pacientul, medicul si societatea sunt de aceeasi parte. Si medicul in exercitarea profesiei sale isi doreste un sistem medical functional, sa lucreze intr-o infrastructura corespunzatoare si sa existe un numar suficient de colegi medici dispus la nivel national, astfel incat pacientul sa ajunga imediat si atunci cand este nevoie la servicii medicale de calitate.

Potrivit unui comunicat al CMR, medicii au nevoie de sustinere atat din partea statului, prin dezvoltarea de politici aferente profesiei medicale si imbunatatirii in ansamblu a sistemului medical, cat si din partea populatiei generale, prin adoptarea un comportament sanitar adecvat.

“Sustinerea medicilor si crearea unui corp medical sanatos tine, deci, atat de stat, prin sprijinul alocat sistemului sanitar, cat si de populatia generala, prin increderea oferita si respectarea indicatiilor medicale. Astfel, daca medicii primesc un nivel corespunzator de incredere din partea pacientilor si sprijin suficient din partea autoritatilor, vom ajunge la rate mult mai mari de succes in vindecarea diverselor afectiuni si la o evolutie generala in bine a sistemului medical. Asadar, trebuie sa nu uitam ca performanta in profesia medicala tine si de populatie, prin a urma sfaturile medicilor si a avea incredere in procesul de vindecare pe care medicii il ofera.”, mai transmite CMR, care subliniaza ca “medicina actuala merita incredere si este o profesie creata special pentru binele colectiv, fiind desfasurata de specialisti cu ani intregi de pregatire.”

Potrivit legii 95/2006:

• “Profesia de medic are ca principal scop asigurarea starii de sanatate prin prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului si a colectivitatii”.

• “In vederea realizarii acestui scop, pe tot timpul exercitarii profesiei, medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate si respect fata de fiinta umana”.

• “Deciziile si hotararile cu caracter medical vor fi luate avandu-se in vedere interesul si drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea intre pacienti, respectarea demnitatii umane, principiile eticii si deontologiei medicale, grija fata de sanatatea pacientului si sanatatea publica”.

• “In scopul asigurarii in orice imprejurare a intereselor pacientului, profesia de medic are la baza exercitarii sale independenta si libertatea profesionala a medicului, precum si dreptul de decizie asupra hotararilor cu caracter medical”.

Ca omagiu adus efortului colectiv al medicilor din intreaga lume pentru serviciul oferit intregii umanitati si sacrificiile pe care le fac pentru sanatatea si bunastarea pacientilor si, totodata, pentru respectul adus valorilor etice ale profesiei, pe data de 30 octombrie se marcheaza Ziua Internationala a Profesiei Medicale, proiect propus de membrii Asociatiei Mondiale a Medicilor.

Etichete: CMR, medici, susutinerea medicilor, corp medical, ziua profesie medicale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: