Modificarea pachetului minimal de servicii medicale pentru persoanele neasigurate
Modificarea pachetului minimal de servicii medicale pentru persoanele neasigurate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/modificarea-pachetului-minimal-de-servicii-medicale-pentru-persoanele-neasigurate/
Camera Deputatilor a adoptat proiectul privind aprobarea Ordonantei Guvernului 37/2022 referitor la reforma in domeniul sanatatii, stabilind, intre altele, ca persoanele neasigurate beneficiaza de aceleasi servicii ca si persoanele asigurate in vederea efectuarii testarii pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C si/sau HIV si, ulterior, de acces la terapiile specifice.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor masuri si clarificari ale cadrului legal din sistemul de sanatate cu scopul imbunatatirii activitatii si a managementului din acest domeniu.
Potrivit proiectului, se creeaza posibilitatea ca, in situatiile de risc biologic si epidemiologic, Ministerul Sanatatii sa poata dispune organizarea la nivelul unitatilor sanitare, a farmaciilor comunitare/oficinelor comunitare rurale sau in cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, a unor centre care furnizeaza servicii de vaccinare, diagnostic, evaluare si tratament, relateaza Agerpres.
Totodata, Ordonanta prevede asigurarea finantarii cheltuielilor cu medicamentele din bugetul Ministerului Sanatatii si clarificarea modului de decontare a medicamentelor pentru bolnavii care sunt eligibili la tratament in strainatate.
De asemenea, prin ordonanta se stabileste modificarea pachetului minimal de servicii care se acorda persoanelor care nu fac dovada calitatii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenta medicala primara. Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
Potrivit unui amendament adoptat, medicamentele imunologice pot fi compensate din FNUASS in conformitate cu normele metodologice de aplicare ce vor fi emise in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. Sumele vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii catre FNUASS. Gradul de compensare si segmentele populationale beneficiare se stabilesc prin norme.
Totodata, conform unui alt amendament, persoanele neasigurate beneficiaza de aceleasi servicii ca si persoanele asigurate in vederea efectuarii testarii pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C si/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor nationale de sanatate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suporta de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii sub forma de transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Etichete: pachet de servicii medicale, servicii medicale persoane neasigurate, testare gratuita persoane neasigurate
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Cine poate trimite persoanele neasigurate cuprinse in pachetul asistentei medicale minimale, pentru testare a infectiei cu virus hepatitic B,C ,HIV, si a agentilor infectiosi din grupa A si de cate ori poate fi facuta aceasta explorare in decursul unui an. Intrebarea este legitima cu atat mai mult cu cat aceasta categorie de bolnavi poate necesita si asistenta medicala de specialitate in functie de severitatea bolii si aceste investigatii pot fi uneori necesare in faza ingrijirilor de specialitate pentru sustinerea diagnosticului si a conduitei terapeutice personalizate ale acestor bolnavi.
Ce facetih cu studentii care au implinit 26 ani si desi sunt studenti sunt neasigurati?!