CMR doreste schimbarea sistemului actual de gestionare a greselilor medicale

08/11/2022
CMR doreste schimbarea sistemului actual de gestionare a greselilor medicale

CMR doreste schimbarea sistemului actual de gestionare a greselilor medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-doreste-schimbarea-sistemului-actual-de-gestionare-a-greselilor-medicale/

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a lansat o serie de dezbateri publice pe tema greselilor medicale si drepturilor pacientilor, in situatia in care o greseala asociata asistentei medicale le produce prejudicii.

“In acest moment, in sistemul medical romanesc nu sunt create premisele invatarii din greseli, o conditie necesara pentru imbunatatirea calitatii actului medical. De asemenea, modul de solutionare a acuzatiilor de malpraxis medical nemultumeste atat medicii, cat si pacientii.”, precizeaza CMR intr-un comunicat de presa.

Prin dezbaterile propuse, CMR doreste sa permita identificarea problemelor si apoi a solutiilor necesare imbunatatirii sistemului actual de gestionare a greselilor medicale in Romania. Importanta temei pentru intreaga societate romaneasca impune transparenta, seriozitate si rigoare, de aceea intregul demers se desfasoara sub auspiciile Academiei Romane.

Prima intalnire relevanta a avut loc in Aula Academiei Romane la invitatia Presedintelui Acad. Ioan Aurel Pop, in data de 14 Septembrie 2022. Discutiile au fost centrate pe nevoia unor schimbari de impact la nivel de sistem, in directia imbunatatirii calitatii actului medical si a relatiei medic-pacient.

Participantii au subliniat ca este nevoie de o mai buna functionare a mecanismelor de despagubire a victimelor unor greseli medicale si de o mai mare implicare a sistemului de asigurari in despagubirile acordate in caz de malpraxis medical.

A doua intalnire a avut loc tot la Academia Romana, in data de 2 noiembrie 2022, cu participarea medicilor, reprezentantilor presei, asociatiilor de pacienti, societatii civile, organizatiilor profesionale si sindicatelor in domeniul medical.

Invitatii au prezentat exemple de utilizare a greselilor ca mecanism de invatare in aviatia militara si civila, domeniu apropiat celui medical ca expunere la risc, precum si in practica medicala din Franta.

Participantii au subliniat importanta raportarii voluntare si analizei detaliate a greselilor medicale intr-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor si a imbunatati calitatea actului medical. Pe de alta parte, s-a subliniat ca nu trebuie neglijate drepturile pacientilor care sufera din cauza acestor greseli si au fost prezentate limitele mecanismelor juridice actuale destinate apararii acestor drepturi.

Potrivit CMR, privind din perspectiva medicului, vorbitorii au subliniat ca actualele conditii din sistemul medical romanesc accentueaza stresul si suprasolicitarea medicilor, favorizand aparitia greselilor. Pericolul este practicarea medicinei defensive si emigratia masiva a medicilor, mai ales a celor tineri, cu consecinte negative pe termen lung asupra sistemului de sanatate din Romania.

Reprezentantii pacientilor au sustinut, la randul lor, necesitatea unor mecanisme si proceduri de mediere in locul escaladarii la nivel penal al unor cauze de malpraxis.

“Toti participanti au agreat ca in cazul in care o greseala medicala a cauzat suferinta sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, intr-un timp rezonabil, compensatii financiare pentru repararea suferintei cauzate. In acest sens, ar fi necesare modificari legislative care sa permita o solutionare mult mai rapida a procedurilor judiciare pentru atingerea acestui scop. In plus, in cazul greselilor grave sau repetate, se impune ridicarea dreptului de practica a medicului pentru a proteja alti pacienti.”, mai precizeaza CMR.

Dezbaterile vor continua in perioada urmatoare, la nivel national. Urmatoarea intalnire publica va avea loc in data de 16 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara si respectiv 23 noiembrie 2022, la Universitatea de Medicina si Farmacie “George Emil Palade” din Targu Mures.

In lunile ianuarie si februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua in Cluj, Iasi si Craiova.

“Speram ca prin aceste dezbateri cat mai deschise si oneste, si prin propunerile concrete care vor rezulta in urma dezbaterilor, sa contribuim la o mai buna aliniere a sistemului medical romanesc la practicile internationale si la cresterea gradului de satisfactie a pacientilor nostri.”, a mai precizat CMR.

Foto: FB/ColegiulMedicilorDinRomania

Etichete: CMR, greseli medicale, drepturile pacientilor

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Vargulescu Constantin says:

    Nu trebuie sa inventam noi roata.Sa luam cei bun de la alte sisteme medicale cu mai multa experiență ca noi.As dori și la noi un echilibru între gravitatea malpraxisului și cuantumul despăgubirilor primite de pacient ca să nu mai fim la cheremul avocaților.Sa existe o suma maxima și una minima pentru fiecare tip de malpraxis

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: