Programul Operational de Sanatate: Finantari pentru preventia medicala si cercetare

07/12/2022
Programul Operational de Sanatate: Finantari pentru preventia medicala si cercetare

Programul Operational de Sanatate: Finantari pentru preventia medicala si cercetare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/programul-operational-de-sanatate-finantari-pentru-preventia-medicala-si-cercetare/

Comisia Europeana a aprobat Programul Operational de Sanatate, in valoare de 3,6 miliarde de euro, destinat in premiera finantarii serviciului public de sanatate al Romaniei, care prevede finantari atat pentru preventia medicala, dar si pentru activitati de cercetare in domeniul oncologic.

“Avem o veste foarte buna pentru serviciul public de sanatate. Pe data de 1 decembrie 2022, prin sistemul informatic al Comisiei Europene, a fost comunicata decizia de aprobare a Programului Operational de Sanatate. Este un program operational foarte important pentru serviciul public de sanatate al Romaniei. Are o valoare de 3,6 miliarde de euro care provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European si o componenta de imprumut de 2 miliarde de euro care provin din imprumut realizat prin intermediul Bancii Europene de Investitii. De ce spun ca este un moment important pentru serviciul public de sanatate? Intrucat noi am incercat sa avem o abordare integrata a surselor de finantare pe care le folosim la nivelul programului si, in acelasi timp, in premiera pentru Romania, este primul program operational pe care-l avem cu aceasta destinatie de finantare a ceea ce inseamna serviciul public de sanatate al Romaniei”, a declarat, marti, ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos, citat de Agerpres.

In categoria prioritatilor ce sunt sustinute in Programul Operational de Sanatate se incadreaza serviciile de preventie medicala.

Astfel, peste 800.000 de beneficiari, cu un buget de 370 de milioane de euro, vor putea sa apeleze la serviciile de preventie medicala pentru detectarea timpurie a cancerului de col uterin, cancerului mamar, cancerului colorectal si, in premiera, a altor doua forme de cancer, respectiv pulmonar si de prostata.

“Serviciul de preventie medicala este unul pe care noi l-am mai avut si in perioada precedenta de programare si s-a incheiat cu succes prin proiectele care au fost depuse si contractele de finantare ce au fost incheiate la nivelul Autoritatii de Management, respectiv la nivelul Programului Operational Capital Uman, si de aceea continuam increzatori ca acelasi succes il vom avea si de aceasta data pentru serviciile de preventie medicala pe care le avem in cadrul Programului Operational de Sanatate”, a subliniat Bolos, potrivit sursei citate.

Tot in premiera, prin acest program operational, peste 52.000 de cadre medicale – personal medical din activitatile si din unitatile sanitare publice – vor putea beneficia de fonduri pentru pregatire si pentru perfectionarea competentelor medicale.

“Asadar, daca este nevoie de perfectionarea unor medici in chirurgie interventionista sau este nevoie ca un doctor sa invete si sa dobandeasca competentele necesare pentru a lucra cu ajutorul robotilor medicali sau sa isi dobandeasca competente in ceea ce priveste utilizarea unui angiograf, incat sa avem servicii de calitate mult mai bune pentru cetateni”, a punctat mai ministrul.

Seful de la Fonduri Europene a adaugat ca Programul Operational de Sanatate prevede, printre altele, atat investitii pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, dar si fondurile necesare finalizarii celor trei spitale regionale din Cluj Napoca, Craiova si Iasi.

De asemenea, cu un buget de 425 de milioane de euro, 20 de spitale din municipii sau orase vor beneficia de finantare, pentru a asigura accesibilitatea pacientilor si a oferi servicii medicale de calitate.

O alta premiera pe care o aduce actualul Program Operational de Sanatate este sprijinirea activitatilor de cercetare in domeniul oncologic si, de asemenea, marele echipament medical – ciclotronul – care utilizeaza protonii pentru tratamentul oncologic al bolnavilor. Pentru aceste directii sunt alocati 70 de milioane de euro.

Etichete: program operational de sanatate, preventia medicala, fonduri sanatate romania

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: