Rafila, despre asistenta medicala primara: O gandire legata de teritorializare a fi binevenita
Rafila, despre asistenta medicala primara: O gandire legata de teritorializare a fi binevenita
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-asistenta-medicala-primara-o-gandire-legata-de-teritorializare-a-fi-binevenita/
Potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, modul de functionare a asistentei medicale primare nu atrage tinerii medici si ca o gandire legata de teritorializarea medicilor de familie ar fi binevenita.
“Apropo de posibilitatea de a deschide niste puncte de lucru pentru medicii de familie din rural in oras, sigur trebuie sa abordam cu tact aceasta propunere, daca este posibil de implementat. Eu va spun ca modul de functionare a asistentei medicale primare, asa cum a fost el gandit, nu se dovedeste nici ca ofera, in momentul de fata, in mod echilibrat servicii medicale in Romania, nu atrage tinerii medici, deci e clar ca perspectivele nu sunt cele mai bune si cred ca trebuie sa regandim modul de finantare si de organizare a acestei activitati. Iar faptul ca am trecut de la acest sistem care a existat pana in 1990 si dupa aceea un timp, al teritorializarii pentru medicii de familie, la un sistem in care nu avem niciun fel de evidenta, pentru ca oamenii sunt de peste tot la un medic de familie, creeaza foarte mari probleme (…) Cred ca o gandire legata de teritorializare a fi binevenita”, a declarat ministrul Sanatatii in cadrul dezbaterii, potrivit Agerpres.
Ministrul a aratat ca un medic de familie nu poate cunoaste toate problemele populatiei, pentru ca in comunitatea in care activeaza sunt tot felul de persoane care nu sunt pe lista acestuia.
“Cred ca un tanar medic vrea sa isi faca meseria, sa ofere servicii medicale, sa raspunda de o anumita comunitate si ar trebui sa ne gandim la alternative legate de finantarea acestei tip de servicii (…) Nici nu m-as atinge in niciun fel de actuala varianta a modului de finantare a medicinei de familie, dar as incerca si o alternativa, adica pentru tinerii medici care sunt interesati sa existe o alternativa care sa fie atractiva din punct de vedere al exercitarii profesiei”, a subliniat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Etichete: asistenta medicala primara, medici de familie tineri, teritorializare medicina de familie, rafila
Autor: Adriana Pavel
3 Comentarii
Mai bine guvernul s-ar ocupa de bună stare a populației din rural și urban sunt mulți la limita existentei.Ce poate face un medic de familie dacă știe problemele celor înscriși pe liste ?Și așa o facem pe avo ații,pe postării, tabelara la DSP și CASA.
Ideea articolului este extrem de vaga. D-ul ministru nu a spus ceva mai concret ?
Pentru a fi viabil acest proiect ar trebui să porniti de la salarizarea rezidentului de m.f și să rezolvati pensii decente pt medicii care au muncit o viată și n au putut cotiza căt ar fi vrut,fiind impovarati de costurile intretinerii cabinetelor.